Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 21:48 - КАК СМЕ СВЪРЗАНИ С НАШИЯ АНГЕЛ ХРАНИТЕЛ?
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАК СМЕ СВЪРЗАНИ С НАШИЯ АНГЕЛ ХРАНИТЕЛ?

 

        “Чрез качествата на своята Съзнателна душа, чрез своето съзнателно мислене хората трябва да достигнат дотам, че да виждат как с действията си Ангелите подготвят бъдещето на човешкия род. Онова, което духовната наука учи в тази област, трябва да стане практическа житейска мъдрост за хората. . .”

                                          Д-р Рудолф Щайнер

 

        Ние живеем в два взаимно проникващи се свята – материалният, възприемаем със сетивата ни, и духовният,  за когото все още нямаме сетива, но в бъдеще ще се развият. Обаче със своят разум, със своята Духовна /Съзнателна/ душа ако се обучаваме в Духовната наука и без да имаме свръхсетива можем да имаме знания за Космоса и Духовните Същества.

Духовният свят е населен с много Духовни Същества от различни йерархии. Най близко до човека е йерархията на Ангели, Архангели и Архаи. Над всеки човек бди и отговаря едно Духовно Същество – т.нар. Ангел Хранител. За всеки народ отговаря един Архангел, който е Дух на народа. И всяка културна епоха траеща ок. 2160 години се ръководи от един Архай. Сега ние сме в Петата следатландска културна епоха под водачеството на Архангел Михаил, който е  Духът на нашито време.

        Ангелът е свързан с човешкият индивид денем и нощем, по време на живота на Земята и в Духовния свят -  в живота между смърт и ново раждане.

        Д-р Рудолф Щайнер, учен, ясновидец, създател на Духовната наука Антропософия разкрива важни духовни факти от връзката на Ангела с човека в своята книга “Какво върши ангелът в нашето астрално тяло”. В следващото изложение се позоваваме на тази книга.

        Ангелът насочва и помага на индивидуалността в нейния път - от едно въплъщение на Земята – в друго, в цялата верига от въплъщенията на човека в различни епохи и различни личности, но в една вечна индивидуалностнашият висш Аз /Дух/. Ангелът запазва спомена от живота и създадената Карма /Съдба/ на човека от предишно въплъщение на Земята – в следващото. Така Ангелът Хранител запазва целостта на нишката, като свързва  един земен живот с друг земен живот за всяка индивидуалност.

        През Четвъртата следатландска епоха – Гръко-Римската човечеството е развило интелектуалната /разумна/ душа. От 1413 година сл. Христа е започнала Петата следатландска културна епоха, която ще продължи до 3573 год. сл. Христа. В нашата съвременна епоха, човекът развива Духовната /Съзнателна/ душа. Развитие на интелекта и одухотворяване на душата  на съвременния човек позволява той съзнателно, чрез мислене да разбира  истини за Духовния свят, въпреки че  няма сетива за него.                 Какво е действието на Ангела?

        Днес Ангелът има точно определена роля при действието в душевния живот на човека. Ангелът изгражда образи в човешката душа според определени импулси на Христос. Те се проявяват у човека така, че освобождават сили за бъдещото му развитие.

Ангелите имат определени намерения за живота на хората в бъдещия социален ред. При определяне образите от страна на Ангела действа Христовия импулс на общочовешката любов. В бъдеще никой човек на Земята няма да се наслаждава на щастието, ако други хора край него са нещастни!

        Светът на Ангелите ще подтиква човека със съзнателна душа да засилва интереса към другия човек.

        Днес, като подготовка, този импулс се изразява в това да подадем ръка на нуждаещия се, да изпитваме състрадание, съчувствие и добронамереност  към човека, да надникнем в душата му и му помогнем

        При определяне на образите от страна на Ангелите има и втори импулс, втора цел – създават се образи в човешката душа да вижда във всеки друг човек скрито Божествено начало. Той подтиква човека да действа в ежедневния си живот като проявление на Духовния свят.

        Трети импулс, който Ангелите създават в човешката душа е да може личността чрез мислене, съзнателно да придобива истинно познание за духовния свят, а не да го отрича.

