Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 11:17 - СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ И НАШЕТО ЗДРАВЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1449 Коментари: 0 Гласове:
0



 СЛЪНЧЕВАТА  АКТИВНОСТ И НАШЕТО ЗДРАВЕ

 

Вееече беше разгледано дозираното слънчево облъчване като велик природен лечител и източник на енергия.

Сега ще се запознаем с повишената слънчева активност, от  която човек трябва да знае  как да се предпазва.

Резките промени на електромагнитните явления в атмосферата влияят активно върху физиологията и болестните процеси на организма. От тези явления специално място заема връзката между повишената слънчева активност и нашето здраве.

Човек е адаптиран към т.нар. спокойно излъчване на Слънцето. То включва инфрачервени, видими, ултравиолетови лъчи и електрически заредени частици /корпускули/ със свръхвисока енергия. Но организмът ни не е приспособен към проявите на повишена слънчева активност. При поява на активни области на Слънцето /петна, хромосферни изригвания, протуберанции, факли и др./ се образуват силни електромагнитни полета, разпространяващи се върху цялата атмосфера на Земята или на големи пространства от нея.

При поява на слънчеви петна напрегнатостта на магнитното поле в тях нараства няколко хиляди пъти. На други места от Слънцето с отслабено магнитно поле пък настъпва гигантско изхвърляне на енергия като факли или протуберанции. При тези изригвания интензивността на излъчване /особено на ултравиолетови и меки рентгенови лъчи/ превишава обикновеното, спокойно, слънчево  лъчение с милиони пъти.

Слънчевите изригвания се изявяват освен със силни електромагнитни излъчвания и с огромни потоци от космически лъчи и корпускули /главно протони/.

Всички тези предимно циклични явления на Слънцето, особено при наличните озонови дупки в атмосферата, силно повлияват климата, метереологичните условия на времето на земната повърхност.

Днес много явления на Земята се свързват с повишената слънчева активност: увеличаване на атмосферното електричество и на напрегнатостта на геомагнитното поле, на степен на йонизация на въздуха, на количество на  ултравиолетовата радиация и на космичен прах във въздуха. Те са причина за честотата на урагани, смерчове и бури на количеството валежи и т.н. В цялата си общност тези явления  влияят върху времето и климата на дадена област от Земята.

Понастоящем има многобройни данни за връзката на нарушени физиологични функции, влошаване на съществуващите болести, повишаване на заболеваемостта и смъртността с периодичните и непериодични промени в активността на Слънцето

Доказано е, че при повишена слънчева активност, особено силно изразени на всеки 11, 22-23, и 80-90 години се появяват пандемии на Земята от грип, а в миналото от чума, холера и пр. Установена е също връзката на хелиомагнитната активност с повишен производствен травматизъм, пътни катастрофи, увеличеният брой на инфаркти, инсулти, хипертонични и астматичн пристъпи и др.

Повишената слънчева активност влияе като стресов /а понякога и като дистресов/ фактор върху организма. Здравият човек отговаря с голям брой адаптационни и регулационни процеси за поддържане на оптимално състояние на организма в този случай. Но промените в геомагнитното поле влияят върху собствените електромагнитни полета на различните тъкани в организма. Резките промени на електромагнитните импулси в атмосферата променят магнитните свойства на кръвта, повишават вискозитета и нарушават кръвотока, повишават възбудимостта на мозъчната кора.

Това са предпоставките за увеличаване на заболеваемостта, усложняване и влошаване на съществуващите заболявания и особено на сърдечносъдовите. В слънчевоактивни дни се увеличава броят на  стенокардиите и хипертоничните кризи, влошаване на състоянието при болни с атеросклероза. При това тези явления на влошаване на болестното състояние се явяват не само в дните на  магнитни бури /с повишаване на слънчевата активност/, но и три дни преди това и десет дни след тях.

При слънчевоактивни дни се установяват промени и при здрави хора, особено преуморени или по-възрастни, както и при метеочувствителни и изтощени лица. Изразява се с временно повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, нервна напрегнатост, главоболие, повишени нервно-вегетативни смущения и др.

Съществена задача на съвременната медицина е да разшири мрежата от медицински метеорологично центрове, които редовно да информират населението с медицински прогнози за метеорологично неблагоприятни  и особено слънчевоактивни ситуации, които създават условия за влошаване на заболяванията. В тези прогнози важни са честотата и продължителността на аномалиите в атмосферата и резките промени в електромагнитното земно поле.

Предлагаме следните профилактични мерки за премахване на вредното влияние върху организма при слънчевоактивни дни.

 

                    При здрави хора

Преди всички общо укрепване и закаляване на организма чрез естествени природни фактори, разбира се при благоприятни метеорологични условия. Препоръчваме двигателна активност, според възрастта и професията - разходки на открито /особено в планината или на морския бряг, а в градовете в парковете/, гимнастика, занимания с фитнес, дихателни упражнения бягане и др. Особено добър ефект имат закалителните процедури със хладка и студена вода, въздушни и слънчеви бани. Тези фактори за повишаване на защитните сили трябва да станат занимания  всеки ден, като необходим компонент на естествен здравословен живот.

В дните с повишена слънчева активност се ограничава физическото натоварване и престой на открито и особено на слънце между 10 и 17 часа не се препоръчва пътуване с кола и особено шофиране по-дълго време. Задължително се слага шапка на главата против слънчево облъчване и по възможност се пребивава на сянка. Най-добре е в такива дни да се правят екскурзии и да се пребивава в гористи местности и около реки, езера, язовири и пр.

 

 При преуморени, възрастни и изтощени хора

          Препоръчва се премахване на преумората с почивка и общо енергизиране на организма чрез леки двигателни и дихателни упражнения.

В слънчевоактивни дни  най-добре да се стои в закрити помещения или на сянка в гора, или под дървета. Значително се намаляват физически труд и движения на открито. Препоръчват се леки разходки рано сутрин и вечер след залез слънце. Храната в тези дни е добре да бъде предимно плодово.зеленчукова и млечна. Ако се появят главоболие, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, трябва да се легне на легло до отминаване на тези оплаквания.

 

                     При болни със сърдечносъдов болести, атеросклероза

          Още в дните преди слънчева активност, а и по време на тези дни да се вземат профилактично редовно взиманите за заболяването лекарства. Нужно е да се ограничи максимално физическата активност. Препоръчват се  дихателни  упражнения и движение на закрито. При по-тежки случаи  най-добре е да се полежи на легло. Не се препоръчва ходене на открито. Храненето е с лека храна описана по-горе.

 

          Доц. д-р Иванка Кирова

         

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906524
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930