Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2015 17:23 - КЛИМАТИЧНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
1



                               КЛИМАТИЧНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ

         

          Климатът е многогодишен режим на времето, наблюдаван в дадена местност, който се определя от закономерна последователност на метеорологичните процеси.

          Климатът въздействува чрез физическите си фактори: слънчева радиация, температура, влажност и движение на въздуха, аерозоли, атмосферно налягане, електричество, магнетизъм, йонизация и др.

          Климатът може да се прилага профилактично или лечебно като се използват неговите физикални фактори в дадена местност и специализирани въздействия с различни процедури.

          Установени са значителни и много благоприятни промени в дишането при климатотерапия: увеличава се дихателният обем, повишава се поглъщането на кислород и използването му в тъканите, както и отделянето на въглероден двуокис.

          Особено важни са промените в терморегулационните механизми под влияние на климатолечението.

          Съвременният човек прекарва почти целият си живот в условията на “климата на жилището” и “поддреховият климат”. При тях терморецепторите на кожата не са подложени на постоянното дразнене на факторите на външната среда и понижават своята способност бързо да реагират при промените им. Настъпва нарушение на естествената биологична връзка на организма с външната среда. Климатичните въздействия водят до възстановяване на тази връзка или до закаляване на организма.

          Климатотерапията предизвиква повишаване на неспецифичната устойчивост  на организма към различни вредни външни въздействия.

          Какъв е механизмът на действие на климатичните фактори върху организма?

          Доказано е, че климатичните фактори действуват върху човека чрез дихателните органи, сетивните органи и кожата.

          При климатолечението се повишава имунната активност, тренират се терморегулационните механизми, нормализира се нарушената обмяна на веществата, възстановяват се нарушени функции на различни органи и системи.

          Според дозирането климатичните процедури биват щадящи до стимулиращи /рязко дразнещи/. Климатичните процедури могат да се разделят на две групи:

          Първа група /неизискващи точно дозиране/. Към тях се отнася аеротерапията /лечение чрез пребиваване на чист въздух/. Обаче прилагането на  по-специални аеротерапевтични процедури изисква  известно дозиране: дневен или нощен сън на открито – на тераса, веранда, в палатка, пешеходни разходки, подвижни игри на открито.

          Втора група /изискващи точно дозиране/ . Това са въздушни  и слънчеви бани, морски къпания  и др. Те са биологично по-активни и точното дозиране при тях е съществено, а предозирането им – вредно.

Климатолечението е система от закаляващи процедури, които изискват постепенност и систематичност в повишаване силата на климатичните фактори.

Днешният човек от големите градове, дишащ замърсен въздух трябва навсякъде и при всички случаи да използва всички форми на климатично въздействие на чистия въздух. Достъпни за всеки са въздушните бани, спане на веранда или на открито, особено на село, на вили, на палатка, в почивен дом или санаториум. Препоръчваме горещо използването на едно от най-големите природни блага – чистият въздух за укрепване , закаляване и лечение без лекарства.

С климатични въздействия пречистваме тялото си, всяка клетка с правилно дишане, наслаждавайки се на всяка глътка свеж въздух, особено край морето, в горите , покрай реките, по поляните.

                              Аклиматизация

Аклиматизация е приспособяване към промените на климата. Рязката смяна на климата, дори и при благоприятен климат, може да стимулира организма благотворно при закалени и здрави хора, но може да предизвика и неблагоприятни реакции при не закалени или болни и влошаване на състоянието им.

Има три типа реакции на аклиматизация:

Положителна /благоприятна/ реакция, когато организмът веднага се приспособява към промяната на климата.

Относително благоприятна /забавена/ реакция, когато след промяната на климата настъпва кратковременна отрицателна реакция, последвана от благоприятно климатично повлияване /най-честа/.

Неблагоприятна /отрицателна/ реакция, когато организмът въобще не се приспособява към промяната на климата.

Човек се насища с енергия от чистия въздух чрез дишането и направо чрез кожата. Потопен във въздушния океан, той черпи от него направо живот с всяка глътка въздух.

                                      

                              Доц. д-р Иванка Кирова

 

         

                    




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895807
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031