        Друг импулс, който Ангелите внедряват като образи в човешката душа е да се проявява толерантност към убежденията на всеки човек и да се зачита свободата в религиозните му вярвания. Трябва да има пълна религиозна свобода. Най-важно е да се признава духовната, божествена природа на човека и света.

         Но, хората не бива да проспиват тези толкова важни духовни факти. За всички тези импулси човек трябва да е духовно образован, да има желание да издигне съзнанието си до изпълнение на тези образи, които Ангелът изработва в душата му. Независимо дали иска или не Ангелът използва внедрените душевни образи, за да проникне в човешкото съзнание. Но, човек трябва да сътрудничи на тези импулси.Чрез качествата на своята съзнателна душа и мислене човек трябва да има желание да се развива духовно според тези импулси, внедрявани от Ангела в човешката душа.

        Но,  в Духовния свят има и други Същества, които искат да отклонят човека от неговия еволюционен път. Това са Ариман и Луцифер водачи на многобройни невидими  Същества.

 Луциферическите Същества отклоняват човека от правилния еволюционен път, внедряван в душевни образи от неговия Ангел, като спъват свободната човешка воля. Те придават на неговите действия автоматичен характер и искат да го направят един душевен автомат. Такъв човек с неразвита духовна душа и слаб Аз се оставя на демоничните Същества да го направляват, защото няма свободна воля.

Ариманическите същества също работят в душата на духовно неосъзнатия, материалистичен човек, атеист, като замъгляват  съзнанието му за неговата духовност и той ще проспи откровението на Ангела си за съзнателно духовно израстване. Ариман умъртвява, затъмнява човешкото съзнание, че човек е образ и подобие на Бога. Такава личност става  един егоист, консуматор, когото интересува само техниката, високите технологии за задоволяване на материалните му нужди и удобства за единствения живот на Земята.

Ако хората останат спящи за импулсите, произтичащи от образите внедрени от Ангела за правилната еволюция,  и не приемат осъзнато споменатите импулси на Христос, в този случай работата на Ангела става не чрез будния човек, а чрез пасивните, спящи тела на такива личности. Тогава Ангелът ще изтегли цялата работа извън душата и ще я потопи в етерното тяло, за да осъществи своите намерения. При това в еволюцията на човека ще настъпят следните промени.

В спящите, неосъзнати духовно човешки тела ще възникне нещо, което човек ще намира, което е като инстинкт - вместо съзнание за свобода, и то  ще оказва вредно въздействие. Вместо в ясно и будно съзнание и носейки полза, определени инстинкти в областта на сексуалния живот биха се проявили по един разрушителен начин. Такива хора ще се отдават на удоволствията на безразборен, безконтролен, извратен и хаотичен полов живот. При такъв начин на живот, който често наблюдаваме днес,  хората  не могат да се  издигнат до живот в братства, където има взаимна помощ и християнска общочовешка обич.

Други лоши последици от работата на Ангелите в етерното тяло в спящо състояние, неосъзнато, ще се явява чрез инстинктивно познание за вредно влияние на определени лечебни средства, които предизвикват лекарствени болести, а не излекуване. И такива средства масово ще се произвеждат и продават, а хората все повече ще боледуват. Често ще носят повече вреда, отколкото полза, защото химическите лечебни средства, прилагани масово при всички заболявания затлачват организма с вредни отпадни продукти. Това често се наблюдава днес.

Друго последствие спъващо духовното развитие на човека  е, че той ще бъде завладян, обсебен от машините и техниката, които ще обслужват егоизма на хората, ако те не са будни и с ясно съзнание за описаните вредности.

Духовната наука ни дава познанието за положителната насока на правилното развитие от действащите Христови импулси влагани от нашия Ангел в астралното ни тяло. Но, за да действаме за развитието на Съзнателната ни душа, да бъдем със свободна воля да добри дела и общочовешка любов, да отстояваме и не се поддаваме на заблужденията и изкушенията на демоничните – ариманични и луциферични Същества ни е необходима духовна просвета.

                                  Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895760
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031