Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2015 10:59 - КАКВО Е ЛЕЧЕБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1089 Коментари: 0 Гласове:
1



                     КАКВО Е ЛЕЧЕБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ

 

          Лечебният ефект, предизвикан от цветовете се нарича цветотерапия. Днес тя се прилага все по-широко, особено при заболявания свързани с нервно-психическата сфера. Много специалисти смятат, че в бъдеще цветотерапията като безвреден и ефикасен метод ще се предписва на пациентите подобно на лекарствените средства.

                                        Лечебно действие на:

Лимоново-жълтия цвят. Този цвят стимулира мозъчните функции, сърдечната дейност, подобрява отделянето на храчки и спомага костното изграждане. Той е двигателен /мускулен/ стимулатор, действа също лаксативно /против запек/

Зеленият цвят подобрява растежа и оказва благотворно влияние върху целия организъм. Повишава жизнеността. Полезен е за черния дроб, бъбреците, хипофизата.

Синьо-зеленият цвят има много добър успокоителен ефект, релаксира, действа благоприятно при главоболие и нервно напрежение, подпомага храненето, изграждането на кожата /има козметичен ефект/, засилва оздравителните процеси в организма.

Синият цвят потиска болката, успокоява пулса, намалява висока температура. Действа релаксиращо и за намаляване секрециите в бронхите, против инфекции и възпаления.Понижава кръвното налягане /особено светлосиният/. При неспокоен сън е добре да се оградите със син цвят /спално бельо и дрехи. Добре влияе и при колит.

Виолетовият цвят спомага за поддържане на калиево-натриевия баланс в организма, действа добре при невралгия, ревматизъм, кожни и бъбречни заболявания, епилепсия, нервно-психически смущения.

Жълтият цвят е стимулатор на мускулите и нервите. Действа слабително, усилва отделянето на жлъчка, увеличава стомашната и чревната секреция, намалява отоците. Също така той активира дейността на сърцето, подобрява кръвообращението, стимулира черния дроб, панкреаса, очите и ушите. Помага при артрит, неврит и за изчистване на кожата от петна.

Червеният цвят стимулира градивните процеси в тялото, увеличава жизнеността, кръвообращението. Стимулира нервната система, сетивата, черния дроб, подобрява състоянието при анемия, спомага за разтваряне на кристалите на пикочната киселина. Действа ефикасно и при ревматизъм.

Розовият цвят повишава жизнените сили, оказва силен лечебен ефект върху централната нервна система, емоционалната сфера, очите  и по-малко действие върху отделните органи.

Портокаловият цвят помага при астма, дихателни смущения, рахит. Въздейства при гърчове и спазми, за подобряване на храносмилането, стимулира щитовидната жлеза.

 

          Подходящи цветове при работна обстановка с висока температура.

При производства, свързани с висока температура на въздуха, а също и при неутрализиране на силен шум и миризми помещенията трябва да се боядисват в небесно-синьо.

          Оцветяване на помещения при напрегнат работен процес.

Ако има напрегнато движение в работния процес, обстановката трябва да се оцвети със зелен, синьо-зелен или жълто-зелен цвят. При умствена и физическа работа, изискваща съсредоточено внимание, трябва да се предпочитат небесно-сини, зелени или синьо-зелени цветови нюанси.

            Подходящи цветове за монотонна работа, или изискваща поддържане на чистота.

Когато работата е монотонна и еднообразна, препоръчват се активиращи тонове /жълт, червен, оранжев/. При труд изискващ висока степен на чистота се предпочитат светли цветови оттенъци или бял цвят.

             Подобряване на работоспособността чрез цветово оформяне.

В САЩ, в Уисконсин в чугунолеярни заводи, е установено двукратно повишаване на производителността на труда след подходящо цветово оформяне на помещенията, извършено от специалисти цветопсихолози.

Подобни са резултатите и в Петербург, Москва, Рига, където в редица предприятия само чрез съответно оцветяване се е повишила работоспособността.

Известно е значението на предохранителните  /сигналните/ цветове червено и оранжево в уличното движение и производството. С тях се намалява броят на нещастните случаи и катастрофите.

               Съвременният човек чувства ли цветови глад?

Откъсвайки се от естествената природна среда и живеейки в града, съвременният човек се отдалечава от благотворното въздействие на естествените багри на природата. Така може да възникне т.нар. цветови глад. Той започва да се утолява хаотично и неподходящо с дразнещи, много ярки цветове, заобикалящи ни отвсякъде в изкуствената среда – жилища, работни места, превозни средства, кино, телевизия, компютри, облекло и пр. Учените предупреждават да се внимава в подбора на цветовете. Неправилно е да се стига нито до цветови глад, нито до излишък и пренаситеност, особено с дразнещи цветове, каквито са например неоновите реклами. Да насищаме цветовия глад с естествените нюанси на природата!

                              Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

          




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 896097
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031