Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 11:09 - Влияние на енергиите на въздуха
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 3474 Коментари: 0 Гласове:
1



                                     ВЛИЯНИЕ НА ЕНЕРГИИТЕ НА ВЪЗДУХА

 

            От древните учения знаем, че човекът, природата, Космосът се състоят от четири първични елементи: огън /топлина/, въздух /газове/, вода

/течности/, земя /твърди субстанции/.

          Въздухът е не само основен градивен елемент на човека, но и жизнена сила чрез кислорода от земната атмосфера. С първото вдишване човек започва живота на Земята, а с последния дъх  завършва земният си път.

          Но сега ще се спрем на по-малко известните въздействия на въздушните енергии: йонизация, електричество, магнетизъм.

 

                                       Влияние на йонизацията на въздуха

          Йонизация на атмосферата се извършва под въздействие на различни фактори наречени йонизатори. Основни йонизатори в приземния слой на въздуха са радиацията на слънчевите и космически лъчи, както и на радиоактивните вещества, намиращи се в земната кора и в атмосферата.

          Аеройоните въздействащи върху човека са положителни и отрицателни. По своята големина и подвижност те се делят на леки, средни и тежки. Биологичното значение на въздушните йони за първи път е изследвано от Каспари и Аскинас, които обясняват появата на планинска болест във високите планини с натрупване на положителни йони във въздуха.

           Йонизацията на въздуха зависи от релефа на местността, атмосферните промени, конкретните географски условия, от растителността и наличието на водоеми. Тя има денонощни и сезонни колебания. Максимална е йонизацията на въздуха в ранните утринни и късните вечерни часове.Установена е максимална йонизация през зимния период и минимална – през летния. Йонизацията на въздуха е във връзка с ветровете. Така в морския бриз е установена намалена йонизация. Във фьона /горещ вятър, духащ от планините и пустините/ е установена  йонизация с положителни йони.

 Проучено е благоприятното влияние на отрицателните йони в местата с чисти въздух, особено богат в планините, горите, в местности богати на растителност край морето, край планинските реки, водопади, разбиващи се морски вълни при скали. Препоръчва се престой и разходки в такива места.

Установена е благоприятната йонизация на въздуха около цъфтящи растения под въздействие на техния аромат. Тежките йони се свързват с молекулите на ароматичните вещества.

Аеройоните представляват своеобразен климатичен фактор, с добро влияние върху организма, особено в добро съчетание с други фактори.

Понастоящем се смята особено благоприятно влияние върху организма на отрицателните йони и негативно – на положителните. Положителни йони има под въздействието на фьона. Под влиянието на фьона за няколко минути рязко се повишава температурата на въздуха с 10 и повече градуса, относителната влажност се намалява с десетки проценти, понижава се атмосферното налягане. Фьонът може да продължи от няколко часа до няколко дни. Това е т.нар.  у нас “черен вятър”.

Доказано е неблагоприятното влияние на положителните йони на фьона върху човешкия организъм. Установява се  влошаване на състоянието  на болни с високо кръвно налягане, астма, мигрена, невроза, по-чести инфаркти и инсулти. Смята се, че фьонът предизвиква лошо самочувствие, увеличена възбудимост или депресия, главоболие, задух, сърцебиене, виене на свят, шум в ушите, безсъние, болки в сърдечната област и пр. Ето защо е важно да се следят биометереологичните прогнози за приближаващ фьон, за да се вземат предпазни мерки, особено при тежко болните.

Смята се, че аеройоните действуват при вдишването им чрез белите дробове и дразнене на белодробните рецептори и дразненето чрез тях достига до централната нервна система. Кръвта чрез променени електрически свойства оказва върху клетките, тъканите и органите вторично действие или т.нар. тъканен електрообмен.

Днес е установено, че особено благоприятно действие върху организма имат отрицателните аеройони. Те повишават дееспособността на тъкани и органи, както и работоспособността, самочувствието и настроението. Установено е противоалергично и успокояващо въздействие. Особено благоприятно е действието на отрицателната аеройонизация върху мозъчната дейност и артериалното налягане.

Намерено е, че отрицателните аеройони имат бактерициден ефект. Докато тежките положителни аеройони, особено образуващи се в  замърсен или прашен въздух действат увреждащо на организма.

          Показания за аеройонизация

За всеки човек се препоръчва  пребиваване възможно най-дълго на места с отрицателни аеройони, които се намират в чистия въздух в планините, и горите, около морето или водоемите, особено при разбиващи се струи вода или вълни.

