Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2015 17:19 - ПРИРОДНИЯТ ДАР - ГРОЗДЕТО
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
1



  

                 

 

ПРИРОДНИЯТ ДАР – ГРОЗДЕТО

 

   Нашата страна е известна с чудния природен дар – гроздето. То е най-сладкият ни плод, заслужено наречен “плод на слънчевите лъчи”.

   Историята на култивирането и употребата на гроздето се губи в далнините на човешката история. Има данни за употребата му преди 7000 години. Използването на гроздето като храна, лекарство и вино е известно на всички древни цивилизации – вавилонско-халдейската, египетската, елинската, арабската. На Балканите, по нашите земи, култивирането му се отбелязва при траките.

   Уникалните свойства на гроздето го правят незаменимо за общо укрепване, вътрешно пречистване, енергизиране и лечение. То е пълноценна, слънчево сготвена храна и природно лекарство.

   Кои са свойствата и съставът, които правят от гроздето неповторим дар? Българското грозде в цялото си сортово разнообразие /особено десертните видове/ има чудесен вкус при съчетание на висока естествена захарност, аромати, коселинност, витамини, ензими, минерални вещества, фитонциди и др. Няма друг плод с толкова висока захарност от 16 до 28%. Съдържа лесно усвоимите за организма естествени енергийни източници – глюкоза и фруктоза. Гроздето е богато на органични киселини – свободна винена, ябълчена, танинова и техните соли.

   Високата хранителна стойност на гроздето се дължи освен на плодовите захари, също и на многообразието от 17 свободни аминокиселини, изграждащи белтъците, като: метионин, валин, лейцин, изолейцин, гликол, тирозин, треонин, серин, цистин, аргинин и др.

   Гроздето съдържа също благоприятно съчетание на витамини: А, В1, В2,С,Р. Богато е съдържанието на жизненонеобходимите за организма минерални вещества и микроелементи като: калий, натрий, калций фосфор, желязо, манган, мед, цинк, алуминий, хлор, бром, йод и др.

   Трябва да се отбележи също, че гроздето съдържа изобилие от ароматни вещества, пектин, ферменти, целулоза, фитонциди, целулоза, биокатализатори, високоенергетична органична вода.

   За да се разбере голямата хранителна и енергетична стойност на гроздето, ще го сравним с други храни. Така например 1 кг българско грозде в зависимост от процентното захарно съдържание има 2840 до 5040 Дж /1200 – 1500 кал/, което се равнява на: 500г месо, или 10 яйца, или 200г сирене, или 1105 мл мляко, или 1190 г картофи, или 4000 г домати, или 2000 г праскови, или 250-400 г хляб. Така че 1кг грозде може да достави около 30% от дневната енергийна нужда на организма.

   Гроздовата захар е много лесно усвоима и е основен енергиен източник, особено за сърцето и мускулите, като активира тяхната дейност. Тя спомага за усвояване на кислорода в тъканите, обогатява с фосфор нервните клетки, нормализира алкално-киселинното равновесие. Гроздовият сок регулира стомашно-чревната дейност

   Гроздето подобрява жлъчоотделянето и диурезата, намалява отоците, поради което е основна диетична храна при заболявания на бъбреците и жлъчно-чернодробни болести.

   Гроздовият сок съдържа фитинциди /растителни бактерицидни вещества/, поради което има активно антисептично действие. Ето защо може да се прилага за борба с микробните /особено хронични/ инфекции.

   Гроздето има идеални пречистващи свойства, тъй като извежда активно токсичните и отпадъчни вещества от организма. За това спомага особено много  активната органична вода от гроздовия сок, която сякаш измива всички тъкани и измъква вредните вещества, усилвайки отделянето им чрез обилно уриниране.

   Ципите на гроздето обременяват храносмилането, водят до ферментативни процеси в червата и газообразуване. Ето защо плодът на гроздето може да се консумира не повече от 2 кг на ден. Много по-малко обременяващ за стомашно-чревния път и по-лесно усвоим е гроздовият сок, който съдържа всички биологично активни елементи на гроздето. При това натурален гроздов сок може да се приема при нужда в много по-големи количества 1 до 2 литра дневно.

Гроздето и пресният натурален сок от него са идеално средство за премахване на преумора, изтощение и за бързо възстановяване след вирусни, инфекциозни и тежки органични заболявания. Прилага се успешно за  усилване на слаби деца и подобряване на растежа им. Добре е да се прилага разтоварваща гроздова диета при здрави хора с общоукрепващ ефект. При възрастни има значителен подмладяващ резултат, особено ако се прилага по-продължително.

   Грозде и гроздов сок се прилагат при сърдечни болести, жлъчно-чернодробни /инфекциозен и неинфекциозен хепатит, възпаления и камъни в жлъчния мехур/, бъбречни /възпаления на пикочните пътища, пясък и камъни в бъбреците/, артрит, ревматизъм, анемия, запек, хемороиди и др.

   Гроздето като плод или сок може да се прилага за профилактика и лечение по няколко начина.

   1.За соково гладуване. В течение на 9-10 дни се приема 800 -1000 мл гроздов сок, наполовина разредени с вода, като останалото количество течности до 3 литра се допълва с билкови чайове и минерална вода. През това време не се приема храна. Чрез това профилактично гладуване става основно пречистване на организма от всякакви  токсични и вредни вещества.

   2.Приемане на чист гроздов сок за лечение или профилактика в течение на 20-30 дни. Приемат се 500 до 1000 мл дневно  на 4 – 5 приема 1.5 – 2 часа преди хранене.

3.Консумиране на гроздето като плод, като усилена плодова диета наред с другата храна. Прилага се  неограничено време докато трае гроздовият сезон. За гроздопрофилактика курсът е 20 до 30 дни. Първите 2-3 дни се консумира 500-700 г грозде, от четвъртия ден количеството се увеличава на 1 кг, а след седмия ден – 2 кг дневно. Гроздето се приема като отделно ядене 2 часа след хранене. Смесването му с друга храна, както често го консумиране като десерт, прави гроздето трудно смилаемо.

   Точно сега е сезонът на гроздето. Нека се възползваме от чудесните му качества, за да се подмладим, да укрепим здравето си и да пречистим тялото си по един толкова приятен и природен начин – чрез плода на слънчевите лъчи!

 

                                                 Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

                    




Гласувай:
1
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 474868
Постинги: 566
Коментари: 85
Гласове: 342
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930