Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2017 19:24 - ВЛИЯНИЕ НА СИЛИТЕ НА УРАНВЪВ ВЪЗРАСТТА ОТШЕЙСЕТ И ТРИ ДО СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ВЛИЯНИЕ НА СИЛИТЕ НА УРАН ВЪВ ВЪЗРАСТТА ОТ ШЕЙСЕТ И ТРИ ДО СЕДЕМДЕСЕТ ГОДИНИ

                                  Без този сън

                                  с привиждане на пролет,

                                  не бихме преживели зимата.

                                  Без спомени за детство

                                  не бихме преживели старостта.

                                  Не бихме преживели грубостта

                                  без тръпнещата нежност

                                  скрита в ядката, която

                                  взиврява с фитилчето си тънко

                                  живота ни закостенял.

                                          Михаил Кендеров

        В минали броеве писахме за влияние на планетите от слънчевата система / Меркурий, Венера, Слънце, Марс, Юпитер, Сатурн/ в седем годишни периоди от разгъване на живота на човека от раждане до шейсет и тригодишна възраст.

        Според д-р Рудолф Щайнер след шейсет и три години човек навлиза в свободно движение  в космичното пространство и е под влиянието на космоса  извън слънчевата планетарна система.

        Счита се, че до шейсет и три години човек е изплатил своята карма и в този смисъл  животът му е по-свободен от задължения.

        В наше време средната продължителност на живота е много по-голяма в сравнение с минали епохи. Много хора  във възрастта от шейсет и три до седемдесет години все още имат активен живот и работят защото още не са в пенсионна възраст или средствата им за живот у нас не им достигат.

        Известната американска антропосфка Бъредин Джоселин в своята книга “Граждани на космоса” разглежда влиянието на силите на три планети върху по-напреднала възраст на човека. Това са Уран, Нептун и Плутон, които са били комети и по-късно   се прехвърлили към планетни орбити и са се присъединили към нашата слънчева система. Б.Джоселин пише “Тъй като в известен смисъл Сатурн представлява границата на времето и пространството, далечните трансцедентални планети са, тъй да се каже, отвъд времето и пространството”. Авторката разглежда влиянието на силите на Уран във възрастта от 63 до 70 години; на Нептун – от 70 до 77 години и на Плутон от 77 години нагоре, ако животът на човека продължава.

        В нашата материалистична епоха и особено у нас отношението към възрастните хора коренно се промени. Това се дължи на промените в начина на живот, удължаване на живота свързано с хронични заболявания, поскъпване и недостиг на средства за нормално съществуване. Старите хора често са изоставени, самотни, защото децата и внуците им са заминали в чужбина на работа. Разводите са често явление. Днес няма патриархалните устои на семейството и уважението към старите хора. Често те са с  малки пенсии и са унижени, в тежест на близките си, а не се ползва тяхната мъдрост и  натрупан опит.

        Ще се спрем по-специално на силите и  влиянието на Уран при хората във възрастта от 63 до 70 години.

        Хората в тази възраст се крепят най-вече на  вярата си в Бога. Но ако възрастният човек прояви желание да изучава духовната наука това е много благоприятен период. Освободеният от кармични задължения възрастен човек приема благотворното  духовно влияние на  силите на Уран. Той престава да се страхува от смъртта, защото има  духовното познание, че душата и духът му продължават да живеят след като мине портите на смъртта. Мисленето  на духовно просветеният човек му дава космичен възглед и разбиране, че в бъдеще отново ще се прероди за земен живот. “Всемирността в мисленето на човека му дава космичен възглед и разбиране и го прави гражданин на космоса” – пише Б.Джоселин.

        Такъв духовен възрастен човек е мъдър, смирен, изпълнен със съчувствие и благоговение. Старае се да допринася  с каквото може – благотворителност, хуманност и дела за благото  на близките си или на повече хора. Пример на такъв човек беше госпожа Паприкова, която приготвяше храна за много нуждаещи се и  бедни хора. Майка Тереза, неотдавна беше канонизирана за светица. Тя  създаде католически орден с благотворителна дейност за спасяване на десетки хиляди хора от гладна смърт, особено деца. Свети Лука Кримски – хирург е спасил много хора със своята хуманна дейност.

