Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2016 21:15 - ЗА НАЙ9ГОЛЯМОТО СЪБИТИЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЗА НАЙ - ГОЛЯМОТО СЪБИТИЕ НА НАШЕТО ВРЕМЕ

 

                    Благодарност

          Благодаря ти Господи,

          че си ни дал тяло и душа,със сетива за земния свят

          и безсмъртен Дух за земния и небесния.

Благодаря ти Господи,

че ни създаде свободни в правото си да избираме,

мрак или светлина, лъжа или истина, омраза или любов.

Благодаря ти Господи,

че сътвори за нас зеленият сал на Земята, отрупан с дарове

и ни пусна в безпредела на всемирния океан.

Благодаря ти Господи,

че в нас си посял Себе си с искра от Христовата светлина

нашата неумираща същност,

и когато се взираме в себе си да виждаме Теб.

Благодаря ти Господи,

че всеки ден ни правиш участници в чудото на живота,

от първия лъч на изгрева, до последния на залеза.

Благодаря ти Господи!

                              Михаил Кендеров

 

Нашето време е изпълнено с изключително негативни събития – война без граници. Непрекъснато сме стреснати и изплашени от новините за жестоките атентати, терористични нападения и безмислено избиване на хиляди невинни хора. Но не се говори за най-важното събитие, защото то е невидимо за нашите сетива.

Човечеството не върви по истински духовен път, а е затънало в материалния свят, който дава добра почва за действие на лъжерелигиозни демонични групировки, чиято единствена цел е световна деспотична власт  над хората.

Още в 1907 г. д-р Рудолф Щайнер е изнесъл открито /дотогава окултното, скрито/ познание, в лекции и книги, за това най-важно събитие за човечеството в нашата епоха. И той призовава още преди повече от сто години: “Хора, бъдете будни, не проспивайте тази най-важна, изключителна благодат на нашата щастлива епоха – второто етерно пришествие на Христос”. “В противен случай материализмът /на който му е минало времето още през 1899 година, когато завършва “Желязната епоха”/ и атеизмът ще въвлекат човечеството в унищожителни войни и катастрофи”.

Това предсказание на духовния учен, надарен с ясновидство, се изпълни. През ХХ век милиони хора загинаха в двете световни войни. Милиони хора бяха жестоко измъчвани и умъртвявани от режимите на най-демоничните в световната история материалистични и атеистични идеологически системи – фашизъм и комунизъм. От глад умират стотици хиляди хора по света /най-вече деца/.

Д-р Рудолф Щайнер, притежаващ всички форми на свръхсъзнание /ясновидство, ясночуване и интуиция/ ни донася за първи път изключително важното откровение от Духовния свят, че от 1930 г. насам настъпи второто пришествие на Христос.  Според д-р Р.Щайнер Той се е приближил и обгръща цялата Земя с неизмеримо голямото си етерно тяло. Никога вече Христос няма да се въплъти във физическо тяло. Той се приближи до нас в нашата епоха в етерно тяло. И Христос има лична връзка с всеки един от нас.

Голяма грешка и заблуждение е да се вярва, че Второто пришествие на Христос ще е във физическо тяло.

Лъжедуховни учения обявяват /на различни места по Земята/ човеци за прероден Христос. Това са демонични сили, заблуждаващи човечеството с поява на Лъжехристос. Ние все още нямаме развити сетива на етерното си тяло, за да видим Христос в етерно тяло. Съвременният човек не е развил заложените у него свръхсетива. Но в следващите 1500 години хората ще развият тези сетива и ще срещнат и преживяват лично появата на Христос, както апостол Павел пред Дамаск. И сега и в бъдеще Христос се явява, особено на много страдащи хора, в тежко състояние, които се обърнат към него с молитва, силна вяра, потърсят помощ и упование. И Христос ще ги утеши, ще помогне, ще облекчи страданието им. Аз имам приятелка, която в тежко болестно  предсмъртно състояние с такава молитва е получила спонтанно ясновидство – била пронизана и обгърната от огромна светлина – Христос. От този миг започнало нейното оздравяване.

