Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2015 20:18 - ДОЦ. Д-Р ИВАНКА КИРОВА СПАСЯВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ В ТАЙГАТА С ПОМОЩТА НА ЧУДО ИЗВЪН МЕДИЦИНАТА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 2155 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ДОЦ. Д-Р ИВАНКА КИРОВА СПАСЯВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ В ТАЙГАТА С ПОМОЩТА НА ЧУДО ИЗВЪН МЕДИЦИНАТА

 

ЛЕКАРКАТА, КОЯТО ПРИЗНА, ЧЕ ИМА БОГ, МЛАДЕЕ НА 78.

За здравето и възможностите  да му се повлияе към добро или към лошо от самия човек се говори и пише все по-често. Друго си е, когато по тази тема, опасна откъм спекулации, се произнасят медицински специалисти, които установяват в практическия си опит, че чудесата също могат да се подчинят на причинно-следствени зависимости характерни за науката.

Доцент д-р Иванка Кирова к.м.н., е пионер у нас в научната разработка, внедряването и популяризирането на направлението на природосъобразен живот, както и на източните методи за масаж, особено на акупресурата. Известна е като водещ преподавател в тази специалност, а също и в областта на физиотерапията и рехабилитацията в Катедрата по физикална медицина и рехабилитация при Медицинския университет – София. Обучила е цяла школа от лекари, кинезитерапевти, рехабилитатори, масажисти и др. Доц. Кирова е популярно име в България особено в разработката на профилактиката и лечението с естествени природни фактори. Родена е през 1936 г. Специализирала е физиотерапия в Полша.

През 1989г. държавно издателство пуска първата й книга – “Природосъобразен живот – 1001 въпроса и отговора”. С лични средства я преиздава през 2009 г., обогатена с още 100 страници. Автор е и на “Духовните тела в теб”.

Д-р Иванка Кирова има собствен блог в интернет, където помества  още научнопопулярни четива и общува с читателите си. За своите 78 години се чувства в отлично здраве, тайните на които е готова да сподели не само в книгите си.

                             

 Иван Георгиев

-        Доц. Д-р Кирова, вие сте известен автор на книги за природосъобразен начин на живот. Какво точно означава природосъобразен живот?

-        Природосъобразен живот означава да живееш в хармония както с външната природа, така и още по-важно – със собствената си природа. А какво се разбира под “собствена природа”? Ние познаваме донякъде своето физическо тяло и то отвън. Но животът в него, духовно-душевната му същност е малко позната. А именно висшите ни невидими тела ръководят изграждането и всички функции на физическото тяло. Обикновено днешният човек няма научно знание за свръхсетивните строителни и движещи сили на своя организъм. Ето защо е трудна да се съобрази с неговите изисквания за здравословен живот

или поне как да не си вреди

-        Какви природосъобразни практики направихте тази сутрин,     идвайки за интервюто?

-        Тази сутрин в леглото си направих енергиен масаж по системата на акупресура  /т.нар. “до – ин”/, описана е в книгите ми/. След това направих 5-6 упражнения за тонизиране на мускулите на гърба, шията и крайниците. Излязох на балкона, застанах срещу отсрещната върба направих няколко вдишвания, изрекох и молитва към Христос да ми помага в днешния ден.

-        Какви въпроси засяга популярната Ви книга “Природосъобразен живот -1001 въпроса и отговора?

-        В тази книга разглеждам и двете страни на природосъобразния начин на живот, но акцентът е

върху живот в хармония с външната природа.

-        Дадено е влиянието на факторите хранене, поемане на течности,   дишане, движение, работа и почивка, сън и будно съзнание, релаксация, закаляване, избягване на вредни фактори, поддържане на добър имунитет и пр. Това е наръчник с практически съвети за всеки дом. Дава научно познание в достъпна форма за висшите ни тела, важно за всеки човек. Разглежда се устройството и физиологията на невидимите човешки тела, които оживотворяват, управляват, движат, самооздравяват и възстановяват иначе мъртвата материя на физическото тяло. Разгледани са функциите на жизненото /етерно/ тяло, душевното /астрално/, духовното /Аз-ово тяло или его/. Всички те проникват всяка клетка, всеки атом от физическото тяло и също така се излъчват около него като аура. Познавайки духовните тела, човек може здравословно да живее, като се съобразява с тях.

-        На какви източници се базират тези научни познания за духовните тела?

-        Ние живеем в епоха на материализъм, в който за наука се счита само знание за природната, физическа същност на човека и света. Тя е основана само на сетивното познание. Понятията “дух”, “душа” са само абстрактни думи без съдържание. От 100 години насам съществува мироглед /малко познат у нас/ за другата страна на света – невидимата. Това е духовната наука наречена антропософия /от антропос – човек и софия – мъдрост/. Създадена е от виенския учен д-р Рудолф Щайнер, притежаващ свръхсетивно съзнание /ясновиждане, ясночуване/. Той е велик духовен водач в нашата епоха. Написал е 364 научни труда и лекции, създавайки антропософията.

