Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2016 16:56 - ЗАОСНОВНИТЕ ВЕЩЕСТВА - НОСИТЕЛИ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ЗА ОСНОВНИТЕ ВЕЩЕСТВА – НОСИТЕЛИ НА

         ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ

 

                                  Човешкият организъм непрекъснато се

изгражда и разгражда под въздействието     на духовните и земни сили, и между тези

два процеса е заложен живота.

       

Основната субстанция на живота – белтъкът  химически обединява четири основни елемента: водород, азот, кислород, въглерод. В белтъка също можем да видим всепроникващото  въздействие на четирите човешки тела: чрез водорода – на Азът, чрез азотътна астралното тяло, чрез кислорода – на етерното тяло, чрез въглерода – на физическото тяло.

В белтъчната субстанция има хармонично съчетание на тези четири елемента: кислород, въглерод, водород азот  и може да се каже, че те са носители на живота. Но ако от това съединение извадим кислорода /носителят на етерното тяло или жизнено тяло/, остава всъщност циановата група – C N H. Както е известно цианът е отрова, най-бързият и мощен  антагонист на живота, или можем да го наречем елемент на смъртта. Щом се отдръпне кислорода - приближава смъртта.

Според д-р Рудолф Щайнер “Като субстанция цианът не се образува в организма, но като цианови съединения и като превръщане на биогенни амини, в процес на умъртвяване се противопоставя на живия принцип – на сътворяване на живо белтъчно вещество. Но от друга страна  циановите съединения активират будното съзнание. Д-р Р.Щайнер пише: “Будното съзнание в организма се осъществява на базата на един слаб вътрешен процес на отравяне – чрез постепенен слаб цианов процес. Постоянният процес на детоксикиране, антипроцес се реализира обратно – с внасяне на кислород в организма. Дишането е обратно на циановия процес”. Цианът е най-мощният блокатор на дишането. Желязото съдържащо се в кръвта осъществява внасянето на кислород в организма – цианът изхвърля кислорода. Единствен антидот на циана е желязото. Според д-р Р.Щайнер природата реализира един постоянен оздравителен, детоксикиращ процес в организма чрез дихателната верига. Чрез хемоглобина на червените кръвни телца, съдържащ желязо се осъществяват оздравителните функции на кръвта.

Кръвта е инструментът на Аза. Всички тези процеси, които описахме се извършват с цялостните сили на всички тела под ръководството на Аза /Духа/. Мисловните процеси са свързани  с кристализирането на соли, чувстването е свързано с набъбване, сгъстяване на течности, волевите импулси – с загряване, затопляне чрез кръвта и обхващат целия организъм. Изброените физиологични процеси са последствие   на душевни процеси и представляват съвсем реални, макар и невидими въздействия в областта на физическото тяло.

        Веществени процеси при будно съзнание и сън

При будно съзнание веществените процеси са обхванати от всички тела на човешкия организъм, под ръководството на Аза. По време на сън Азовото и астрално тяло се отделят и възобновяват силите си в духовния свят, а веществените процеси се извършват под въздействието на етерното/жизненото/ и физическото тяло. Но човекът не е растение и не би могло по време на сън да се извършва чисто вегетативна, растежна и градивна дейност. Образуваните през деня вещества, обхванати от Азовия и астрален организъм продължават да действуват и по време на сън по инерция. Така че Духът и душата продължават да действуват чрез веществените си остатъци и при сън в смисъла на инерцията. В будно състояние човекът живее в една дейност, която го поставя във връзка с външния свят чрез неговото Духовно и душевно тяло; в спящо състояние неговият жизнен и физически организъм живеят от това, което са оставили Азът и астралното тяло във веществените остатъци. Например един елемент като кислорода, който се приема чрез дишането и в будно и в спящо състояние въздействува различно според тези две състояния на организма. Интересното е, че приетият  отвън  кислород се обхваща от етерното тяло и има приспиващо, а не събуждащо действие, както обикновено си представяме. Например увеличаване на приемане на кислород приспива. През време на будно състояние астралното тяло води постоянна борба срещу приспиващото действие, предизвикано от приемането на кислорода. Ако астралното тяло преустанови своето действие върху физическото тяло, тогава кислорода развива своята етерна, растително подобна природа – той приспива. Това именно става по време на сън.

Как става усвояването на хранителните вещества приети отвън

Приетите отвън хранителни вещества се разпадат и преработват в храносмилателната  ни система, обхванати от различните тела, ръководени от Азовия организъм. Най-финото им преобразяване стига дотам, че да се включат в образуването на кръвта и тяхното т.нар. очовечаване става под въздействие на Аза. След това Азовят организъм отстъпва и при по-нататъшното преобразуване на хранителните вещества във вещества на кръвта действува предимно астралното тяло. Този етап продължава до тогава, докато кръвта се среща с въздуха – с кислорода в процеса на дишането. Тук вече етерното тяло изпълнява своята главна дейност като оживотворява кислорода. Също така в съдържащия се при издишване въглероден двуокис, преди той да е напуснал тялото имаме работа предимно с жив елемент. Живо наричаме всичко, което носи в себе си жизненото тяло. По-голямото количество на този жив въглероден двуокис излиза от организма. Обаче една малка част остава да действува в процеси предимно в областта на главата. Тази част от живия въглероден двуокис има тенденцията да премине в неживо, неорганично състояние. Този въглероден двуокис става при обмяната на веществата в главата, там се свързва с калция и с това влиза в действията на Азовия организъм. Възникналият по този начин калциев карбонат под влиянието на вътрешно импулсираните от Азовия организъм нерви на главата е насочен с кръвта  по пътя към образуването на костите.

        Веществени процеси в черния дроб

Черният дроб е най-важният орган, в който се създават човешки субстанции от приетите отвън вещества. Вещественото, материално сътворяване на човека се извършва в черният дроб. Той е главният орган на жизненото /етерно/ тяло. Основната дейност на черния дроб се състои в съграждащи, асимилационни процеси на създаване на живо, органично човешко вещество, подобно на растителната обмяна

При човека  двата основни процеса на обмяна на веществата – окисление и редукция се извършват посменно и при здрав човек са в равновесие. Редукцията е съграждащ, анаболен процес, характерен за растителната обмяна, който се нуждае от топлина. Окислението  - горенето е  разграждащ, катаболен процес, при който се отделя топлина и е характерен за човека и животните. В черния дроб посменно и ритмично преобладават  съграждащите, анаболни процеси, следвани от преобладаването на разграждащите, катаболни жлъчни импулси.

 Характерните  човешки и животински  начини на живот, за разлика от вегетативния /автотрофен/ растителен живот дава възможност за по-висш живот.  Той излиза  над чисто вегетативна /биологична/ форма на растителен живот. Човешката и животинска  хетеротрофна форма на живот е свързана винаги с процес на разграждане /редукция/.

До раждането на детето преобладават изграждащите /анаболни/ процеси и черният дроб е главен орган на ембриона. Едва с раждането, с първата глътка въздух на бебето започват процесите на разграждане /катаболизъм/, свързани с топлината и въздуха и които откъсват човека от  силите приковаващи го само към Земята. Този процес е противоположен на същността на чернодробните функции.

Въплътяването на Духа и душата и съзнателното им себеизживяване в човешкия организъм са възможни само чрез разграждащи /катаболни/ процеси, т.е. посредством разрушаване на биологично живото. Азът се въплътява  в организма в процесите на горене, топлинните процеси.

                                          Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895955
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031