Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 13:21 - КАК НИ ВЛИЯЕ МУЗИКАТА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
1



                               КАК НИ ВЛИЯЕ МУЗИКАТА

 

          Музиката е мощен фактор за въздействие върху психиката на човека. Хармоничната музика, спокойните ритми и чистите тонове премахват умората, доставят радост, нормализират физиологичните функции на човешкия организъм. Трудно е да си представим живота без хубава музика.

          Жизнерадостната музика стимулира ритмичността на процесите в организма, общия тонус, а оттам – работоспособността и производителността на труда. Хубавата песен или инструменталното изпълнение мобилизират скритите резерви на човешкия организъм. Музиката е неразделна чест от живота на съвременния човек.

          Днес често се предлагат някои изпълнения, особено от модерната естрадна музика, които с голямата си интензивност, високо шумово натоварване /над допустимите децибели/, дисонанси и драстични ритми действат изтощаващо върху слуховия анализатор и централната нервна система и могат да доведат до емоционален стрес и даже до намаляване на слуха .

                              Какво е музиколечение?

          Съществува въздействие с музика, което се прилага с лечебна цел наречено  музиколечение. Днес то намира място  при лекуване на редица заболявания, особено нервно-психически /невроза, страхова невроза, безсъние/, за нормализиране на високо кръвно налягане,, ендокринни смущения и пр.

          Благоприятното въздействие е нужно да се включи във всекидневната ни програма, особено по време на утринна гимнастика, почивка, релаксация и пр. Не случайно известният български хирург проф.Александър Чирков въведе музиколечение  с класическа музика при сърдечно болни.

          Природата действа успокояващо и ободряващо със своите естествени звуци като ромон на потоци, чуруликането на птици, шумоленето на листата на дърветата и пр. Това е най-нежната  и желана музика за човека.

                              Физиологично въздействие на музиката

          Определени благоприятни съчетания на звуци в приятна мелодия могат да стимулират редица важни за организма функции, включени в обмяната на веществата.

          Всяка клетка, дори всеки дипол, всеки физиологичен процес в организма имат определен специфичен биологичен ритъм. Ритмите в музиката стимулират човешките биоритми, особено на централната, вегетативната и мускулната система.  Музиката създава емоционален тонус.

          Интересни проучвания има руският биофизик проф.С.Шнол, който доказва, че някои музикални тонове имат същата честота, както “свиванията” на ензимите. Ензимите имат “контракции” с честота, специфична за всеки ензим и отговарят на някои музикални тонове.

          Допуска се, че по принципа на резонансните явления определени музикални тонове могат да активират ензимните процеси, а следователно и обмяната на веществата Прогнозата в музиколечението е именно в тази насока. Познавайки трептенията на ензимите в различни системи, може да се правят “музикални рецепти” за активирането им по естествен начин.

                                       Какво е функционална музика?

          Напоследък в много страни се използва по време на трудовия процес за повишаване на работоспособността. Тази музика се нарича функционална.

В Русия са направени наблюдения за влиянието на музиката върху работоспособността при работници н телефонен завод. Установено било, че при въздействие на музика психическото състояние на работниците се подобрило, повишили се вниманието и съсредоточаването, остротата на зрението, чувството на умора намаляло. Като краен резултат работоспособността се повишила, бракът намалял.

Функционалната музика въздейства преди всичко на емоционалната сфера на човека. Ритъмът на музиката води до несъзнателни активни ответни реакции от страна на слушателя. В производствения процес музиката, особено ритмичната, има значение като дразнител за активиране и ускоряване на трудовата дейност. Тя има и своето естетическо въздействие върху нервно-психическата сфера. Музиката в работния процес трябва да е радостна, жизнена, а не тъжна и тревожна, с резки колебания, с остри дисонанси.

При напрегната умствена работа музика се слуша най-често само в почивката. По време на умствен труд може да се пуска нежна, тиха музика. При труд свързан с голямо внимание трябва да се ползва мелодична, бавна музика като слаб фон.

При автоматизиран труд с прости, еднообразни движения живата, ритмична музика е най-подходяща.

При шумни производства музика трябва да звучи само по време на почивка.

Музиката е един от най-важните естествени стимулатори на физиологията на организма. Та е част от нашия емоционален и духовен живот. Подбирайки с индивидуалният си вкус подходяща музика, като част от ежедневието,  да направим живота си по-разнообразен, по-радостен и красив!

                                       Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 904828
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930