-        Тъй като човек е микрокосмос, съдържащ в себе си духовно-душевни и жизнени сили от макрокосмоса – тази наука е за човека и космоса. Това не е някаква религиозна секта, а наука изцяло проникната от християнство.

-        Още древните гърци са имали познание и мъдрост, получавани в мистерийните школи за духовната същност на човека. Пред храма на Аполон в Делфи е стоял надпис: “О човеко себе си познай и ще познаеш Вселената и боговете

-        Моите източници за книгите са както медицинските ми познания, така и тези от антропософията, която имам щастието да познавам. Това познание ми помага да поддържам

цялостен здравословен живот

всеки ден. Така ми е по-леко и на тялото и на душата. Спокойна   съм че не съм в тежест на близките на тези години. В книгите ми споделям тези опитности под възможно най-достъпна форма – въпрос и отговор. Разглеждам устройството на духовните тела и как те действат на физическото тяло.

-        Бихте ли дали примери за тази връзка между физическото и духовните тела?

-        От жизненото /етерното/ тяло зависят: движенията на всички течности в организма, жизнеността и тонуса, здравето и възстановяването след болести, растежът и регенерацията на тъканите. Освен това в етерното тяло са спомените и паметта, темпераментът и навиците. От душевното /астрално/ тяло зависят храносмилане, обмяна на веществата, формообразуване и изграждане на органи и тъкани. Също така астралното тяло поддържа ритъма сън – будно /дневно/ съзнание, в него са чувства /страсти, нагони, инстинкти/, мисловните сили. При нередности в астралното тяло се зараждат болестите.

Азът  /духът, егото/ е в основата на кръвообращение и сърдечна дейност, постоянна топлина, очовечаване на храната след разпадането й, добрият имунитет. Азът ръководи всички тела, владее мисленето, чувствата и волята.

-        Има ли конкретни методи за хармонизиране и засилване на висшите тела, след като акцентирате на влиянието им върху всекидневния живот и здравето?

-        Да, има упражнения за засилване на волята, за уравновесяване на чувствата, за концентриране на мислите, за самооценка, отвореност, позитивност и др. Важно е Азът да е силен, за да владее телата, но същевременно да е балансиран и заглушаван / в крайните си състояния/ чрез любов към другите, да е приучен на състрадание, жертвоготовност. Човек трябва да извършва свободно волеви действия в полза на хората, а не егоистично само за себе си. Прекален егоизъм, себеизтъкване, неблагородно азово чувство преминава през етерното, чак до физическото тяло. Засиленият егоизъм вместо да укрепи тялото, го прави слебо, с намалена енергия, болнаво. Ето защо хпистиянските морално-етични ценности правят духа силен,

              готов да преодолява всякакви трудности.Егоизмът разболява, прошката носи оздравителен ефект.        

-        Пример за себеотрицателна любов е майчиното чувство.

-        Има ли връзка между интелект и морал?

-        Съвременните материалистично настроени хора са способни да развият интелекта си – те са много умни, но често изостават в морала си. Същността, ядката на моралния живот е християнският импулс – любов към цялото сътворение, себеотрицание: да се направи добро без да се очаква награда или признание, борба с разрушителните агресивни сили. Духовният човек трябва да има доверие в добрите сили. Енергиите, които човек получава от Космоса са неизчерпаеми. Тогава човек има не само развит интелект, но и висок морал.

-        Кои добродетели засилват духовните тела?

-        Върху духовните тела особено силно въздействат  

                                    прошката и благодарността.

-        Те са толкова важни, че на тях са посветени големи празници-Заговезни на прошката, ден на благодарността за всичко, което имаме и което ни е дадено. Ето някои добродетели, които съзнателно и редовно практикувани, засилват духа ни: алтруизъм, благоговение, смирение, търпение състрадание,, великодушие, дискретност, вежливост, мълчание, контрол над мисълта и словото. Силни духовни тела сътворяват здраво и силно физическо тяло.

-        Д-р Кирова, Вие сте били лекар, работещ в условията на далечния север – Коми АССР. Там са се случвали чудеса с Вас и пациентите Ви?

-        Това беше най-тежкият, суров но и най-успешният период в живота ми като лекар. В този период, докато бях в ледената тайга, опознах духовната си същност. Там с помощта на духовните сили, които винаги идваха, когато молех Исус Христос за помощ в странните моменти на борбата ми със смъртта, успях да спася шест човека в клинична смърт. При това – в примитивни условия, понякога умиращият беше на пътя, върху снега. Тогава познах мигове на истинско щастие. 

 

Интервю отпечатано в брой 47 от 20-28.ХІ 2014 г. на вестник “Уикенд”.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 908935
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930