Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2019 18:45 - ААНТРОПОСОФИЯТА - ПЪТ НА ПОЗНАНИЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 462 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Ivanka Kirova сподели публикация. 23 януари 2017 г. в 23:11 ч. ·      image Dorina Vasileva до АНТРОПОСОФИЯТА - ПЪТ НА ПОЗНАНИЕ И ЖИВОТ 23 януари 2017 г. в 9:49 ч.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДУХОВНАТА НАУКА АНТРОПОСОФИЯ

Без Дух, със свобода и пространство
в себе си, не си свободен.
В Духа е твоята свободна територия.

Михаил Кендеров

Антропософия произлиза от “антропос” – човек и “софия” – мъдрост, т.е. мъдрост за човека. Това е духовна наука, която дава познание за духовната същност на човека, природата и Космоса.
Според създателя на антропософията д-р Рудолф Щайнер тя е такъв вид проникновено познание, при което духовните сили на човека биха могли да навлязат всред духовните сили на Космоса.
Целта на антропософията е да одухотвори материалистичното мислене на днешния човек и да постигне ново духовно съзнание на базата на съвременните естествени науки.
Антропософското познание дава възможност за цялостен мироглед, защото обхваща двата свята от които сме изградени – материален и духовен. Антропософското познание позволява да изградим картина на двата свята, които са едно неделимо цяло, но първопричината е в духовния свят. Познавайки само материалния свят, ние сме в неведение за духовния, движим се на тъмно, водени само от интуиция и съдба, за които нищо не знаем.
Отправна точка на тази наука е човекът като микрокосмос – отражение и част от целия Космос. Антропософията дава разширено, многостранно и истинно познание за цялостния човек. Той е не само видимото тяло, а то е проникнато от невидими духовни тела, които управляват всички функции на физическото тяло.
Антропософията е най-подходяща духовна наука за съвременния човек, който може да я изучава с логична мисъл и в ясно съзнание, а не в транс. Тя може да се изучава без да имаме свръхсетива и самостоятелно – без учител. У нас има преведени достатъчно книги по антропософия.
Антропософията е духовна наука и като такава има закони и правила, както при природните науки. Тя дава възможност човек да си изработи представи за духовния свят, за да разбере собствената си духовна същност.
Антропософията съдържа голямата духовна мъдрост, давани в далечното минало тайно, само на избрани духовно издигнати индивидуалности. Сега тази мъдрост съдържаща се в духовната наука е достъпна за всеки, който има силното желание да се просвети, като я изучава. Човек, който полага усилия за духовно развитие, може точно и обективно да възприема познанията за невидимата духовна същност на човека и Космоса. Най-напред това се постига с проникновено, задълбочено познание, а ако развие духовни сетива, ще има собствени свръхсетивни наблюдения.
Създателят на антропософията д-р Рудолф Щайнер е роден на 27 февруари 1861 година в Кралиевац, Южна Австрия и е починал на 30 март 1925 година в Дорнах, Швейцария. Д-р Щайнер е учител по мъдрост, описал законите на духовната наука с прецизност и точност на академичен учен. Той е изучавал във Виенската политехника няколко спациалности – физика, математика, химия, природни науки, литература, философия. Станал е известен с докторската си работа, плод на която е цяло философско направление, изразено в прочутата книга “Фирософия на свободата”. Този труд дава импулс и ново направление на съвременната философия, подходяща за днешния свободен човек с изграден Аз /Дух/ и съзнателна душа.
Д-р Р.Щайнер е духовен предводител, чиито лекции изнасяни в много страни на Европа и написани книги са събрани в 364 научни труда.
Освен полученото всестранно академично образование д-р Р.Щайнер е посветен, който има вродени дарби и свръхсетива, които доразвива. Той може директно да изживява, наблюдава и описва явленията и съществата в духовния свят чрез развити и трите вида свръхсъзнание – ясновидство, ясночуване и интуиция. Това му позволява да свали духовната мъдрост директно от духовния свят и да я изложи в духовна наука на немски език в понятия и терминология, разбираема за съвременния човек. Негова е заслугата, че направи достъпна за проникновеното мислене на всеки човек космическата мъдрост, обличайки я в земен език и по-точно в понятия, приемливи за европейската култура.

“Идващата голяма стъпка на света не е в областта на науката, или материализма. Тя е в областта на духа и тогава светът ще тръгне към най-величествения напредък на всички времена”, казва американският изследовател Щайнмедз” /цитирано от Б.Джоселин/.

Д-р Р. Щайнер направи именно тази голяма стъпка в областта на духа, донасяйки на човечеството антропософията, здраво стъпила на съвременното християнство. С това той даде възможност на днешния човек да се развива духовно. Ето защо в нашата епоха духовният поток на антропософията е особено важен за развитието на човечеството. Антропософията не е религиозна секта. Тя е духовна наука, служеща си с толкова точни научни методи, както и тези на науките от природознанието.Тази наука се вгражда в новата култура, особено на Европа и може да бъде душата на съвременната цивилизация, защото ангажира дълбоко разположените във всеки човек познавателни сили.
Антропософията е повеля на нашето време, тъй като колкото и материалистично да са настроени, хората усещат че са свързани с Вселената и искат да узнаят за своята духовна същност, например за да си отговорят на въпроса откъде идва душата и духа при зачатието на ембриона и къде отива душата и духа след смъртта.
Тази духовна наука създава също нова християнска представа за човека и Космоса и предлага път за практическо духовно обучение чрез разкриване на окултната досега духовна мъдрост.
Антропософията е отправена към всички хора, независимо от вероизповедание, образование, политически възгледи, обществено положение. Тя е достъпна за всеки човек. Всеки може да изучава антропософия, но тя трябва да бъде приета без скептицизъм и предубеждение със силата на цялата ни духовно-душевна същност, при която мисленето е повлияно от сърдечна топлота и воля да се изучава системно и последователно. Антропософията е все по-необходимо като духовна храна за днешния човек. Прилагана в живота всеки ден се превръща в истински импулс, дава вътрешна сила и душевна хармония.
Антропософията дава цялостен мироглед, тя не е доктрина, абстрактна теория или фантазия, а живо познание, приложимо в практическия живот. Тя дава не само упование, стабилност, увереност и смисъл в съществуването, а освен това и жизнени сили, които антропософът черпи от нея. Духовната наука прави човека тонизиран, бодър, енергичен душевно и телесно чрез активиране на духовните тела – чак до физическото. Затова той се чувства проникнат от здрави жизнени сили. Духовните познания обогатяват душата, животът става по-активен и интересен.
Ето какво казва известният холандски духовен учен Хари Салман в книгата си “Изцелението на Европа”: “Антропософията като актуална за времето ни образователна програма може да вдъхнови съзнанието на хората от новата духовна Европа. Следвайки пътя на познание с антропософия човек може да получи отново своето място в една нова духовна и научна картина на света”.
Според същия автор д-р Р.Щайнер дава импулси за одухотворяване и обновяване на културата на човека, който гради своите познания на едно духовно мислене основано на силите на Аза. Това е едно духовно обновително движение за нашата епоха.

Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

  1 споделяне       Споделяне преди 2 години          



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895764
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031