Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2015 16:13 - ПОЛЗАТА ДА ХОДИМ БОСИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове:
2



                     ПОЛЗАТА ДА ХОДИМ БОСИ

 

          Съвременният човек почти напълно се е лишил от пряк досег със Земята – ходенето с боси крака. Земята е жива, излъчва енергии, от които той доброволно се отказва с обутите стъпала.

          Важно е да се знае, че на стъпалата има значително по-голямо количество рецептори за топло и студено в сравнение с цялата останала кожа. На кожните зони на стъпалата са представени рефлекторно всички органи. Кожата на стъпалата е в особено тясна рефлекторна връзка с лигавиците на дихателните пътища. Това обуславя закаляващият ефект на ходенето с боси крака.

          Именно поради голямото количество на рецепторите, намиращи се в кожата на стъпалата, преохлаждането им при незакалени хора води много често до простудни заболявания. При изстудяването на краката температурата на лигавиците на дихателните пътища рефлекторно се понижава. Охлаждането на лигавиците пък води до активиране на попадналите там микроорганизми и особено вируси, което предизвиква възпалителни заболявания с поява на хрема, кашлица, хрипове и пр.

          Постоянното носене на обувки от днешния човек пречи на мускулно-сухожилния  и костния апарат на стъпалото да поддържа естествените сводове и гъвкавостта му, поради което то се деформира, двата свода – надлъжният и напречният  се сплескват. Често, особено при неудобни обувки или такива с високи токове се получава надлъжно или напречно плоскостъпие.

          Обикновено стъпалото се поддържа винаги топло с чорапите и обувките, което води до значително понижаване на активността на кожните терморецептори, поради непрекъснатото им бездействие. Обувките възпрепятстват естествения масаж от релефа на земята и навлизаве на енергиите й.

          Всичко това убедително доказва, че съвременният човек трябва да намери време и да включи в природосъобразния си живот ходенето с боси крака, за да се закали и тонизира от енергиите на земята.

          Ходенето с боси крака се препоръчва по всяко време, когато е възможно: в градината, по ливадите, по морския бряг, покрай водоемите и реките, а най-вече вкъщи. Особено активно действа ходенето по неравна почва, с дребни камъни и пясък, което прави естествен масаж на стъпалата. Благотворно влияе босоходството  сутрин по росна трева и цветя и вечер по хлад.

          Възбуждащо и тонизиращо действие има ходенето с боси крака при закалени хора по горска почва, сняг, по горещ пясък, газенето в студена вода, поради рязкото тактилно и температурно дразнене.

          От друга страна пък ходенето по мека трева или листа, топъл пясък, мека почва, или у дома на килима действува отпускащо, успокояващо, премахва умората.

Умерено възбуждащо действие  има ходенето по неравна почва, по пода вкъщи, по мокра трева и др.

Закаляването при ходене с боси крака се извършва със спазването на основните правила – постепенност и системност. Чрез постепенно повишаване на силата и продължителността на външните температурни или тактилни дразнения, особено студови се пробужда приспособителна саморегулация, организмът се тренира и се натрупват резерви за съпротива срещу вредните действия на външната среда.

Закаляването чрез босоходство се препоръчва във всички възрасти и особено при децата от най-ранна възраст.

Системността предвижда да се ходи с боси крака всеки ден през всички сезони и навсякъде, където условията позволяват това.

Най-добре е ходенето с боси крака да се предшествува от подскоци, бягане на място, за да се загреят краката и цялото тяло.

Ходенето с боси крака върху неравна почва, дребни камъни е особено благоприятно за предпазване и лечение на плоскостъпие. То принуждава да се съкращават мускулите и да заякват връзките, които държат сводовете на стъпалото. По този начин то става гъвкаво, пружиниращо, с нормални сводове.

          Газенето във вода до коленете или до глезените има още по-силно действие върху организма. При него се прибавя ефектъът на студената вода. Това е специален метод за лечебен ефект върху целия организъм препоръчван от известния немски природолечител Кнайп. Той създава популярната Кнайпова методика за водолечение, чрез въздействие на водата предимно върху стъпалата.

След всяко ходене с боси крака те трябва да се измият с вода със стайна температура, сапун и четка и да се изтъркат с пемза. Накрая се завършва  с две – три минутен масаж на стъпалото – разтриване, омачкване на пръстите и ходилото, следвани от поглаждане на стъпалото и подбедрицата. Веднага се чувства отмора, свежест и успокояване. След това се обуват топли чорапи и обувки или пантофи.

И така ходенето с боси крака е мощен природосъобразен фактор за закаляване, тонизиране и активизиране на всички жизнени функции, за предпазване от плоскостъпие и деформация на стъпалата за гъвкава и правилна походка и стойка. Приложено след уморителен ден  премахва обща умора и действува освежаващо и отпускащо.

Нека си осигуряваме достъп до бликащите от живата Земя мощни енергии колкото е възможно по-често за общо стимулиращо естествено енергизиране на организма ни!

Доц. д-р Иванка Кирова

         

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 896030
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031