Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2016 19:50 - Лечителят природа
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
1



  

 

                              ЛЕЧИТЕЛЯТ ПРИРОДА

 

                              Доц.д-р Иванка Кирова

 

         Досега в поредицата  “Лечителят природа”предложихме на читателя пътеписи импресии на д-р Иванка Кирова като фактор за укрепване на психо-емоционалното и духовно здраве. Продължаваме поредицата на д-р Кирова за самостоятелно и практическо приложение на природни фактори с достъпни методики и средства за поддържане на добро здраве.

          Доц.д-р Кирова, к.м.н., уважаван медик, е автор на известните популярни книги “Природосъобразен живот - 1001 въпроса и отговора”, “Духовните тела в теб”  “Самомасаж”и др.

 

                              Какво съдържа “Лечителят природа”?

          Човекът е част от живата природа, следователно той се управлява също от общите природни закони. Здравето е безценен природен дар, но за него трябва да се грижим всеки ден, да отделяме време и да прилагаме безвредни природни фактори, за да го съхраним. Трябва да знаем как да управляваме своите природни ресурси, за да сме здрави. Важно е да се научим да използваме природните фактори за укрепване: слънце, вода, въздух, движение, климат, минерални води и пр. В тази поредица  предлагаме на читателя природни фактори с методики достъпни за домашно и самостоятелно приложение всеки ден.

          “Не трябва да смятаме, че средствата на природата са ограничени! С помощта на човешкото изкуство те могат да станат безгранични” казва известният учен Ламетри.

 

                     СЛЪНЦЕТО – ВЕЛИКИЯТ ЛЕЧИТЕЛ

           Слънцето е така пряко свързано с живия ни организъм, както сърцето и кръвта с нашето тяло.

          Слънчевите лъчи са извор на живот, на здраве, те са главен източник на енергия за всички живи същества. Слънцето е и природен лечител, известен и използуван от древни времена.

          В дългата си еволюция човекът се е приспособил към земната атмосфера и идващите до него слънчеви лъчи. Когато хората са лишени продължително време от слънце се развива т.нар. слънчев глад – например при  работещи дълго време в полярните области, а също в мини, тунели и пр. В големите градове със значително замърсяване на въздуха се спират голяма част от слънчевите лъчи, особено зимно време - и това е една от предпоставките за поява на епидемии.

          Какви са болестните прояви на слънчевото гладуване? Кожата става бледа и хладна.Тъмният пигмент меланин от слънчевия загар, свързан с добрият имунитет липсва, кожата е по-слабо кръвоснабдена, поради което е нарушено храненето й и отстраняване на разпадните продукти от обмяната на веществата. Настъпват промени както в психиката, така и във физическото състояние: влошава се сънят, паметта отслабва, при едни хора възбудимостта се увеличава, а  при други  -настъпва апатия. Бързо се появява умора и раздразнителност, намалява работоспособността. Понижават се съпротивителните сили към болестотворните микроорганизми – чести са заболяванията от грип, остри катари на горните дихателни пътища, бронхити и др. Появява се склонност към вирусни и гнойни възпаления. У децата се развива рахит.

          При климатичните условия у нас може да се говори за частично слънчево гладуване през есенно-зимния период и то, при стоене само в затворено  помещение в големия град. Особено, ако не се използват разходки в паркове, екскурзии в планината или по морският бряг, а също през лятото не се прилага закаляващо слънчево облъчване. През зимата  всекидневно трябва да се използват всички възможности за излагане на слънце.

          За щастие слънчевото гладуване бързо се отстранява чрез слънчеви бани, които могат да се осъществяват навсякъде – в планината, край морето, на село, или в каквато и да е местност извън града, а даже и в парковете.

          Спектърът на слънчевата светлина се състои от инфрачервени, видими и ултравиолетови лъчи.

           Слънчевата светлина достигаща до повърхността на земята се изменя по различни причини. Най-много се променя от наличието на атмосферния прах, пари, въглероден двуокис и пр., при което слънчевата светлина се разсейва и пречупва. Най-интензивно е слънчевото греене през обедните часове – от 11 до 14 часа.

          Върху човека достига освен пряка и разсеяна слънчева светлина – т.нар. албедо. Отразената слънчева светлина има голямо значение за профилактиката, когато се използва комплексно с други природни фактори. Полезна е отразената светлина от снега, водата, пясъка, тревата, гората. Водата поглъща слънчевата светлина на дълбочина до 3 метра. Проникването на ултравиолетовите лъчи до 3 см във водата предизвиква зачервяване и загар при плуване, както при действие на пряка слънчева светлина. Слънчевите лъчи преминават и през дрехи от тънки копринени или памучни платове.

                    Физиологично и лечебно действие

          Слънцето действува върху нервната система чрез кожните рецептори и чрез очите. То влияе върху централната и вегетативна нервна система, а оттам и на вътрешните органи.

          Значителен е ефектът на слънчевото облъчване върху жлезите с вътрешна секреция, които се активизират при правилно дозиране на облъчването. Повишаване на имунитета на организма е в пряка връзка с активиране на дейността на надбъбречните жлези. Това е основният механизъм на закаляването и на оздравителния ефект на слънчевото въздействие през лятото.

          Под влияние на ултравиолетовите лъчи се увеличава пигментацията на кожата. Топлинните лъчи на слънцето действуват върху терморегулационните механизми на организма и по този начин повишават закалеността му. Кожата със слънчев загар е по-устойчива на студ и топлина, на инфекциозни заболявания.

