Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2015 15:50 - МОРСКИ И ПЛАНИНСКИ КЛИМАТИЧНИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 3114 Коментари: 0 Гласове:
1



  

                        МОРСКИ  И  ПЛАНИНСКИ  КЛИМАТИЧНИ  ВЪЗДЕЙСТВИЯ

 

            Поради своето географско разположение българските черноморски курорти позволяват използването на климатичните фактори с по-благоприятна характеристика и за по- продължително време през годината, с изключение на зимата. Характерен за нашето Черноморие е щадящият морски климат: малки годишни и денонощни колебания на температурата, умерена влажност, слаби ветрове.Това позволява малки изисквания към адаптационните механизми на организма и затова нашите морски курорти са отлично място, както за почивка, закаляване и укрепване на организма, така и лечение на различни заболявания.

          Морският климат влияе чрез основните си фактори: море, продължителна слънчева радиация, отрицателна йонизация, влажност и движение на въздуха, атмосферно електричество, чистота на въздуха и богато съдържание на кислород. За нашият морски климат благоприятен е морският бриз – лек вятър, духащ от морето към брега и носещ морски соли и отрицателни йони.

                              Морска аеротерапия

          Традиционен и неоправдан е страхът на повечето българи от простуда, което е свързано с недостатъчни навици и традиции за закаляване. Прекалено обличане, страх от течение и отворени прозорци, от спане на открито са необясними за страна с умерен климат. Надявам се закаляването , особено в детска възраст да вземе по-широки размери у нас.

          Морският климат е особено благоприятен за закаляване укрепване и лечение с морски бани и особеното лечебно действие на въздуха, с неговата чистота и  богатство на кислород.

          В.Г.Богша и Б.В.Богуцки са разработили специални методи за приложение на аеротерапия през трите сезона /без зимата/ при различни заболявания.

          Денонощна аеротерапия се извършва в стаите при отворени прозорци и врати на балконите. Болните се покриват само по време на сън. При лошо време се затварят прозорците и вратите и се оставят отворени фрамуги /малки прозорчета/.

          Дозирано дневно или нощно пребиваване на въздух – на веранда, тераса, балкон, климатопавилион Освен това се прекарва повече на открито – разходки, спортни и подвижни игри.

          Денонощно пребиваване на въздух – на тераса, веранда, балкон, климатопавилион.

          Пребиваване /сън/ на морския бряг /морска аеротерапия/, при което морският въздух, наситен със соли, кислород, озон, фитонциди, отрицателна аеройонизация въздейства непосредствено върху човека.

          Показани за морска аеротерапия са болни с астма, бронхит, белодробни заболявания без белодробна недостатъчност високо артериално налягане, неврози, затлъстяване. За лечение с денонощна аеротерапия в хладните сезони на море се подбират болни,  но закалени, с компенсирано заболяване, без склонност към простудни заболявания.

          Противопоказани за морско климатолечение са болни с: ракови заболявания, белодробна туберкулоза, ревматоиден артрит в астивна фаза, тежки сърдечно-съдови болести с декомпенсация, инфекциозни болести, състояния след мозъчен инсулт или прекаран сърдечен инфаркт.

                              Планинска аеротерапия

          Климатичните особености на планинските курорти се обуславят от надморското равнище и релефа на местността. У нас имаме планински курорти с надморска височина от 800 до 2000 метра.

          За планинския климат /особено средно- и високопланинския/ са характерни: силна слънчева радиация, висока йонизация на въздуха, резки и значителни денонощни и годишни колебания на температурата, относителна сухост на въздуха, ниско атмосферно налягане, намалено парциално налягане на кислорода. Следователно планинският климат има дразнещ, стимулиращ характер както поради разреждането на въздуха, и намаленото количество на кислорода, така и поради резките температурни промени, понякога резки ветрове, силни дъждове и др.

          Слънчевото облъчване в планината не е по-малко, отколкото край морето, и бързо може да се изгори, ако не се вземат предпазни мерки. Ултравиолетовата радиация усилва биологичните процеси и има благоприятно лечебно влияние.

          Резките промени на температурата, вятъра и влажността са дразнители, водещи до трениране на терморегулационните и имунните механизми, с което се увеличават защитните сили. Ето защо планинският климат има благоприятно тонизиращо, стимулиращо и закаляващо действие при здрави хора и лечебен ефект при някои заболявания.

          В планинският въздух се намира значително повече озон в сравнение с равнината, както и повишена йонизация с леки отрицателни йони, които въздействуват благоприятно върху организма. Намаленото количество кислород предизвиква стимулиране на резервите на организма, преустройвайки работата му, с цел да поеме колкото повече може кислород и да се пренесе до клетките на всички органи и тъкани. Това предизвиква засилване на сърдечната дейност и дишането. Увеличава се вентилацията на белите дробове и скоростта на кръвотока, стимулират се кръвотворните функции. Тези механизми стоят в основата на благоприятното лечебно повлияване при анемия, хипертонична болест, дихателни заболявания / астма, бронхит, туберкулоза, хронични катари на дихателните пътища/, затлъстяване, диабет, неврози и др.

          При планинския климат аклиматизацията е по-трудна, поради резките промени в метеорологичните фактори. Но след първата реакция на задъхване, сърцебиене, неспокойствие и др. организмът с неговите огромни резервни възможности се справя с недостига на кислород и преминава към по-икономична работа - което е и благоприятният ефект на климатолечението в планината. Организмът се адаптира към новата среда, повишава се общата му устойчивост не само към планински условия, но и към всякакви неблагоприятни въздействия.

Не се препоръчва планинско климатолечение при болни с: ракови заболявания, активна туберкулоза, остри инфекциозни заболявания, тежки заболявания на централната нервна система и на вътрешни органи с декомпенсация, ревматоиден артрит и др.

А закаленият и трениран в планински условия човек е способен да преодолява всякакви неблагоприятни стресови ситуации на съвременния динамичен живот. Не случайно много от столетниците са високопланински жители.

           

                                                 Доц. д-р Иванка Кирова

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909881
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930