Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2017 19:52 - ВЛИЯНИЕ НА СИЛИТЕ НА ПЛУТОН ВЪВ ВЪЗРАСТТА СЛЕВ СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



 ВЛИЯНИЕ НА СИЛИТЕ НА ПЛУТОН ВЪВ ВЪЗРАСТТА СЛЕД СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ ГОДИНИ

                                                   До вчера

                                                   вървеше под дюлите,

                                                   тих и безплътен

                                                   баща ми старееше –

                                                   намаляваха думите,

                                                   а светлината растеше.

                                                   Нощес

                                                   под клепачите скришом

                                                  изтекла усмивката

                                                   и той си отишъл.

                                                   Времето беше преляло,

                                                   на брега му изсечен

                                                   от вечност и скръб

                                                   намерих изхвърлено тялото.

                                                           Михаил Кендеров

       

За въздействието на Плутон не се определя влияние върху период от седем години. Влиянието му започва след седемдесет и седем годишна възраст и продължава през цялото време до смъртта на човека. Затова в Древна Елада с името Хадес /Плутон/ се е означавал Богът на смъртта.

Влиянието на Плутон е извън нормата, то продължава в целия период на стареене  с  различна продължителност, според кармично определеното време на живот на личността.

Остаряването е неизбежно, ако човек достигне  до тази  дълбока старост, но тя позволява на човека да продължава да се развива душевно и духовно, на да се усъвършенства и това е въпрос личен избор. Само в земния си живот човек може да твори, да има опитност,  да се развива.

Една осемдесет и седем годишна жена се записала в университета да продължи образованието си, да направи магистратура. Това е била нейна мечта. Тя е избрала да расте духовно положително повлияна от Плутон. Винаги давала следните съвети на младежите, с които посещавала лекции. “Остаряването е неизбежно, но израстването е въпрос на избор. Важно е да откриеш нови възможности в стареенето. Важно е да следваш мечтите и идеалите си. Човек, който не мечтае е  мъртъв, макар и да е млад, но не знае това. Не съжалявайте за това, което не сте направили, а за това което не сте успели да направите и се старайте да го извършите. И на старост може  много да се направи. Разбира се според възможностите. Всеки ден трябва да се смеете и да откривате нещо забавно, или красиво. Това са тайните младостта, щастието и успеха!” Тази старица завършила магистратура, нейната мечта, и след една година починала тихо в съня си.

Влиянието на Плутон е много екстремно, крайно. Ако човек приеме положителното му въздействие в тази възраст може да се учи, да расте духовно, даже да постигне по-високи духовни възможности и  свръхсетива - да  развие интуиция /прозрение/, вдъхновение, въображение.

А човек склонен да приеме лошото влияние може да се принизи, да се озлоби, да стане егоист и да е вечен недоволник, пълен с омраза и отмъстителност.

Плутоновото влияние дава и изпитания. Налагат се промени, преобразяване, приспособяване, преоценяване на възможностите. Например зрението намалява, слухът също може да се намали, ограничава се движението, намаляват физическите сили. Според това старият човек трябва да променя навиците си. Много от близките и приятелите, любими хора, са вече покойници и човекът е все по-самотен и страда за тях. Често той има телесни нарушения, болести и изпитания, особено болки, които трябва да свикне да понася. Загубата на бързина и сръчност трябва да приема  спокойно и да  свикне с тях. Често чувството за хумор компенсира старческите недъзи и те са повод за усмивки, а не за недоволство.

Изключително важно е старият човек да се научи да живее със загубите и ограниченията на физическото тяло, и да увеличава богатствата на душата си и доверието в Духа. Той може да се образова духовно, да изучава вечните книги – библията и евангелията. Важно е страхът от смъртта да изчезне, когато възрастният човек има познанието, че има живот на Духа и душата след смъртта и че  в бъдеще ще се прероди отново за земен живот.

    Осъзнатото приемане на Христовия импулс в сърцето за любов към всички хора е най-важното, особено в тази възраст. Това  дава вътрешна, душевна светлина  и старият човек сияе, тихата, добродушна усмивка не слиза от лицето му. Бащата на поета Михаил Кендеров беше такъв стар човек, който си тананикаше и посрещаше всичко с усмивка. “…До вчера вървеше под дюлите, тих и безплътен баща ми старееше – намаляваха думите, а светлината растеше.”

