Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2016 19:09 - ДОБРОДЕТЕЛИТЕ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА НАШИЯ ДУХ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1138 Коментари: 0 Гласове:
1



               ДОБРОДЕТЕЛИТЕ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА НАШИЯ ДУХ

                                                

                                       Всичко е в мълчанието. Всичко.

                                       През скалата му корава

                                       много думи търсят своя изказ.

                                       Сдържаното чувство просълзява

                                       В шепите, които са отрекли

                                       много пълноводия . . .

                                                                     Някъде в голямото мълчание

                                                                     е началото на всичко.

 

Михаил Кендеров

         

          Добродетелите са израз на морално-етичното поведение на личността, които произтичат от интуициите на дълбоката душевна същност и са свободно приети, а не наложени отвън с норми и закони.

          В тълковния речник думата “добродетел” е обяснена като “добри качества на човека”.

          Добродетелите са много повече от “добри качества”, те са жизнена необходимост за изграждане, извисяване и развитие на нашия Дух, така както храната е необходима за тялото ни. Добродетелите пречистват душата, дават й сили и въздигат обикновения Аз към висшата ни природа – висшия ни Аз.

          Всеки от нас има нужда от добродетели като храна за Аза ни. Според това доколко е зрял, индивидът може да вземе решение да тръгне по пътя на духовното си развитие и да е хармоничен с Висшия си Аз /Дух/. Разбира се това решение изисква душевно пречистване, катарзис, като условие за духовно напредване, за изграждане на силен Дух..

          В своята книга “Указания за езотерично обучение” д-р.Р-Щайнер, създател на духовната наука антропософия /мъдрост за човека/, дава практически напътствия за медитация и създаване, съблюдаване в живота  на добродетели по възможност по месеци. През април – благоговение /смирение, страхопочитание/, май – вътрешно равновесие, юни – постоянство  /издръжливост, устойчивост, непоколебимост/, юли – алтруизъм /несебичност, безкористие/, август – състрадание, септември – вежливост /учтивост/, октомври  - задоволство, ноември – търпение, декември  - контрол на мисълта /на говора, владеене на езика/, януари – смелост, февруари – дискретност /мълчание/, март – великодушие.

          Днес при много хора с материалистичната култура и консуматорски манталитет наблюдаваме себичност, егоцентризъм, избутване на конкурента, за да заемат мястото му, агресивност е пр. Те считат, че така трябва да се изживява силната и преуспяваща личност. Но всъщност е тъкмо обратното. Тези хора са духовно слаби, неустойчиви, пълни със страхове и податливи на чужда власт и влияние.

          Цялата днешна действителност е характерна с напрегнат живот, при който такъв човек е отдаден сам на натрупване на материални блага и създаване на все повече удобства, чрез все по-съвършена техника. Но точно този начин на живот завладява човека, отдалечава го от хармония със собствената му духовна същност, с висшия му Аз.

          Днес за съжаление толкова малко се знае и обръща внимание за изграждане на морални ценности и особено на добродетели, както в училищното обучение, така и при домашното възпитание. Много хора ги считат за отживелица, безполезно нравоучение, съдържащо се само в религиозни канони. А тъкмо добродетелите са главна предпоставка, основа за развитие на силен Дух, на силна личност.

          Познанието за практическата полза от добродетелите за нашето психическо и духовно равновесие и здраве трябва да ни мотивира за съзнателното им изграждане и утвърждаване чрез възпитание и самовъзпитание.

          Добродетелите са присъщи на детската душа. Тя е чиста, без простъпки и грехове, които се явяват по-късно. Малкото дете е изцяло под влияние на силите на духовния свят, които го закрилят  и изграждат душевно и духовно.

           Добре е всеки родител да има познание, за да насочва и подкрепя детето си при изграждане на добродетели. Такова възпитание подпомага то да израсте като самостоятелна, стабилна личност със силен дух, преуспяваща и полезна, както за себе си, така и за околните.

           Родителите и възпитателите правят огромна грешка, ако насърчават у децата егоизъм, себеизтъкване, ожесточеност, омраза, страх, агресивност Така те създават още у малкото дете нездрава, изкривена психика, която им пречи цял живот.

          Главното, на което трябва да се учи детето, е  да обича, да прави добро, да иска да подарява, да казва истината. Задължително е  да се подпомага изграждането особено  на благодарност, прощаване, учтивост, състрадание, великодушие, справедливост, добронамереност, смиреност, търпение, равновесие на чувствата, благоговение, почит и сдържаност.