          В резултат на слънцелечението се ускоряват окислителните процеси и се подобрява обмяната на веществата. Наблюдавано е известно влияние на слънчевите лъчи върху обмяната на солите. Става по-интензивно поемане на калциеви и фосфатни соли от храната и се забавя отделянето им от организма, което има противорахитичен ефект при децата. Под влияние на ултравиолетовите лъчи се образува противорахитичният витамин D. Късовълновите ултравиолетови лъчи имат изразено убиващо микробите действие.

          Слънцелечението увеличава количеството на хемоглубина и броят на червените и белите кръвни телца, подобрява газовата обмяна.

          И така слънчелечението укрепва всички функции на организма, подобрява настроението и работоспособността, повишава резистентността към инфекциозни и други заболявания, укрепва устойчивостта  на човека към неблагоприятни външни въздействия.

          Слънчевото облъчване има профилактично-закалително, лечебно и възстановително въздействие. Съществено е обаче то правилно да се дозира. Защото предозирането може да нанесе огромна вреда на организма.

                    Дозиране на слънчевото облъчване

          За дозиране на слънчевите бани имат значение няколко фактора: интензитет на слънчевите лъчи /различен в различните часове на деня в зависимост от сезона, облачността и пр./, място на провеждане на банята, чувствителност на кожата, възраст.

          Има три типа хора според чувствителността на кожата: 1/ еритемен тип /с много бяла кожа /– силно зачервяване на кожата без последваща пигментация, 2/ еритемно-пигментен тип /с бледомургава кожа/ – зачервяването се последва от пигментация и 3/ пигментен тип  /с мургава кожа/ - настъпва  направо пигментация.

          Всеки човек знае от опит, как реагира кожата му и съобразявайки се с това, трябва да дозира слънчевото облъчване. От многобройните схеми за дозиране на слънчевото облъчване, най-лесно приложима е тази на П.Г.Мезерницки. Тя е следната: започва се с общо облъчване на цялото тяло с 5 до 10 минути на всяка от четирите страни, като всеки ден времетраенето се увеличава с 5 минути, достигайки до един, най-много два часа. Престоят  на директно слънце повече от два часа на ден у нас през юли и август е вреден. През горещите месеци трябва да се избягва стоенето на слънце от 11 до 14 часа, когато се получават изгаряния и претопляния.

          Много съществено е умението да се съчетават слънчевите и въздушни бани при разсеяна слънчева светлина / на сянка под навес, чадър, дърво и др/. В първите дни преди облъчването тялото трябва да се подготви с въздушни бани, за да не се получи изгаряне. Освен това добре е слънчевата баня да се съчетава с движение – плуване, разходки, спортуване на открито и пр. Главата трябва да се предпазва от действието на преките слънчеви лъчи с шапка, чадър и др. Вредно е неподвижното и непрекъснато лежане на слънце. Освен при много чувствителна кожа, не е добре преди облъчването да се поставят кремове, мазила, които пречат на проникването на ултравиолетовите лъчи. Такива могат да се слагат след завършване на банята.

Важно е дозиране на слънчевото облъчване при малки деца. При тях е препоръчително не директното облъчване, а такова на шарена сянка, на разсеяна слънчева светлина и по-късо време – на директно слънце. При предозиране на слънчевата баня и изгаряне се препоръчва прекъсването им  за 1-2 дни. През това време са разрешени въздушни бани и морски къпания или в басейни, езера и пр.

Слънчевите бани имат общооздравяващо и укрепващо въздействие, повишават имунитета и се прилагат при всички възрасти.

                    Хлорофилни слънчеви бани

При различни заболявания, когато директното слънце не се препоръчва добър ефект имат т.нар. хлорофилни слънчеви бани, които са известни от природолечителите  Петър Димков и Луи Куне.

При тях цялото тяло или част от него се покрива със зелени листа /най-добре слънчогледови, от репей или подбел/. Листата трябва да са големи и меки.Този вид слънчеви бани са по-леко поносими, приятни и полезни. Те съчетават действието на слънцето и  на хлорофила от зелените листа, активиран от слънчевата енергия, Прибавя се и действието на капките влага образувани между листата и кожата. При тези бани се получава силно изпотяване, поради което имат добър ефект за отслабване и изхвърляна от организма на отложени чужди вещества, токсини и др.

Тези бани се препоръчват особено при малки деца, чиято кожа бързо изгаря под преките слънчеви лъчи.

                    Противопоказания за слънчево облъчване

Противопоказани за слънчево облъчване са: болни със слънчеви алергии, някои екземи, туберкулоза, хипертонична болест ІІ и ІІІ степен, сърдечен порок с декомпенсация, кръвоизливи, епилепсия, злокачествени новообразования, остри инфекциозни болести.

 

                     Какво е слънцето  за нас?

Слънчевата светлина влияе върху нервната система и психиката на човека. Известно е, че слънцето предизвиква радост, бодрост, добро настроение, а в дните без слънце настроението се понижава, наблюдава се склонност към депресии.

Но най-важното е че слънцето, освен оздравително  и животворно на  нашето тяло и психика, въздейства мощно като  просветлява и укрепва нашият дух.

                                                

                                                 Доц.д-р Иванка Кирова

         

 

 

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895114
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031