Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2015 13:31 - КАК ПРАВИЛНО ДА СЕ ЗАКАЛЯВАМЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 2039 Коментари: 0 Гласове:
1



                     КАК ПРАВИЛНО ДА СЕ ЗАКАЛЯВАМЕ

 

          Най-често простудните явления се предизвикват не от ниските температури, а от неочаквани температурни колебания, към които организмът не е успял да се приспособи.

          Големият изследовател на системата на закаляване И.М.Саркизов – Серазини е доказал, че ефективността на закаляването се определя от следните изисквания:

-        Постепенност на използването на естествените природни фактори.

-        Системност.

-        Използване на контрастни методи за закаляване.

Закаляването е успешно, ако се прилага системно и продължително, непрекъснато в течение на месеци и години. Дълги прекъсвания отслабват изработената способност за адаптация и устойчивостта към ниски температури. Колкото по-контрастна /например по-студена вода/ и продължителна е закалителната процедура, толкова по-силно е закаляващото действие.

Установено е, че при многократно въздействие на студовия дразнител /ежедневно по 15 минути с вода с температура 12 градуса С/ се наблюдава  постепенно отслабване, а след това пълно премахване на болестната реакция на носната лигавица към този дразнител.

Особено важен е въпросът за постепенността в използването на закалителните фактори. Ако например температурата на водата не се понижава постепенно, така че организмът да има възможност да се приспособи към нея в течение на определен период от време, може да се дойде до нежелателни последствия – простуда вместо закаляване. Това се отнася особено при закаляване на малки деца, които нямат още изработени защитни механизми. При тях механизъмът на терморегулация още се развива и усъвършенства.

При закаляване на здрави хора с вода са установени следните правила:

-        Най-подходящо време за системно закаляване са утринните часове непосредствено след ставане от сън.

-        Системното закаляване трябва да започне през пролетта или лятото.

-        Закаляването трябва да започне с обтриване с индеферентна или даже с топла вода /30-35 градуса/, като постепенно температурата се понижава до 12 градуса С.

-        Температурата на помещението, в което се извършват водните закалителни процедури, трябва да бъде 17 – 20 градуса С.

-        Най-добре е водната процедура да се извършва след утринна гимнастика или след физическо натоварване. Изчаква се няколко минути след гимнастиката, докато пулсът се нормализира.

-  Продължителността на водната процедура с цел закаляване /душ, обтриване, обмиване, обливане/ трябва да бъде 3 минути.

          Доказано е особено благоприятното закаляващо въздействие на вода с контрастни температури.След въздействие с гореща вода /40 -45 градуса С в продължение на няколко минути/ се прилага вода с температура 26 – 10 градуса С за 30 – 40 секунди. По този начин организмът се приспособява да реагира бързо на контрастни дразнители и да понася променящи се неблагоприятни условия.

 Такива процедури могат да бъдат под форма на душ /топъл и студен/, на струя вода /т.нар. шотландски душ/.  Контрастните температури се прилагат и при руската баня, при която след поливане с гореща вода /40 – 45 градуса С/ и въздействие на пара се прилага обливане със студена вода, къпане в река или разтриване със сняг.

Този начин на закаляване се прилага при здрави хора.

Контрастните водни процедури се използуват освен за закаляване и за ускоряване отделянето на млечна киселина и другите отпадни продукти след усилена физическа работа или спортни състезания. Те са най-добрата тренировка на терморегулационните механизми и на сърдечно-съдовата система.

          Поредност на закалителните процедури

Привеждаме удобната за практическо приложение схема на видния учен в областта на закаляването А.П.Парфенов за поредността на водните закалителни процедури:

-        Започва се с обтриване с влажно, добре изстискано хавлиено парче /хавлиена ръкавица или ръкавица от груб памучен плат/.

-        След няколко дни се прави обтриване с влажно неизстискано хавлиено парче.

-        Отново след няколко дни се прави обмиване.

-        Следва увиване с мокър чаршаф.

-        По-нататък следва къпане в басейни, езера, реки, море.

-        След привикване – неколкократно повтарящи се къпания.

В следващия брой на вестника ще бъдат разгледани методиките на водните процедури за закаляване.

 

                    Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906143
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930