Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2015 16:12 - ВЪЗДУШНА БАНЯ - ЕСТЕСТВЕНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА КИСЛОРОД
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1643 Коментари: 0 Гласове:
2



 ВЪЗДУШНА БАНЯ – ЕСТЕСТВЕНО  ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА КИСЛОРОД

            

      Въздушната баня е дозирано въздействие на свеж, чист въздух върху напълно или частично оголено тяло за укрепване, закаляване и лечение.

      Това е основната и най-разпространена въздушна процедура. По време на въздушната баня човек се освобождава от т.нар. “поддрехов климат”, който е вреден, тъй като не дава пряк достъп и обмяна на въздуха около тялото ни.

        Въздушната баня трябва да се прилага не само на курорт, заедно със слънчеви бани, а и при всеки възможен случай – при: утринна гимнастика,  бягане, излет в почивните дни, вкъщи на балкона или терасата.

         При децата e добре да се прилага от най-ранна възраст. Настъпва  дразнене на кожните студови рецептори, тренират се терморегулационните механизми. В резултат се повишава функционалната активност на организма и неговата устойчивост към неблагоприятни въздействия на външната среда /особено простудни/, които благоприятстват вирусните заболявания.

          Под влияние на въздушната баня се повишава потреблението на кислород и белодробната вентилация, дишането става по-дълбоко и по-рядко, усилват се процесите на обмяна на веществата, подобрява се кръвообращението, като се увеличава минутния обем на сърцето, повишава се количеството на хемоглобина и броят на червените кръвни телца. С повишеното количество поет кислород се подобряват окислителните процеси в тъканите, както и мастната и въглехидратна обмяна. Всичко това дава основание въздушните бани да се наричат природна оксигенотерапия /природно лечение с кислород/.

          При въздушните бани върху организма въздейства на само кислорода, но и целият комплекс от метеорологични фактори: слънчева радиация, температура, влажност и движение на въздуха, атмосферно налягане и др. Активността на въздушната баня зависи от състоянието на външната среда, както и от реактивната способност на организма. Колкото по-ниска е външната температура, толкова по-силно действува въздушната баня.

Комплексът от температура, влажност и движение на въздуха се нарича “еквивалентно-ефективна температура” и характеризира сумарното действие на тези три главни  метеорологични фактора върху човека или “комфортността” на външната среда.

В зависимост от тези фактори въздушните бани биват: хладни, умерено хладни, прохладни, индиферентни и топли. С изключение на топлите всички въздушни бани се отнасят към охлаждащите процедури.

Топлите въздушни бани имат меко, щадящо действие върху организма. Те се понасят леко от деца, даже бебета и от болни хора. Могат да се ползват като подготовка за слънцелечение или водни процедури.

Хладните и прохладни въздушни бани имат дразнещ ефект, който се прилага при закаляване  и повишава значително всички жизнени функции на организма.

Освен неспецифичното закаляващо действие въздушните бани имат и специфична лечебна сила при дихателна и кислородна недостатъчност, тъй като насищат организма с кислород.

Под влияние на въздушните бани се подобряват пикочоотделянето и перисталтиката на червата.

Особено благоприятно е съчетаване на въздушните бани с всякакъв род движение: разходки, игри, гимнастика, бягане туризъм и пр.

Според Е.Д.Петров въздушните бани могат да бъдат подчертано активни при температура под 14 градуса С, активни – при температура 14 – 20 градуса С  , слабо активни – при температура над 20 градуса С.

В зависимост от степента на оголване на тялото биват: с напълно оголено тяло /по гащета/ - цели бани, с оголено до кръста тяло – полубани.

Прохладните и хладни въздушни бани се прилагат само в период на адаптация към дадения климат и след системно закаляване.

Най добре е след въздушната баня да се проведе водна процедура и при възможност слънчево облъчване. След хладни и прохладни въздушни бани се прилага душ с температура  36 – 39 градуса С, след индиферентни – 33 – 35 градуса С , и след топли – 30 -32 градуса С, или обтриване с вода със същите температури. Може са се приложи и четков масаж. На плажа след въздушната баня се провежда  къпане или плуване във водния басейн.

Въздушната баня може да се провежда както през топлите, така и през студените сезони.

Преди прилагане на въздушната баня се извършва закаляване на организма по следния метод: най-напред тялото се разтрива със суха вълнена или хавлиена кърпа или четка  /1-2 дни/, след това се преминава към влажно обтриване /1-2 дни/, следва обливане до пояс с хладка вода с последващо разтриване с груба хавлиена кърпа до зачервяване /фрикция/.

Въздушната баня е достъпна във всички възрасти и на всички места с чист въздух. Освен активното кислородно насищане и закаляващ ефект, тя има и общо тонизиращо и ободряващо действие, както и такова за профилактика  преди грипни и вирусни епидемии.

 

                              Доц.д-р Иванка Кирова




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905420
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930