Добър ефект има отрицателната аеройонизация за лечение на неврози, преумора /нервно и физическо изчерпване/, високо и ниско артериално налягане, бронхиална астма. В тези случаи се препоръчват подходящи планински и морски курорти по преценка на лекарите.

Въздействие на електрическото поле на въздуха

 

Върху организма оказват влияние  и електричното поле, електричните разряди при бури, гръмотевици, електромагнитни вълни и пр.

Електричното поле в атмосферата мени своето напрежение, като максимумът е през зимата, а минимумът – през лятото.

Местните географски и релефни условия оказват значително влияние върху атмосферното електрично поле. Има промени и в денонощния ритъм на напрежението му. Върху него влияят също облачността, мъглите, запрашеността.

Колебанията в потенциала на електричното поле водят до влошаване на редица заболявания и до кризи и инциденти: инфаркт, инсулт,, кръвохрак и др. При чувствителни към електричество лица се наблюдават главоболие, задух, страхови изживявания Преди и по време на буря се наблюдава влошаване на сърдечно-съдови заболявания и болезнени чернодробни кризи.

Ето защо трябва да се има предвид влиянието на въздушното електрично поле и да се вземат предпазни мерки,  при тежко болни, за да не се допуснат опасни инциденти, особено при приближаваща буря. Те не трябва да бъдат на открито, а да се поставят на легло и да вземат съответните медикаменти.

За засилване общите защитни сили включително и против вредата от аероелектричното поле успешно се прилагат въздушни и водни бани, ходенето с боси крака, четковият масаж и др.

Носенето на дрехи от изкуствена материя води до образуване на статично електричество, което има неблагоприятно въздействие.

 

                    Влияние на атмосферния магнетизъм

Магнитното поле, както въздухът и водата е необходимо условие за съществуването на живота на Земята.. Установено е, че то въздейства на организма на всички нива: молекула, клетка, тъкан, орган, организъм.

Днес е известно огромното биологично значение на обгръщащото ни от всички страни магнитно поле. От една страна това е магнитнато поле на Земята, без което човек не може да живее, а от друга – електромагнитните космични лъчения. Съществуват и биологични електромагнитни полета, както и магнитни полета на метали и минерали. Съществуват и изкуствени генератори на електромагнитни полета. Това са всички машини и съоръжения, генериращи електрични, а следователно и електромагнитни полета.

Геомагнитното поле е броня, защитник на Земята, недопускащ вредни йонизиращи лъчения и частици от космоса.

Установено , че намаляването на интензитета на геомагнитното поле е свързано с нарушение на процесите на растежа и развитието, на размножението и др. Така нормалното геомагнитно поле е не само щит  на живите организми на Земята, но и необходимост, условие за развитието им. Магнитното поле има полезно действие върху човешкия организъм – то води до подтикване, активизиране на адаптационните  и защитни маханизми. Но може да бъде и вредно, когато е прекалено интензивно - тогава води до изчерпване и потискане на същите механизми и до болест.

Установено е, че магнитното поле действа чрез течностите, преди всичко посредством водата  в живия организъм.

Въпреки, че магнитното поле въздейства върху целия организъм, най-голямо значение има действието му върху нервната и ендокринна система, които регулират цялостната дейност на организма.

Магнитното поле прилагано в лечебни дози има силно изразен противовъзпалителен, обезболяващ, подобряващ регенерацията на тъканите ефект, нормализиране на кръвното налягане, подобрява кръвооросяването, отстранява спазмите и пр.

За лечебни цели се прилагат магнитните свойства на естествени  магнити под формата на космодиск, колани, гривни, легла, възглавници и др. Магнитното поле преминава през облекло, гипсови превръзки, прониква във всички тъкани на организма и им въздейства.

Установено е понижение на кръвното налягане, премахване на главоболието, подобряването на съня, общо успокояване при носене на естествени магнитни предмети.

Друг източник на магнитно поле са лечебните апарати, генериращи постоянно и импулсно магнитно поле. То се използва успешно във физиотерапията  при различни заболявания, като сравнително безвреден фактор, присъщ на организма.

Климатичният комплекс от фактори на атмосферата, съдържащ отрицателни аеройони, електромагнитни енергии в чистия въздух, особено на утвърдените български морски и планински курорти, действа стимулиращо и оздравително както на здравия, така и на болния човек.

             

                    Доц. д-р Иванка Кирова




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906460
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930