Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2015 17:03 - ЛЕЧЕБВАТА СИЛА НА ПЕЙЗАЖА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0



                         ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ПЕЙЗАЖА

 

Днес жителите на градовете са отдалечени от природната среда. Но природата е извор на живителни сили за нервно-психическо и физическо укрепване, лечител на болести.

Напоследък все повече си пробива път ново направление – възстановяване здравето на човека чрез пребиването му всред природата наречено пейзажно лечение /ландшафтотерапия/.

Всеки незамърсен кът от природата – горите, поляните, морските и планински местности, даже парковете въздействат със своята красота, аромати, звуци, биоенергии , фитонциди, чист въздух и въздушни течения, отрицателна аеройонизация. Те действат не само на физическото, но и на душевно-духовното здраве чрез сферата на сетивата и централната нервна система. Установено е дълбокото психо-емоционално влияние на пейзажа.

Човекът като част от природата е неразривно, жизнено свързан с нея. Природните фактори са естествените дразнители и стимулатори за него. Пейзажът въздействува върху организма по различни начини: химични /от ароматите на растенията и излъчваните от тях летливи фитонциди/, биологични /биологични енергии/, електромагнитни /йонизация на въздуха/, топлинни и радиационни /слънчева радиация и излъчвания от земята/.

Най-добро и всестранно е въздействието на пейзажа в курортите. В курорта се създава т.нар. доминанта на природата , т.е. постоянно огнище на възбуда в кората на главния мозък, което потиска всички други болестни огнища или умора, в резултат на което настъпва спокойствие, изчезват невротичните реакции. Известно е че всред природната среда човек става по радостен, по добронамерен, светът му изглежда по-добър.

Пейзажът спомага да се възстанови загубеното равновесие между съвременния човек и природната среда, да се възстановят загубените връзки между тях, особено при невроза, изтощение и преумора.

Всяко дори и най-кратко общуване с природата подобрява настроението, премахва натрупаното напрежение и умората. Отбелязва се подем на душевните сили, прилив на енергия и бодрост. Всеки излет извън града всред природата в празнични дни и особено пребиваването в курорт възстановява загубеното здраве, дава енергия и сили са работа през следващите дни, подмладява и удължава живота.

Напоследък особено се изтъква значението на т.нар. фитонциди /от гръцките думи  /от фитон – растение и цидо - убивам/. Те се излъчват от дървета, храсти, цветя и различни други растения и убиват бактерии и вируси във въздуха. Фитонцидите са важен компонент от ландшафта, тъй като за минути обеззаразяват въздуха. Установено е , че в иглолистни гори, освен че въздухът е чист, той е и стерилен от излъчваните фитонциди. Затова санаториумите за туберкулозно болни са построявани в борови гори. Заедно с етеричните масла които се излъчват от бора, мурата, елата, хвойната, смърчът, кипарисът, кедрите и пр. фитонцидите имат лечебен ефект като естествени антибиотици, съдържащи се във въздуха на иглолистните гори. В смолата на бора също се съдържат фитонциди и заедно с аромата имат добър лечебен ефект.

Фитонциди се излъчват също от дъбът, липата, тополата, бялата акация, орехът, вишната, дрянът, бъзът, трънката, конският кестен, люлякът.

Фитонциди излъчват: дивият божур, пелина, лавандулата, копривата, лютичето и др.

Доказан е големият лечебен ефект на чудесните естествени  и безвредни антибиотици – фитонциди с особено голямо съдържание в кромид лук и чесън. Известна е употребата им от древността и до днес в народната медицина  срещу грип и вирусни инфекции.

Богати на фитонциди също така са: червените пиперки, доматите, гроздето, касисът, боровинките, гроздето, морковите, хрянът, ряпата, цитрусовите плодове.

Важна част от пейзажното въздействие се дължи особено много на биоенергията на дърветата. От тях човек директно се зарежда с енергия. Особено мощна енергия излъчват дъбът, кленът, габърът, орехът, кестенът, ясенът, върбата, брезата, ябълката, крушата, кайсията, леската, букът, борът, елата, кипарисът, кестенът, върбата, липата, сливата, вишната и пр. Може да се каже, че почти всяко дърво може да ни зареди с биоенергия. Достатъчно е човек  да прегърне за 5 – 10 минути например дъб, орех, бор, ела, бук / по-мощните дървета/, за да почувствува веднага прилив на енергия.

Дърветата имат мощно лечебно действие върху нервно-психическата сфера, върху дихателната и сърдечна дейност, обменните процеси на организма. При преумора, нервно напрежение, главоболие или стрес една разходка в гората дава отлични резултати.

Друг важен фактор на пейзажното лечение е отрицателната аеройонизация, която се намира  при морето и водоемите, реките, водопадите, горите, планините. Тя действува успокояващо и противоалергично, нормализира мозъчната, дихателната дейност и кръвообращението, стимулира жизнените функции на човека .

Пейзажното въздействие с всички свои компоненти е най-естествения и безвреден фактор за възстановяване на здравето. То е важно: за емоционално,  нервно-психическо и енергийно зареждане, за насищане на организма с кислород и с естествен антибиотик /фитонциди/, стимулиране на защитните ни сили, освежаване на сетивата ни и  за настроение на радост и оптимизъм.

                              Доц.д-р Иванка Кирова




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895869
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031