Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2016 19:11 - ДУХОВНАТА НАУКА ЗА ЦЯЛОСТНОТО ЛЕЧЕНИЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 914 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДУХОВНАТА НАУКА ЗА ЦЯЛОСТНОТО ЛЕЧЕНИЕ

“Медицината е най-благородното от всички изкуства”

                 Хипократ

       

 Духовната наука антропософия има клон антропософска медицина. Според нея лечението обхваща не само физическото, но също и свръхсетивните, духовни тела.

Правилното лечебно изкуство има две лечебни пътеки. От една страна това е среща на лечебните средства с всички тела на човека. От друга страна лечебна е и срещата на лекаря с пациента. И в двете лечебни пътеки целта е да се събудят, провокират и подпомогнат всички естествени сили за самооздравяване на болния.

Много е важно лекарят да помогне на пациента, като го насочи какво той самият да направи, за да може активно да сътрудничи в лечебния процес. Срещата на лекаря с болния трябва да задвижи, да стимулира и предизвика желанието и волята му да се бори активно с болестта.

                 Какви са основните болестни тенденции

        Съществуват две големи групи заболявания с полярно противоположни тенденции: 1.Възпалителни и 2. склеротични, втвърдяващи /към които спадат и раковите процеси/.

Здравето не се състои от липсата на възпалителни и склерозиращи тенденции в организма, а в равновесие на тези два противоположни процеса. Те са резултат от нормалните физиологични функции: разтваряне на веществата /свързано с процесите на възпаление/ и втвърдяване, кристализация, отлагане на веществата /свързано с процесите на склерозиране/. И двата процеса участват в нормалната обмяна на веществата.

Болестта представлява крайна точка на една необходима за човека болестна тенденция. Но заболяването е в резултат на една едностранчива и дълго траеща тенденция. Болестта се развива най-често в астралното тяло /душа/, а то трябва да бъде овладяно от Духа /Аза/. Заболяването е предупредителен сигнал за промяна, корекция на нещо. Излекуването е напрягане на силите на етерното /жизнено/ тяло под ръководството на Аза, владеещ имунните /защитни/ системи. Затова при оздравителния процес на човека е необходимо спокойствие, за да може Духът да може да извършва защитните си функции.

        Какво представлява възпалителният процес?

Това е свръхактивно етерно тяло на дадено място, отклонена дейност на етерното тяло в съвсем определена посока. Докато при здравото тяло етерните сили разпрострат своите функции равномерно във всички направления в организма.

За пълното преодоляване на възпалителния процес е необходима активната намеса на Аза /Духа/. Неговата защитна реакция се проявява с повишение на температурата /знаем, че Азът се изявява в топлинния организъм/. Крайният ефект на повишената температура е придобиване на имунитет към съответния болестотворен  причинител /напр. бактерии, вируси и др./ Ето защо не е желателно бързо и пълно потискане на температурата с понижаващи температурата средства, както у деца, така и у възрастни. Температурата трябва да се понижава бавно, и ако не е много висока, /до 38 градуса/ болният да се остави малко време с повишена температура. Така се изработват защитни тела и устойчивост към следващи инфекции. При рязко снижаване на температурата съществува опасност от повтаряне на инфекцията и от склонност в бъдеще да се разгърнат втвърдяващи, склерозиращи процеси.

Най-често възпалителните заболявания преобладават през първата половина на човешкия живот. Към тях спадат детските заразни болести.

Какво представлява склерозиращата, втвърдяваща тенденция?

        Болестите със склерозиращи, втвърдяващи процеси се явяват предимно през втората половина на човешкия живот.

        При склерозиращата тенденция се явяват обратните процеси на възпалителните явления. Тук се появява противоположност, бунт на определени физически сили  срещу силите на етерното тяло в дадено място. Веществата в зоната на болестта изпадат от силовото поле на етерното тяло и тогава владеят процесите на физическия организъм, на минерализация, кристализация  /напр.образуване на камъни в бъбреците или жлъчния мехур/.Тези процеси стоят в основата също така на артрозната болест, атеросклерозата, подаграта и пр.