 Описани са много случаи /особено деца/ и някои хора, надарени с атавистично /древно/ ясновидство, които са виждали светлинния образ на етерния Христос. Но всеки, който работи върху духовното си развитие, и носи в сърцето си силна вяра и Христовия импулс за любов към хората, може да се надява и очаква личната си среща с етерния Христос.

          За пътя на съвременното християнско посвещение.

Според известният учен, антропософ Сергей Прокофиев /внук на композитора Сергей Прокофиев/ върхът на съвременния християнски път на посвещение и представен от антропософията, е преживяване в свръхсъзнание на живия Христос, който се е съединил със Земята и ръководи земното човечество. По този път най-напред се получава чрез ясновидство /имагинация/ светлинния образ на Христос, като свръхсетивно явление. Чрез ясночуване /инспирация/ се чува творческото Му Слово и пред посветения се разкрива същността и цялото значение на Неговите деяния в Космоса, както и на Земята /истинското окултно християнство/.

          Накрая при най-висшето свръхсъзнание, върхът на пътя на посвещение – интуицията /прозрението/, посветеният се слива с Христос, преживява постоянното Му присъствие и действие в централната човешка същност - на  неговият Дух /Аз/.  И посветеният преживява онова, което означават думите на апостол Павел: “И вече не Аз живея, а Христос живее в мене” /Гал.2:20/. И тези думи се превръщат в най-важния жизнен опит на Христовия посветен.

          “Именно от такъв висш опит на изживяване на Христос, постигнато от съвременния  християнски посветен Р.Щайнер, произтича основаната от него антропософия или науката за Духа”, С.Прокофиев. Върхът на това висше познание е сваленото  откровение от духовния свят /от Акашовата летопис/  “Петото Евангелие” от д-р Рудолф Щайнер.

Какво представлява атавистичното ясновидство?

Атавистичното /древно/ ясновидство, с което са надарени малко хора днес, се получава при ”разхлабване”, частично отделяне на етерното от физическото тяло. То е било нещо естествено и нормално за човека в отдавна отминалите епохи. При тогавашното устройство на индивида етерното тяло не е било съвсем плътно свързано с физическото и е давало възможност за свръхсетивни изживявания и връзка с духовния свят. Тогава душите не са били така ярко индивидуализирани, със силен Аз, както сега. Правилният път за постигане на свръхсетивно познание за днешния човек е посредством духовно развитие, при което мисленето се трансформира в свръхсетивно виждане /ясновидство/.

          Днес много малко хора, само единици, са тези, у които се е запазило частично атавистично ясновидство, като дар, още от детска възраст. Друг е въпросът доколко те си служа т с него морално, с искрено желание да помогнат на хората за добри цели. Когато неморални хора се доберат до свръхсетивни видения и ги използват за нечисти дела, може да се стигне до разрушителни и ужасяващи последствия.

          Заедно със свободата днешният човек е развил и силен Аз, който може да се прояви като безсърдечен и студен егоизъм, грубост, агресия  във вреда на околните, особено ако такъв човек притежава и ясновидство. За да се развива правилно духовната същност на личността, тя трябва да е облагородена с алтруистична любов към хората. Преимуществата на духовното познание, трябва да се прилагат от духовно обучения човек само в полза на другите хора, а не за подобряване на личното си икономическо положение и жизнена позиция. Това е основен духовен закон.

          Какво ни приближава до Христос?

          И колко далече сме ние, днешните хора от качествата благоговение, смирение, преклонение пред Божественото, пред Христос. Много често не осъзнаваме, че централното събитие в цялата човешка история е мистерията на Голгота, кръстната смърт и Възкресението на Христос.

          Д-р Рудолф Щайнер посочва, че от това как и в каква степен човешките души откликват на тази велика саможертва на един Бог – с вътрешен плам и състрадание, с дела и съучастие, зависи християнството да се превърне от религия във велико тайнство, в Космическо събитие.

          Истинското познание за Христос не е догма, а крайна цел на човешката еволюция.

                                                 Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

                   

 

 

 

 

                                                

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895218
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031