Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 13:12 - ПАРНИ БАНИ, КОМПРЕСИ И ЛАПИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1812 Коментари: 0 Гласове:
1



                               ПАРНИ БАНИ, КОМПРЕСИ И ЛАПИ

         

Водните процедури могат да се правят и в другите агрегатни състояние – с пара и лед, както за профилактика, така и за лечение

                              Парни бани

Обща парна баня. Общата парна баня е средство за възстановяване на нормалното функциониране на кожата, за отпушване на порите й, за общо укрепване, за отслабване, за отстраняване на вредни вещества от организма. Горещата пара активизира кожната кръвообращение, предизвиква обилно изпотяване. Сауната е най-удобна и има специалните условия за извършване на обща /цяла/ парна баня. Парната баня продължава 15 до 30 минути. Веднага след порната баня следва охлаждане с поливане с вода 20 – 27 градуса С. При завършване на банята трябва да се измият енергично гърдите, краката, ръцете, шията, за да могат да се почистят и охладят след обилното изпотяване.

Болни със сърдечно-съдови заболявания и тежко болни не правят парни бани.

Парна баня на главата и шията. Съдът с вода е поставен на печката да ври. Над него се накланя главата, покрита отгоре с хавлиена кърпа. Банята продължава 10-15 минути. Частичните бани на главата и шията имат много добър ефект при катари на горните дихателни пътища. Лечебното действие се засилва, ако се прибави една супена лъжица лайка, няколко счупени ореха, няколко резена и средната част от дюля, 2-4 стръка босилек.

Частичните парни бани с лайка имат чудесен козметичен ефект за почистване, тонизиране и освежаване на кожата на лицето.

                                       Компреси

Компресите са често прилагана процедура с противовъзпалително, разнасящо и болкоуспокояващо действие.

Загряващ компрес. Често прилага на процедура, известна от народната медицина. Прави се по следния начин: памучно парче /многослойна марля/ с ширина по-голяма от болното място се намокря с вода с температура 15-20 градуса С и добре изцедено се увива около него. Върху него се увива две три пъти фланелен или вълнен плат. Най-отгоре се забинтова, за да  прилегне добре.

Топлината на тялото загрява компреса и се получава въздействие на влажна топлина. Вълненият плат стопля, но пропуска въздуха и затова се получава загряване, а не запарване /както, ако се сложи мушама или найлон върху мокрото платно/. Този класически компрес се препоръчва от известният учен Пришниц. Компресът обикновено стои 2-3 часа, но може да се остави цяла нощ.

Компреси се правят при възпалителни процеси на кожата, мускулите, ставите, при кръвонасядане, натъртване, навяхване, изкълчване /след наместване/. За понижаване на температурата, към водата може да се добави оцет.

Студен компрес. Многослойна марля или памучно парче се потопява в ледено студена вода или вода с лед, изстисква се и се поставя на болното място. След като стои 2-3 минути се сменя с друго парче, потопено в студена вода. Така мокрото платно се поставя да стои 5-10 пъти.

Този компрес действува много добре при мигрена, кръвотечение от носа, флебит и в първите 2-3 часа след навяхване, натъртване, кръвонасядане. При мигрена, хипертонична криза или кръвонасядане от удар в областта на главата се прави  върху  главата.

При висока температура, или при провеждане на горещи водни и парни процедури се поставя студен компрес на главата и в областта на сърцето за охлаждането им.

Хардалов компрес. Прави се най-често на гърдите и гърба при простуда, трахеит, бронхит, пневмония. Добре се понася и от деца. Има силно загряващ ефект и разнася възпалителни ексудати.

В половин литър топла вода се поставя торбичка с 1 супена лъжица смлян синап. След като престои пет минути, торбичката се изстисква – водата става зелена. В тази вода се поставя и изстисква памучно парче, с което се обвиват гърдите и гърбът. Отгоре се облича добре прилепваща тениска и се бинтова, за да прилегне добре. Прави се два пъти дневно.

Лечение с лед /криотерапия/.

 Студът се използува като лечебен фактор под формата на лед, сняг или ледено студена вода. След прилагане на студ настъпва краткотрайно свиване на кожните кръвоносни съдове с побледняване, последвано от трайно разширяван

Торбичка /мехур/ с лед. В гумен мехур или торбичка се поставя лед. Върху него се слага суха кърпа и се поставя на болното място. Трябва да се следи кожата под мехура с лед да бъде яркочервена. Ако посинее, това означава предозиране и мехурът трябва да се свали веднага.

Леден компрес. Кърпи за компрес, намокрени в разтвор с 2-3 % сол, се поставят в камерата на хладилника да замръзнат. Изцеждат се и след потопяване във вода, за да поомекнат малко, се поставят върху болното място. Леденият компрес стои 2-3 минути  и се сменя с нов.

Парче лед или сняг се поставя в найлонова торбичка, хваща се с кърпа и болното място се трие кръгообразно в продължение на 2-3 минути., отдръпва се за 1 минута и се повтаря така 3-4 пъти.

Гореописаните три процедури с лед се прилагат при следтравмени контрактури, раменен периартрит, главоболие, навяхване, изкълчване, кръвонасядане.

 

 

                              Лапи

 

Лапите са познати в народната ни медицина като особено ефикасно средство за лечение. Те имат основното свойство да разнасят /отвличат/ възпалителни ексудати, да облекчават болката, да разнасят кръвонасяданията. Прилагат се при навяхване, разтегляне, натъртване на тъканите. Препоръчват се от известния природолечител Петър Димков, който доказа тяхната ефективност.

Лапа от кисел хлебен квас. Тя е особено ефикасна при мигрена, главоболие, след мозъчно сътресение, при натъртване, кръвонасядане.

Приготвя се по следния начин. Две-три лъжици черно, тричено брашно се забърква с топла вода и щипка сол. Тестото се оставя в покрит съд на топло място за 48 часа. През това време тестото вкисва и шупва. Този квас се разстила в тънка памучна торбичка / за главата като шапка/и се поставя върху болното място, а отгоре се слага вълнена парче /вълнена шапка/. Държи се 6 часа, може и цяла нощ, докато лицето спи.

Лапа от кромид лук. Много често се прилага при натъртване, кръвонасядане, навяхване.

Една-две глави лук се счукват с една супена лъжица сол и се добавя малко царевично брашно, след което се забъркват с хладка вода до получаване на гъста каша. Кашата се разстила върху памучно парче, поставя се на болното място и се бинтова, държи се два часа, но може и цяла нощ.

Лапа от зеле. Зелето се смята като природно лекарство с многостранен ефект. Още древните римляни са го ползвали за лекуване на рани, гнойни процеси и др. И днес се прилага също при трудно заздравяващи гнойни рани, кръвонасядания, натъртвания, ставни отоци, при болки в артрозни стави, особено при артроза на коленната става.

Взимат се дебели, свежи зелеви листа, измиват се, начукват се или валят с шише, докато омекнат. Затоплят се леко и се увиват около болното място, така че да се припокриват като керемиди. Правят се сутрин и вечер за цяла нощ.

С добър успех се прилага също и при главоболие и мигрена. Дребно нарязани и счукани листа се поставят в двойна тензухова “шапка” и лапата престоява цялата нощ. При пристъп на главоболие се сменя на два часа.

                                                

                                       Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906054
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930