Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2015 11:36 - ВАРШАВА – ГРАДЪТ ФЕНИКС ВЪЗКРЕСЕН ОТ ПЕПЕЛТА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1526 Коментари: 0 Гласове:
1



 ВАРШАВА – ГРАДЪТ ФЕНИКС ВЪЗКРЕСЕН ОТ ПЕПЕЛТА

 

                    От Варшава имам много спомени – като студентка по медицина, като лекар за бърза помощ, практикуващ във варшавска градска болница, и напоследък като туристка. Спомените от годините прекарани в Полша са от най-хубавите в моя живот – от годините на младостта ми с ярки, радостни, буйни преживявания, но понякога и драматични.

                    Но в кратък пътепис – импресия ще се спра само на последното си посещение като туристка. Заминахме заедно с моят син Роберт главно за да му покажа забележителностите на Варшава и родната му къща. Другият повод беше сключване на договор за издаване на книгата ми “Природосъобразен живот -1001 въпроса и отговора” на полски език.

                    Винаги съм се възхищавала от полския народ – свободолюбиви, смели, дръзки, независими хора, и едновременно възпитани, любезни, галантни, религиозни. Детето най-напред се научава да произнася думите “моля” и “благодаря” наред с “мамо”.

                    Поляците са постоянно борци за свобода  в почти цялата си история - както срещу руската империя, така също и срещу австро-унгарското владичество, а напоследък срещу сталинският комунизъм, владеещ цяла Източна Европа.

                    Варшава е наречена градът-феникс. В края на втората световна война през немската окупация варшавяци вдигат въстание срещу фашистите. И в отговор немците изгарят с огнехвъргачки и разрушават почти цяла Варшава – къща по къща, квартал след квартал. Във въстанието загиват над триста хиляди души, главно млади хора. И досега почти всяко варшавско семейство жалее за убитите си младежи.

                    Но след войната полският народ със самоотвержен труд и дарения, възстановява от пепелта своята столица. Днес Варшава е един цветущ град  - от най-красивите и модерни градове на Европа. Разположен на двата бряга на река Висла с красиви мостове, широки булеварди, метро, небостъргачи и много огромни паркове, зеленина и цветя по улиците. Варшава запазва ренесансовият, романтичен вид, защото Старое място /Старият град/ и старинните улици, дворци и музеи са възстановени напълно по запазени стари планове на града.

                    С Роберт започваме своето пътешествие от символа на града – Колоната на крал Зигмунд висока 22 метра. Издигната е в чест на краля, който в 16 век премества столицата от Краков във Варшава. Статуята на Зигмунд символично олицетворява характера на полския народ – в едната ръка държи меч /борба за независимост/, а в другата – кръст /дълбоката вяра на  религиозния народ/.

                    Поляците се гордеят със своят велик папа Йоан Павел Втори. Като млад свещеник папата се е борил нелегално срещу фашистката окупация в Краков. А вече като папа с проповедите си  даде стимул за събаряне на комунистическия строй в Източна Европа.

                    Разхождаме се с Роберт по най-живописната старинна улица в самия център на града “Кроковские пшедмиешчие”. Разглеждахме старинните дворци, величествени катедрали, Варшавският университет, статуите на Коперник и на Мицкевич. В събота и неделя  улицата е пешеходна  и има различни празненства, панаири, улични музиканти. Отбихме се в старинната сладкарница “Бликле”, с прочутите сладкиши по специална рецепта, основана преди няколко  века.

                    Достигаме до площадът пред старият дворец – Замъка, построен в бароков стил, наскоро реставриран. В двореца  се възхитихме от картините на известни художници, особено на Рембранд. Разгледахме Мраморната стая, залата на Сената, апартамента на крал Станислав Август.

                    Отправихме се към “Старое миасто” /Старият град/ - сърцето на  Варшава, разположен до самия бряг на Висла. Старият град е бил сринат до основи и възстановен изцяло след войната с ентусиазма и трудът на варшавяни.

            С Роберт цял ден се разхождаме по живописни улички и площади. Седнахме на пейка, до цъфнали храсти, да погледаме градът на другия бряг на Висла.Той е запазил старинния си вид с готическите си катедрали и ренесансови постройки, защото е бил разрушен по-малко. Кварталът се нарича “Прага”.

              Старое място е строено от 13 до 16 век и сградите са  в различни пастелни цветове в средновековен ренесанс. Възстановени са и крепостните стени. Особено живописен е централният площад “Ринек старего миаста” заобиколен от чаровни постройки, всяка, различна от другата. Тук се провеждат празници, тържества, пазари на старинни стоки. Има романтични сувенирни магазини, кафенета, ресторанти. С Роби се отбихме в ресторант с традиции от няколко века “Фукер”, където поднасят прочутото медово вино.

             Отбихме се в величествената катедрала Свети Ян от 14  век. В нея са се извършвали кралски коронации и погребения на знаменити личности. Застанахме тихо и се помолихме.

              На следващия ден посетихме Националният музей. Дълго разглеждахме колекциите от картини на полски и световно известни художници – Рубенс, Рембранд, Ботичели и пр.

              Варшава се слави с огромни паркове, но най-красивият старинен кралски парк е в самият център на Варшава наречен Лаженки. Цял един следобед посветихме на разглеждане на парка по алеи с вековни дървета и всред лехи от майски цъфнали храсти и цветя. Фазани и пауни свободно се разхождат по поляните и допълват живописната гледка. Посетихме Двореца до водата, Оранжерията и поседяхме около езерото по което плуваха лебеди. Тук е и прочутият паметник на Шопен, около който се правят празници с изпълнения на негова музика.

              Посетихме родната къща на Роберт в квартал Биелани, близо до Биеланската градска болница, в която бях работила. Новите собственици на къщата бяха толкова сърдечни и любезни, че ни поканиха у тях на кафе и приятен разговор. Роберт видя дворът, пълен с цветя, където беше проходил за първи път, за да пипне едно цвете.

              Последният ден от пребиваването си  посветихме на прочутият  ренесансов кралски комплекс във Виланув, близо до Варшава. Той е построен от кралският архитект Август Локи през 17 век. Дворецът и разкошните градини около него са изградени по поръчение на крал Ян Собиески за красивата му млада съпруга кралица Мария Френска. Известна е голямата любов на краля към нея, наричал я Маришенка.

              В двореца потънахме в огромните зали и кралски апартаменти, украсени с  портрети на полски крале и благородници, рисувани от полски и световни художници. Възхитихме се на фрески, рисувани тавани, мозайки, изящни позлатени мебели, дърворезби, които ни пренесоха няколко века назад. След обяд се разходихме в разнообразните кралски градини с ухания на цъфнали екзотични цветя и храсти. Великолепните кралски градини граничат от север със специално прокопан канал с вода от Висла. Седнахме за почивка в едно кафене до канала, за да се полюбуваме на цъфналите лилии и лебедите плуващи по водата.

              Спомените от краткото ми пребиваване  във Варшава беше низ от празници споделени и от моя син. Те бяха пълни с жизнерадост, въодушевление, но и с малко тъга, защото може би това беше последното ми посещение във Варшава!

 

               

             

            

                   

              




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 896139
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031