Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2015 09:52 - КАК ДА ПРАВИМ ВОДНИ ПРОЦЕДУРИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 2346 Коментари: 0 Гласове:
2



 КАК ДА ПРАВИМ ВОДНИ ПРОЦЕДУРИ

 

          Водата е най-разпространеният и достъпен природен фактор за закаляване, укрепване и лечение. Може да се използва и в трите агрегатни състояния – като вода, пара и лед.

                                       Водни процедури

          Фрикция /обтриване/. Това е ежедневна закалителна процедура.

          Взема се хавлиена кърпа /ръкавица/, потапя се в хладка вода /25 -30 градуса С/ и с нея се трият ръцете, краката, гърбът, гърдите силно и енергично до зачервяване на кожата. След това всяка от обтритите части на тялото силно се трие със суха хавлиена кърпа до затопляне и зачервяване.          Обща фрикция на цялото тяло се извършва, като се увива с намокрен с хладка вода чаршаф. Върху него се правят енергични и бързи разтривания и потупвания. С чаршафа се увива тялото най-напред до подмишниците при вдигнати нагоре ръце, След това ръцете се спускат и с другия край на чаршафа се увиват и те.

          Тази водна процедура  е сравнително щадяща, защото при нея действува малко количество вода – само намокрената кърпа или чаршаф. Затова се използува в началния период на закаляването. Прилага се за премахване на умора, при неврози, за ободряване и тонизиране.

          Коремообтривна баня. Изключително полезна и малко позната. Препоръчва се от прочутият природолечител Луи Куне и Петър Димков при редица заболявания /затлъстяване, хемороиди, запек, обща физическа и умствена умора, за смъкване на висока температура, при пушачи - настъпва отвращение от цигарите.

          Прави се в седяща вана, или дълбок леген. Водата лятно време е с температура 29-20 градуса С за мъже и 30 – 26 градуса С – за жени, а зимно време – съответно за мъже 30 -25 градуса С, а за жени 32 – 26 градуса С. Продължителност 5 – 10 – 20 минути.

          Болният е седнал или полулегнал във ваната, като краката се поставят отвън върху столче. Водата стига до пъпа. През цялото време коремът се трие нежно с хавлиено или ленено парче в посока от пъпа надолу и радиално от пъпа към слабините Температурата на помещението да е 22 – 25 градуса С.

          Банята е последвана от активно раздвижване или сгряване с добро покритие в леглото.

          Тези бани могат да се правят седмици наред до получаване на лечебният ефект.

          Обмиване. Това е също щадяща процедура и се използва като хигиенна такава или в началния период на закаляване. Взема се намокрена в хладка вода кърпа или гъба и се обмиват гърдите, шията, гърбът и крайниците. Може да се прави сутрин след събуждане, а най-добре след утринна гимнастика.

          Обливане. Лицето застава съблечено и върху него с кофа се излива от близко разстояние  вода най-напред с температура 32 градуса С, а в следващите дни с 30 градуса С. Обливането започва от задната страна на краката и върви нагоре през гърба и тила. След това от предната страна на краката до гърдите. Процедурата трае 3-4 мин, след което тялото се изтрива със суха кърпа.

          Това е добра закаляваща процедура и може да се прилага с контрастни температури – гореща и студена вода. Също може да бъде заключителна след топлинна процедура.

          Душ на Шарко. Носи името на прочут френски учен. Прави се с водна струя под налягане 1-3 атмосфери, подаден от специален апарат, наречен душова катедра. При домашни условия се ползва обикновен душ, но важното е да се използват контрастни температури на водата – 40 - 45 градуса С за 15 – 30 секунди  и с 20 – 15 градуса С за 5-10 секунди. Този душ се нарича също шотландски душ. Прилага се на корема, кръста, краката като особено добро средство при неврози, за отслабване и като закалителна процедура.

          При закаляване се започва с хладки душове /21 – 33 градуса С/ и постепенно се преминава към студени /10 – 20 градуса С/. Най-добре е да се прилагат след гимнастика, но също и след всяка водна и хигиенна процедура. Те тонизират, ободряват, премахват умствена и физическа умора, подобряват настроението. Тези ефекти се засилват многократно, ако се комбинират с четков масаж.

          В естествени условия къпането в реки и водопади, съчетано с игри, плискане, пръскане и обливане, има такъв ефект, какъвто може да ни даде само близостта до природата.

          Вани. Прилагат се главно като водолечебни процедури. Според температурата биват студени /до 20 градуса С/, хладки /21 – 33 градуса С/, индиферентни /34 – 36 градуса С/, топли /37 – 39 градуса С/. Продължителността на процедурата е 5 до 15 – 20, а понякога и до 30 минути.

          Общата вана може да бъде хигиенна, закалителна или лечебна. Провежда се, като във водата се потопява цялото тяло, включително шията и тила, а отвън остават главата,и предната част на гърдите със сърдечната област.

          Билкови вани.При прибавяне на билки във водата се получава различен лечебен ефект, в зависимост от заболяването.

          Вана с орехови листа и сол. Прави се при деца с рахит, за общо укрепване на организма, а също при възпаление на дихателните пътища /трахеит, бронхит/. Във водата се поставя отвара от орехова шума /200 г зелени и 100 г сушени орехови листа се варят в 2 л. вода, докато остане наполовина. След това се прецежда./. Отварата се изсипва във ваната с температурата на водата  37 градуса С, а продължителност на процедурата – 10 -15 минути.

          Вана с отвара от борови или хвойнови клонки. Има много приятен аромат и е една от най-добрите вани за освежаване, тонизиране и укрепване на нервната система, за премахване на нервно-психическа и физическа умора. Прилага се при неврози, безсъние, възпалителни заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

          Около 500 грама борови или хвойнови клонки, игли, шишарки се варят половин час в 2 литра вода. След това престояват половин час похлупени в съда. Отварата се изсипва във водата с температура 35-37 градуса С. Продължителност на процедурата 10 – 15 минути.

          Описаните по-горе водни процедури, прилагани за отмора, закаляване и лечение, са прекрасно, безвредно и почти безплатно средство, което можем да включим в ежедневната ни оздравителна програма за здравословен природосъобразен живот.

         

                    Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

          




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 908882
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930