          Добродетелите са толкова важни за изграждането на силен, но неегоистичен Аз у децата и юношите, че трябва да се изучава в часове по етика в училищата, като практическо знание за морал и нравственост.

          Ще се спрем  на една от най-важните добродетели – мълчаливост /дискретност/. Дискретност означава контрол над говора, да не се съди и говори прибързано. Човек трябва да изчака съзряване на своите съждения, да се убеди, че са истинни и чак тогава да ги изрече на глас. Празнодумството често е неистинно и отнема не само от нашите душевни сили, но и от тези на слушателите.

          Дискретност, да запазиш мълчание, означава също да съхраняваш тайните на друг човек, който ти ги е поверил. В противен случай не само предаваш доверието на лицето, което ги е споделило с теб, но още по-лошо, ставаш източник на интриги. Когато човек бърза да изказва непроверени неща и субективните си мнения, често това не е истина. Преждевременното изказване на разсъждения за нещата преди да са узрели, показва излишна самоувереност без покритие, неполезно за никого. Истината за нещата е в тяхната духовна същност и личността може да говори за нея само ако я познава. Прибързаните думи прогонват Духа  и лицето остава с илюзията на привидното, външното, повръхностно мислене. Контролът над говора, изисква и контрол над мислите, който трябва да се стараем да превърнем в постоянен самоконтрол, което води до изказване на вярното становище за нещата.

          Всяка неистина, всяка лъжа, предизвиква взрив в душата, а етерното /жизненото/ тяло губи много от своите сили. Има наблюдения, че раните на лъжливия човек зарастват по-бавно в сравнение с тези на личност, която говори истината.

          Мълчанието е сила, концентриране на вътрешна енергия. То обръща силите навътре към духовната ни същност, засилва душевната ни мощ. В мълчанието, чрез мисълта говори нашият Дух, висшият ни Аз. Поетът Михаил Кендеров е изразил най-точно силата на мълчанието:  “Някъде в голямото мълчание е началото на всичко . . . “

           Много важно е да придобием навика поне пет минути на ден да се усамотяваме в тишина и мълчание и с това упражнение да можем да преценяваме себе си обективно. Практикувано редовно то подготвя за най-важния метод за духовно развитие – медитацията

          Известният индийски поет, нобелов лауреат Рабиндранат Тагор пише: “Прахта от мъртви думи е полепнала по теб. Измий душата си с мълчание”.

          Състрадание /съучастие/ е много важна добродетел, особено в наше време, когато загиват стотици хора от взривове на терористи ислямисти. То блика от любящото сърце, което изживява болката и страданието на друга личност като свои собствени. Тази добродетел обединява хората в общност на взаимна помощ. Духовното познание ни разкрива, че изпитвайки състрадание, ние не загубваме своята независимост и правилно разсъждение.

          Състраданието е добродетел на духовно извисената личност и често е интуитивно. Съучастието увеличава духовната ни сила. Чрез тази сила ние сме в състояние да помагаме на друг човек да преодолее страданието, болката, мъката, за да понесе по-леко съдбата си. А на лицето, изпитващо състрадание носи чувството на огромно удовлетворение и радостта, че страдащият ще понесе достойно своята болка, и в крайна сметка своята Карма.

           Имала съм случаи като лекар, владеещ акупресура /масаж в точките на иглоубождането/ да премахна много остра болка чрез натиск с пръст в специални противоболкови точки. Тогава с пациента в тишина и концентрация установяваме една духовна общност, като някакво вълшебство. Няма да забравя облекчаването на болния, усмивката на лицето му, което винаги ми носеше  голяма радост и удовлетворение като лекар.

          Д-р Р-Щайнер пише за състраданието: “Където в живота са ражда любов  и  състрадание, там се чувства вълшебното влияние на Духа, пронизващ сетивния /материалния/ свят”.

 

                                                                     Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.                               

         

 




Гласувай:
1



1. erato7 - Превръщам всяка лоша дума в прах, ...
28.03.2016 19:16
Превръщам всяка лоша дума в прах,
оставам в чистотата на мълчанието,
крилете на доброто със размах
изтриват и следата от разочарованието.
Любов и благодарност по-силни са
от завист, клюка и интрига.
И вярвам, че който ги поражда
рано или късно го застигат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 910627
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930