Плутоновото въздействие върху стария човек има силата да преобразява преживяванията, да засилва съвестта, да иска прошка за прегрешенията, да поправи грешки или сторената неправда към някои хора. Старае се да не съди хората.

Известната писателка, антропософ Бъредин Джоселин пише: “В митологията Плутон е представен като неподкупен, справедлив съдия. Силата на съдене тогава все още е била извън душата. С приближаване идването на Христос /в етерно тяло/, тази сила преминава отвън - вътре в душата и се ражда съвестта. Съвестта е тази божествена вътрешна сила, която ни води отвъд нашите харесвания или нехарествания, отвъд нашето удоволствие и неудоволствие. Тя ни дава възможност да надхвърлим нашите желания, страсти, подтици и егоистични импулси. Тя ни засилва, за да изпълним нашите морални отговорности и задължения. Тя е нашият вътрешен коректор. Тя е свещено ненарушимо притежание. Най-висшето й проявление идва от морално проникновение.Част от молитвата на Свети Франциск е: …”Чрез опрощаване, ние сме опростени; чрез умиране се раждаме за Вечен Живот””

Влиянието на  Уран засилва главно благоговение, учудване, любознателност; влиянието на Нептун се изразява в задълбочаване на състраданието, жертвоготовността; а Плутон засилва преди всичко съвестта.    

Даже в тази възраст, след седемдесет и седем години, може да се твори в различни изкуства, да се извършват открития, да се създават шедьоври. Такива личности са: Томас Едисон, Хенри Хорд, Джон Атанасов, Константин Циолковски.

У нас известни творци са: писателките Елисавета Багряна, Леда Милева, Вера Гюлгелиева, актрисата Стоянка Мутафова.

Искам да дам пример с  най-известният лечител с природни средства и природосъобразен живот Петър Димков, известен като “Лечителя”. Той е автор на най-добрата и богата книга за природолечение,  природосъобразен живот и народна медицина в три тома – “Наръчник по природно лекуване и живеене” с 1800 страници и планове за лекуване на 620 болести. Димков беше привърженик на Петър Дънов, особено по отношение на духовното и душевно лечение.Той лекуваше много болести, даже някои видове рак.

Познавах Димков още като дете, защото  моите родителите  ме лекуваха по неговите методи. А след това го посещавах и като лекар, тъй като специализирах лекуване с естествени, природни средства.

Наблюдавах как Димков лекуваше и слагаше диагноза. След като изслушаше оплакванията на болния, извършваше ирисова диагноза. Диагнозите за болестите на пациентите бяха точни. За духовна връзка с болния той поставяше длан на главата му, отгоре върху темето, и стоеше безмълвно няколко минути. Накрая  даваше план за лечение.

Дъщерята на лечителя Петър Димков,  Лили Димкова художничка,  написа книга за своя баща и ето някои правила за дълъг и щастлив живот, които е научила от баща си. 1.Не преяждайте, ставайте леко гладни от масата; 2.Съобразете храненето с възрастта си; 3.Започнете работа, която ви харесва; 4.Обичайте и позволете и на другите да ви обичат; 5.Имайте своята позиция и гледна точка; 6.Движете се! Дори десет минути упражнения за раздвижване  сутрин - удължават живота; 7.Спете на хладно  не повече от 18 градуса за подобряване на обмяната на веществата и възстановяването на тъканите, което се извършва  нощем; 8. Не подтискайте емоциите си, дайте им воля. Не задържайте смехът и плачът си. 9. Не спирайте да тренирате мозъка си, особено в старческа възраст. Учете Духовната наука, чужди езици, четете, посещавайте курсове за обучение, в област, която ви интересува. 10.Всеки ден си казвайте: “Днес съм по-добре от вчера”.

  Лили Димкова спазва правилата на баща си и над осемдесет години е здрава и творческа личност.

 Лечителят П.Димков безплатно преглеждаше и назначаваше лечение  на десетки болни всеки ден, почти до последните си дни. Той почина на деветдесет и пет години. Петър Димков е забележителна, духовна личност и след неговата смърт има много последователи, млади хора, които приемат и прилагат неговите методи на лечение.

                           Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 

 

 

 

                                                   




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909101
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930