        Положителното влияние на Уран може да се изяви с разширяване на съзнанието на възрастния човек с  интуиция  /прозрение/. Често такъв човек има проблясъци на проникновение, като мълния, даже творчески и откривателски идеи. Добре е по-младите хора да ценят опита и мъдростта на такива възрастни личности и да се ползват от техните съвети.

        Бих искала да подчертая, че въпреки намаляването на физическите сили и болестите, възрастният човек може да твори и успешно да работи в изкуствата, литературата или някое хоби. Често  у стар човек се откриват таланти и способности към нови дейности, ако той желае да се развива духовно и да бъде полезен. Има български и световни учени и творци, изобретатели и откриватели, писатели - сътворили шедьоври в тази възраст. Такива са Лев Толстой, Виктор Юго, Съмърсет Моам,  Чарлс Дарвин, Алберт Айнщайн, а у нас Иван Вазов, Елин Пелин, Дора Габе и пр.

         Известната английска писателка Агата Кристи пише в мемоарната си книга, че с възрастта все повече се ограничавали възможностите й – не можела дълго да ходи, не виждала добре. Научила се да се радва на всяко цвете, на слънцето в изгрев и залез, да цени малките радости в живота си. И  продължавала да пише известните си книги, въпреки телесните ограничения.

        Отрицателното влияние на силите на Уран се изявява, ако възрастният човек е с такъв характер - егоист, фанатик, недоволник и мърморко, критикуващ всички и всичко. На него  все хората са му виновни.

Естествено старостта намалява физическите сили, има повече болести, сетивата намаляват функциите си. Но разумният стар човек се научава да понася тези свои недъзи, използва творческите си възможности и се радва на веки ден, от живота който му е подарен.

 Микеландежело Буанароти рисува и прави скулптури, които са световно известни  шедьоври - сътворени в такава възраст. Той рисува  известните стенописи на големия купол на Сикстинската капела на възраст над осемдесет години.

“Дали човек ще откликне положително или отрицателно на Урановото влияние след 63 години зависи до голяма степен от съдбата му в предишните животи, от направлението, дадено в ранните години на разгъването на целия живот и от съзнателното усилие на Аза. Или пък от пренебрегване прочистването на желанията с ясно мислене, от посрещане на отговорности и осъзнаване духовното естество на Аза. Всичко зависи от това дали сме действали смело и творчески през Марсовия цикъл, дали сме постигали успехи  през Юпитеровия цикъл и дали сме имали самодисциплина, търпение и стабилност през Сатурновия цикъл. Колкото човек откликва по-положително на Уран, толкова по-лесно може да излезе от обичайните пътеки на мислене, чувстване и воля. Колкото може да се освободи от уеднаквяване, от твърди навици, толкова по-лесно ще се приспособи към неизбежните, често внезапни и неочаквани промени, които носи старостта” – пише Б.Джоселин.

Японският народ е с най-голяма средна продължителност на живота в света – осемдесет и три-четири години. Тайната мъдрост на японците за дълъг и щастлив живот наречена “ичигай” има 10  закона. И те са: 1. Дори да се пенсионираш продължи да създаваш красота или полза за другите; 2. Приемай нещата спокойно. Когато престанеш да препускаш, времето и живота придобиват нов смисъл. 3. Не яж до насита, спри малко гладен - със стомах пълен до 80% ; 4. Обкръжи се с добри приятели; 5. Бъди във форма, грижи се за тялото си, което иска поддръжка и движение; 6. Усмихвай се, непрекъснато, създай си такъв навик! 7. Обнови връзката си с Природата. Така се зареждаш с енергия и радост! 8. Бъди благодарен за всичко, което ти е дадено от Бога и Природата, която те дарява с въздух, светлина и храна и те кара да се чувстваш щастлив. 9. Живей за момента. Всичко сигурно, което имаш е днешният ден. 10. Следвай своя идеал, уникален талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си. И, ако още не си го открил – намери го!  

Старостта“…може да бъде време на горчиво самосъжаление или време на блясък и благословение” писа Адам Битълстън.

Старият човек, приемайки благотворните сили на Уран може да бъде одухотворен в тази възраст, може да се развива и образова, особено в духовната наука. Тогава той се чувства подмладен, полезен, живее спокойно и се радва на живота. Изживява всеки ден като подарък от съдбата и благодари на Бога за всичко.

                                  Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

       

 

       

       

       

       

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906202
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930