Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2015 17:52 - ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ МСЕКИ ДЕН
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 2410 Коментари: 0 Гласове:
1



 ПРИРОДОСЪОБРАЗЕН ЖИВОТ ВСЕКИ ДЕН

 

          Природните фактори и природосъобразни навици, прилагани всеки ден, удължават пълноценния живот. Чрез тях съвременният човек противостои на вредностите та цивилизацията, възстановява своите сили и работоспособност. Как на практика се постига това?

          Преди всичко трябва да се премахнат или ограничат някои вредни навици – употреба на алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с кафе.

          Нездравословно може да бъде и храненето. Понастоящем ограничените движения и преяждането могат водят често до затлъстяване, дори и при децата. А затлъстяването често създава благоприятна почва за заболяване.

          Здравословното хранене налага включване в менюто на повече безмесни ястия, сурови плодове и зеленчуци или сокове от тях, млечни произведения, мед, ядки, черен пълнозърнест хляб. При интелектуален труд, или седяща работа едно хранене през деня трябва да бъде само  с плодове и зеленчуци. Препоръчително е един разтоварващ ден в седмицата, или поне в месеца да се консумират само зеленчуци, плодове и мляко. Един или два пъти в годината може да се прилага профилактично гладуване с приемане на сокове от плодове и зеленчуци в продължение на 7 – 10 дни.

          При различните видове труд вземат участие само отделни части на тялото. За да се възстанови равновесието и да се премахне натрупващата се умора, особено на ръцете, необходимо е на всеки 2 – 3 часа да се прави пълно отпускане на ръцете с махаловидно движени, като люлеене. Следват няколко движения във всички стави за раздвижване на незаетите в трудовия процес части и коригиране на принудителната работна поза /10 мин/. Необходими са поне две такива паузи с активна почивка в работния ден.

          За премахване на нервно-психическата и физическа умора се прилага методът на пълно отпускане на тялото /релаксация/.

          Едно от най-важните условия за здравословен живот е движението. Утринната гимнастика е задължителна, защото тя поддържа добра физическа форма и тонус, както и бодрост в началото на деня. В лег се правят упражнения за краката и коремната преса. Следват упражнения от стоеж за раздвижване на всички части на тялото. Между упражненията се извършва пълно коремно-диафрагмално дишане.

          При тренираните хора, без сърдечни заболявания бягането  е много полезно. В него взимат участие всички мускули и става най-пълно изгаряне на натрупаните мастни депа. Добре е да се извършва на открито, но при невъзможност може да се бяга и на място, вкъщи, в продължение на 5 – 10 -15 мин.

          Утринните процедури завършват с хладен душ или наплискване на лицето и тялото до кръста, а също и краката със хладка вода, последвано от енергично изтриване /фрикция/ с  хавлиена кърпа до зачервяване.

          Вечер преди лягане е препоръчителен сух четков масаж, последван от контрастен душ /топъл и накрая студен/.

          В дневния режим задължително трябва да се включи едночасова пешеходна разходка с бърза, енергично крачка.

          Всекидневният досег с природата и нейният най-мощен фактор – слънцето, има голямо значение за осигуряване на здравословен и дълготраен живот. Умората е свързана с натрупване на положителни йони в човека. Богат на отрицателни йони, действащи ободряващо и здравословно е чистият въздух всред природата. Особено богат на отрицателни йони е въздухът около разбиващи се води – буйни реки, водопади, морски вълни.

          За бързо премахване на умората има значение и продължително проветряване на работното помещение /или дома/. Най-добре е винаги да има отворен прозорец.

          Най-пълноценно се използват природните фактори при прекарване на седмичната почивка в планината, или в курортна местност. Тя дава бодрост, сили, настроение и добра трудоспособност през цялата седмица.

          Годишната почивка прекарана всред природата, дава най-добра възможност за отмора и пълно възстановяване на организма. Тя трябва да включва по-дълготрайни разходки, туризъм, плуване и др.

          И така всеки ден, в който отделяме време за здравето си чрез активна почивка, правилно хранене, движение всред природата и без злоупотреба с вредности, е ден спечелен за вашето подмладяване, пълноценно активно дълголетие, за вашето здраве, за осигуряване на живот без болести!

 

 

                                                 Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895983
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031