Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 15:45 - за практическата полза от духовното познание
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 664 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЗА ПРАКТИЧЕСКАТА ПОЛЗА ОТ ДУХОВНОТО ПОЗНАНИЕ

 

                                                           Защо е устремена

                                                           душата търсеща в човека

                                                           към знание за висши светове

 

                                                           Защото всеки поглед -

                                                           възникващ от душата -

отправен към света сетивен,

поражда пълен с копнеж въпрос

за битието на духа.

        Д-р Рудолф Щайнер

         

          Съвременният човек е изградил високо развит интелект. Той е овладял до голяма степен познанието за материалния свят с неговите природни закони. Това знание е постигнато чрез логичното мислене, свързано със сетивата

          Но човек живее в два паралелни, проникващи се един в друг светове – материален и духовен. За единия имаме сетива, а за другия  те още са затворени при повечето хора, с  изключение на тези малцина индивиди, при които се е запазило древното ясновидство. Но в бъдещата си еволюция човечеството ще развие сетива и за духовния свят. Днес търсещите  личности изпитват копнеж да намерят истинно познание за духовния свят, въпреки че нямат развити духовни сетива /свръхсетива./

          Природосъобразен живот означава човек да живее природосъобразно не само с външната природа, но и със своята вътрешна природа. Материалистичното познание ни дава сетивно познание за физическия свят и физическо тяло, но не и за нашата духовна, невидима природа, състояща се от Дух/Аз/, душа/астрално тяло, жизненост/етерно тяло/.

          На практика без да познаваме духовните си тела не можем да живеем съобразно изискванията  им. За да имаме духовно и душевно здраве се налага да се обучаваме в духовната наука, да бъдем също и духовно интелигентни, без да имаме духовни сетива. Жизнено важно е всеки човек, освен интелигентен да е и духовно образован!

          Понастоящем хората все повече са подложени на вредни влияния, изникват нови смъртоносни болести и страдания и те търсят изход просто да оцеляват. Разумният човек е нужно да се насочва към природосъобразен, хармоничен живот както на физическото, така и на духовните си тела, чрез едно цялостно себепознание. А за това е необходимо силно желание, воля, мотивация и логично мислене при изучаване на  духовната наука антропософия, най-подходяща за западния човек и конкретно за българина.

          Днес макар и голяма част от хората да са интелигентни, са духовно необразовани и спящи. Ето защо материализма и атеизма ще завлекат човечеството в унищожителни войни и катастрофи предсказва д-р Рудолф Щайнер. И ние сме свидетели как това предсказание на известният духовен учен, надарен с духовни сетива, се изпълнява. Свидетели сме на тероризъм, на една война без граници.

          Искам да споделя от моя дълъг житейски, професионален и практически опит, че моето обучение в антропософската духовна наука ми спести много изпитания, болки и страдания. Но аз достигнах до нея, за да си обясня какво става с душата на съпруга ми след неговата страшна и мъченическа смърт, точно чрез много мъка и страдания.   Той беше болен от рак и изживя много болки до края на живота си. Бих искала да помогна на всеки, който жадува за духовна просвета, да тръгне по този път, без да преживее страдания, поради невежество и липса на информация.

          Самото духовно обучение и духовна работа всеки ден /чрез концентрация на мисълта, медитация, духовни упражнения/ засилват и укрепват всички тела.

          Силен Дух /Аз/, означава ярка и мощна индивидуалност със силна воля, решимост, устойчива на всички бури и изпитания в живота. Човек научава законите на съдбата /кармата/. Той узнава, че сам е предначертал съдбата си още преди да се въплъти в тялото си за земен живот и затова приема всичко, което се случва за справедливо. Духовно образованият човек има в сърцето си силен Христов импулс на любов към цялото творение.

          Пречистено и засилено астрално тяло /душа/ под ръководството на собствения Аз, се изявява в освобождаване от страхове от болести и смърт, уравновесени и хармонични чувства, себеотрицателна любов, развиване на добродетели /състрадание, жертвоготовност, благодарност, прошка, смирение, търпение, благоговение, доброжелателство, смелост/.