        Според д-р Р.Щайнер “Всяка субстанция, приета в човешкото тяло, която не може да бъде включена във веществообмяната, т.е. етеризиране на субстанцията /насищане с човешки етерни сили, което става в черния дроб/, тялото започва да се отнася към нея като към чужда – тя или се изхвърля, или се отлага в организма”.

 Процесите на стареене и склероза съществуват също, когато Азът се отдели твърде много от физическото тяло и не може да контролира етерното тяло. Когато Азът се отдръпне и етерните сили намалеят, напр. в кръвоносните съдове, се създават условия да надделеят физическите сили на втвърдяване и минерализация и тогава се проява артериосклерозата, а в сърцето миокардиосклерозата.

Какви са основните принципи на антропософското лечение?

        Всичко, което човек поема от заобикалящата го среда: храна, топлина, студ, светлина влажност и т.н., той трябва да го очовечи, да го трансформира в своя организъм чрез по-висшите си невидими тела. Ако факторът е много силен и не може да бъде  преодолян в организма, човек се разболява. Това са физическите сили за дадено заболяване.

В началото на болестта настъпва процес на естествено самолечение, което се извършва в етерния организъм, под ръководството на имунните /защитни/ сили на Аза /Духа/.

        Ако не настъпи самоизлекуване, се прилага лечебно изкуство. За оздравяването на човека трябва да бъдат намерени лечебни средства, които да възстановят нарушеното равновесие между телата на организма.

На този принцип се базира антропософската медицина. Днес в света има много клиники, центрове, болници, в които се лекува както с методите на академичната, така и на антропософската медицина, която си служи предимно от типа на хомеопатични лекарства, билколечение, минерални вещества и др. За  съжаление у нас няма  такива здравни заведения.

        Според духовната наука цялостното лечение трябва да бъде на ниво на всичките тела. На ниво на физическото тяло най-често в антропософската медицина се лекува с хомеопатични лекарства.

На душевно /астрално/ ниво важно средство е психотерапията. Трябва да се говори с пациента за проблемите му. Трябва да се обясни защо потискането в забрава на тежките преживявания и дисстрес, без да са осмислени и осъзнати, е причина за заболяването му. Важно лечебно средство за астралното тяло /душата/ е насочване на пациента към  лечебно изкуство /арттерапия/. Всички видове изкуство, особено рисуване, моделиране и др. могат да способстват лечебно   върху астралното тяло. Подробно този проблем е разгледан в предишна моя статия от тази поредица във вестника.

        Лечебен ефект за засилване на етерното /жизнено/ тяло има по-дълго пребиваване в курортни местности, планини, гори, море езера, реки или други водни басейни. В антропософската медицина   за засилване на етерното тяло се прилага т.нар. евритмия. Евритмията е специален вид танц с движения отговарящи на етерните потоци в организма и с подходящ музикален съпровод.

        Много силно средство за лечение чрез укрепване на Аза е така нареченото лечение с идеал. Ако  болният има идеал добре е да  му се обясни, че изпълнението на идеала ще активира  силите му и това  ще доведе до оздравяване. Има много случаи, при които даже при тежки заболявания лечението с идеал  е имал изразен лечебен ефект.

        За съжаление съвременната академична медицина не лекува цялостния човек, с всичките му тела, а е концентрирана главно върху физическото тяло и то предимно с химически  лекарствени средства. Медикаментите постоянно се усъвършенстват, фармацевтичната промишленост процъфтява, а това са главните лечебни средства с много противопоказания. Лекарственото химизиране на организма лекува донякъде, но има и лоши последствия като лекарствени болести, алергии, увреждане на стомах, бъбреци, черен дроб и пр.

        Необходимо е лекарят да лекува цялостния човек, с всичките му тела и тогава може да се каже, че “Медицината е най-благородното от всички изкуства” – Хипократ.

                                                   Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

  




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909613
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930