Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2015 17:31 - МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ - НЕОЦЕНИМО БОГАТСТВО
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 6658 Коментари: 0 Гласове:
1



           МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ – НЕОЦЕНИМО БОГАТСТВО

         

          Едно от най-големите богатства на нашата страна са минералните води. Целебните свойства на минералните води са използвани по нашите земи още от траки, славяни римляни и прабългари.

          От дълбока древност човечеството е прилагало един от най-големите природни дарове – минералните води, за укрепване и лечение.

          Особено голям разцвет балнеолечението достигнало през римско време като част от римската култура. Навсякъде в огромната империя, където имало минерални води се построявали градове с балнеологични центрове при минералните извори с големи басейни, помещения за водни процедури и пиене на вода, за масажи, гимнастика почивка и пр. Римските бани са били средища на обществен и политически живот. Около баните са възниквали курортни селища, които се имали културно, търговско и политическо значение. Римляните са имали познания за свойствата на отделните видове минерални води и успешно са ги използвали както за лечение, така и за закаляване и общо укрепване на организма.

          Някои от нашите градове са построени от римско време като балнеологични курорти. И до днес у нас са останали развалини от разкошните римски бански сгради и основаните край изворите курортни селища. Даже София е възникнала като балнеологичен център по това време с името Сердика. Такива балнеологични курорти от римско време са: Кюстендил /Пауталия/, Хисаря /Аугуста/, Сапарева баня /Германея/ и др.

          Минералната вода е лечебна природна вода, въздействаща със своя минерален и газов състав, висока температура, с което се различава от обикновената питейна вода. Тя представлява по-наситен или по-разреден дисоцииран електронен разтвор на минерални вещества и газове. Разтворените в нея елементи, прониквайки в организма, участвуват в биохимичните реакции. Колкото концентрацията на минералната вода е по-слаба, толкова дисоциацията и активността на йоните в известни граници е по-голямо. Трябва да се отбележи, че България е богата именно на такива води /т.наречените слабо минерализирни води/.

Минералните води имат ефект общо върху целия организъм, повишавайки защитните му сили /неспецифично въздействие/ Те повлияват и със специфичните си минерални вещества и газове – например желязо, въглероден двуокис и др.,които са биологично активни вещества /специфично въздействие/.

          При външно приложение минералните води оказват влияние чрез кожата. Дразненията от минералната вода върху кожата се предават чрез рецепторите по нервно-рефлекторен път до главния мозък. От друга страна тези дразнения преминават от кожата в подлежащите тъкани и чрез лимфо- и кръвообращението обхващат целия организъм. Температурата на водата оказва влияние върху топлинния баланс на организма, действувайки като топлинен фактор.

                              Пиене на минерални води

          При пиене минералните вода действуват чрез осмотични и химични промени, чрез активиране на някои биохимични реакции в организма. При вътрешно приложение те въздействуват върху храносмилателната и отделителна система, алкално–киселото състояние, йонния състав, водно-солевата обмяна, обмяната на белтъци, мазнини и въглехидрати в организма.

          Най-добре е минералната вода да се пие в самия курорт, и то при извора. Тогава тя съдържа непроменени всичките си  биологично активни съставки, с които въздействува върху организма

          Пиене на минерална вода се препоръчва преди всичко при заболявания на храносмилателните органи, на отделителната система, при някои смущения в обмяната на веществата, отравяния и др.

          Дозировката на минералната вода при пиене се определя от това, дали водата е слабо или силно минерализирана. Слабо минерализирани води /с разтворени минерални вещества до 1 грам на литър/ се пият в по-големи количества, а силно минерализирани /над 15 грама на литър/ - в по-малки количества. Пиенето на минерални води става обикновено 3 - 4 пъти дневно по 1 до 3 чаши /200 до 600 куб. сан./

          Обикновено се препоръчва  минералната вода да се пие  половин – един час преди хранене. Тогава тя има по-общо действие върху организма. Ако се пие непосредствено преди или половин час след хранене, ефектът е главно върху храносмилателната система. При увеличена киселинност на стомашния сок водата се пие 1 до 1 час и 30 минути преди хранене, а при намалена киселинност – 15 мин. преди хранене. По-специално желязната и радонова вода, които имат специфичен ефект, се пият след ядене.

          Пиенето става бързо наведнъж, когато се цели общо въздействие, тъй като водата влиза бързо в кръвообращението. Когато се търси въздействие върху стомаха, минералната вода се пие бавно, на глътки, за да се задържи по-дълго в стомаха.

                    Външно приложение на минералните води

          Къпането в минерални води е едно от най-древните природолечебни средства. Освен с биологично активните си съставки и температура - водата оказва и механично въздействие чрез хидростатичното налягане. Олекването на тялото във водата улеснява движенията и това се използува при лечение на заболявания на двигателния апарат.

          При къпане в минерална вода разтворените в нея йони преминават през кожата. Тези природни вещества в активен йонен вид са природосъобразни лекарства, действуващи върху организма по естествен път. Минералната вода образува върху повърхността на тялото т.нар. солева мантия от соли на минерални вещества, която действува 1-2 денонощия след банята. Затова не се препоръчва измиване след процедура с минерална вода.`

           Времетраенето на къпане във вана и басейн е различно според състоянието на болния, температурата на водата и др. Ваната може да продължава средно 10 – 20 мин., но понякога и повече. Прилага се най-често  с индиферентна /34 – 36 градуса С/ и топла /37 – 39 градуса С/ вода. В басейн е добре да се съчетава въздействието на минералната вода с двигателни процедури или плуване.

                   

                                                 Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

           

          




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 910144
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930