Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2015 15:52 - МОРЕТО ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЗДРАВЕТО
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 3375 Коментари: 0 Гласове:
1



                     МОРЕТО ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЗДРАВЕТО

          Лечението с морски климат и морски къпания е известно от древни времена. В древна Елада са казвали “Морето измива всички недъзи”.

          Всъщност морската вода е най-достъпната и разпространена минерална вода на земята.

          Комплексното въздействие на морският климат, морският пейзаж и морските къпания има изключително благоприятен оздравителен, закаляващ и лечебен ефект.

          Известно е доброто влияние на пребиваването край морето върху всички функции на човешкия организъм, тъй като върху него въздейства цял комплекс от благоприятни природни фактори. Това са чистият морски въздух, морският бриз, мекият климат без резки температурни промени, морската вода, слънчевите лъчи, пясъкът, морският пейзаж.

          Морската вода има сложен и богат състав и действува като биогенен стимулатор на организма. Установено е проникването на морските соли през кожата и включването им в кръвообращението. Освен това те проникват и  с дишането чрез аерозолите на морската вода /фини капчици морска вода разпрашени във въздуха/. Много аерозоли се образуват при разбиването на вълни. Морският плаж и цялото крайбрежие на около 200 м навътре в сушата представляват естествен инхалаториум.

          Морският въздух е кристално чист. Той съдържа озон, кислород, леки предимно отрицателни йони, има намалено съдържание на въглероден двуокис. Морският въздух е естествена кислородна терапия. Прибавя се ефектът на освежителния морски бриз.

          Морските къпания водят до задълбочаване на дишането и увеличаване на потреблението на кислород, особено съчетано с плуване. Те засилват обменните процеси, активират функцията на жлезите с вътрешна секреция /особено надбъбречните/. Това повишава общите защитни сили на организма. Подобрява се дейността на сърцето. Стимулира се нервната система.

          При морелечението околната среда и къпането действуват върху нервните рецептори на кожата, върху лигавиците на дихателните пътища, върху зрението, обонянието и слуха, а положителните емоции влияят благоприятно върху централната нервна система. Те всички въздействуват чрез кората на главния мозък, допринасяйки за положителни реакции във всички органи и системи.

          Морските къпания са най-активната част от морелечението. Те влияят върху организма с температурата на водата, със съдържащите се органични вещества и минерални соли, чрез действието на морските водорасли и други растения, чрез масажа

на вълните и налягането на водата, чрез проникналата във водата ултравиолетова радиация, чрез морския пейзаж.

          Температурата на кожата в началото се понижава, но в процеса на къпането се установява на едно определено ниво, което зависи от условията на външната среда. Например след къпане в продължение на 5 до 7 мин. при температура на водата 20 -22 градуса С температурата на кожата се възвръща към изходната след 25 – 30 мин.

          При прекалено дълго къпане може да настъпи преохлаждане на организма, което е резултат от изтощаване на механизмите на терморегулацията. Продължително къпане, особено без активни движения може да доведе до простудяване. Морските къпания трябва да се прилагат умело, внимателно и разумно

          За предотвратяване на преохлаждането добре е да има предварително слънчева баня и къпането да се съчетава с плуване, игри с топка и пр. Така се получава висока степен на закаляване.

          Плуването е най-достъпен, най-приятен и широко разпространен спорт. То е най-оптималната закалителна процедура, привеждаща в активно състояние всички системи на организма. При плуването вземат участие всички мускули на тялото, дишането е дълбоко, кръвооросяването е добро. Гъвкавите, красиви и ритмични движения  освен “мускулна радост” предизвикват чувство на сливане с морето, с водата, радостно единение с природата, съзнанието, че сме част от нея. Затова децата от най-ранна детска възраст трябва да се научават да плуват. Така те се развиват по-добре, закаляват се и не боледуват.

          Особено благоприятно е действието на морските вълни в местата на разбиването им /прибои/. Те представляват всъщност най-приятният естествен морски масаж. Масажиращото действие на морската вода повишава еластичността на кожата и мускулите, засилва обмяната на веществата, намалява тлъстинните депа.

                              Съдържание на морската вода

          Като минерална вода, морската вода има изразена биологична активност от разтворените в нея вещества в йонно състояние. Черноморската вода съдържа 18 г на литър натриев хлорид, а също магнезиев хлорид, магнезиев сулфат, калциев карбонат, калциев сулфат, калиев йодид и др. Съществени и необходими за биологичните функции на организма са съдържащите се в морската вода елементи – йод, бром, фосфор, желязо, манган, мед, флуор, цинк кобалт и др. Те действат като катализатори на биохимичните реакции, протичащи в организма.

          В морската вода има и хормоноподобни вещества, които имат активизиращо, тонизиращо въздействие.

          Чрез белязани атоми е доказано, че минералните вещества от морската вода проникват през нормалната ненаранена кожа.

          Днес се смята, че голям биологичен ефект върху организма има съдържщият се в морската вода планктон от растителен и животински произход. В морската вода се съдържат газове, особено кислород, който добре се разтваря в нея.

          Водораслите, гъбите и други морски растения съдържат голямо количество йод и затова морският въздух е благоприятен за естествена инхалация. Йодът има изразено противовъзпалително, отхрачващо и противодегенеративно действие и затова дишането на естествени аерозоли покрай морето се отразява много добре на болни от бронхит, астма, синуит, тонзилит и др.

          Морската вода действува и с погълнатата от нея ултравиолетова  радиация. Затова не само на брега но и във водата се получава слънчев загар.

                              Дозиране на морските къпания

          В климатичните условия на нашето Черноморие използването на морската вода за къпане може да става от май до октомври. Разумното къпане има прекрасен закалително-тренировъчен ефект и не крие опасности дори пред май и октомври, ако се прилага с мярка.

          За здрави хора дозировката зависи от температурата на водата и въздуха и от възрастта, закалеността на организма и др.

          Морските къпания са активна, дразнеща процедура и трябва да с започва след неколкодневна аклиматизация. Най-добре е при условията на нашето крайбрежие къпанията в морето да се провеждат от 9 до 17 часа. Морските къпания са възможни при температура на водата над 17 градуса С. Най-общо морските къпания при първа баня се дозират така: при температура на водата до 19 градуса С – пребиваване във водата до 3 мин., 20 -21 градуса С – до 5 мин., 22 – 23 градуса С и над 24 градуса С – до 12 мин.

                              Показания за морско къпане

          Морски къпания се препоръчват при болни с хронични възпалителни процеси на дихателните пътища, астма, алергични заболявания, диабет, затлъстяване, неврози, ранна атеросклероза, хипертония, анемия

                              Противопоказания за морско къпане

          Не се препоръчват морски къпания при болни с висока температура, остър ставен ревматизъм,, радикулити, сърдечно-съдова и белодробна недостатъчност, хипертонична болест  втори и трети стадий, бронхиална астма с чести пристъпи, епилепсия, бъбречни възпалителни заболявания, белодробна туберкулоза, злокачествени заболявания и др.

          Морето е един от най-големите природни дарове и ако човек разумно се ползва от него ще може цял живот да му се наслаждава, когато е възможно.

                                                 Доц. д-р Кирова, к.м.н.

          




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905652
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930