          Силно етерно /жизнено/ тяло означава повишена жизнена сила, неизчерпаема енергия, добър тонус, засилена памет.

           Физическото тяло, ръководено от висшите тела става по-здраво, подмладено, енергично.

          Духовното познание е така необходимо, толкова наложително, че трябва да се изучава от всеки младеж още в гимназиалният курс. Не е задължително страданията да го накарат да потърси обяснение на живота на душата  след смъртта, или за причината на тежки изпитания и болести, както  и да опознае духовната си същност.

          Познанието за духовната същност на нещата е толкова важно, колкото и изучаване на природните науки.

 В периода между 14 и 21 години знанието за същността на цялостното човешко същество, състоящо се от физическо и духовни тела, трябва да бъде основа за обучението и възпитанието на младежите.

В този период от развитието на човека до голяма степен вече са изградени физическото, етерното и астрално тяло и се изгражда Азът. Това се изразява в нарастване на умствените сили, интелектът действува чрез логично мислене и създаване на собствени становища по различни проблеми. Тогава младежът изгражда мирогледа си чрез собствена преценка и воля. Мощните му етерни и душевни сили се изявяват във въображение, фантазия и добра памет. Фантазията е могъща творческа сила, импулс за всички изкуства. Младият човек трябва да се насърчава също и в развитие и разбиране на изкуството. Такова душевно и духовно обучение се получава в т.нар. Валфдорски училища, които представляват практическо приложение на антропософският мироглед. У нас все още има само Валфдорски детски градини в София и Стара Загора.

Младежът притежава мощни сили на душата – образно и едновременно логично мислене, топло, сърдечно чувство и стремителна воля, подходящи за проникновено духовно познание. Защото едностранчивата материалистична култура възпитава децата в голяма степен като консуматори на материални блага, технически грамотни, но като индивиди – студени, пресметливи и бездушни. Липсата на духовни ценности, на любов към цялото творение допринася за себелюбие, а често и до агресивност.

Днешният млад човек е уплашен, неуверен, има нужда от подкрепа и умело направляване към добродетели, към идеализъм. В душата на всеки младеж се ражда нова земна сила за любов, но тя трябва де се насочва към сила на общочовешка, духовна любов, а не да се принизява до нагона и инстинктите. Всички силни и чисти висши тела на младия човек са готов без страх  да приемат проникновено духовни познание, стига да има кой да им го даде. Затова най-напред трябва да бъдат обучени учители и това са валдорфските педагози за този вид духовно образование във валдорфските училища. И у нас започва да се провежда  следдипломна квалификация по валфдорска педагогика и надявам се скоро ще бъдат създадени Варфдорси училища, каквито има в чужбина.

Но и всеки човек, който пожелае сам  да се образова в антропософска духовна наука, може да стори това, защото има преведени и издадени над сто и петдесет антропософски книги от д-р Рудолф Щайнер. Има  моя издадена антропософска книга, популярна и достъпна за всеки – “Духовните тела в теб”.

Ето на практика какво ми донесе духовното познание в течение на тридесет и седем години обучение в антропософия, заедно с цялостен природосъобразен живот и без да имам свръхсетива:

·       Опорна точка, цел и кауза в живота.

Подмладяване, жизненост, духовна и физическа сила, енергичност, оптимизъм, ентусиазъм.

 

·       Възможности да се справям много по-добре в практическия живот и да помагам на много хора, като лекар с познания за духовното устройство на човека.

·       Творческа активност, концентрация на мисълта, добра памет.

·       Опознавайки кармичните връзки живея в духовна общност с прекрасни многобройни приятели, които обогатиха живота ми.

·       Все по-заселващо се чувство на любов, прошка и търпимост към хората.

·       Освобождаване от страхове за смърт и болести.

 

Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

         

 

 

                                                           




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909386
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930