Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 19:41 - УМЕНИЕТО ДА ДИШАМЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
1



                     УМЕНИЕТО ДА ДИШАМЕ

 

          Дишането е основна жизнена функция, от която зависят дейностите на всички органи и системи. Дишането на човека има два вида регулация – едната неволева, зависима от вегетативната нервна система – и друга волева, съзнателна, изцяло зависима от самите нас.

          И ако днешният  човек е поставен в изключително неблагоприятните условия на замърсената атмосфера в града, той трябва да владее изкуството съзнателно да управлява дишането си. Той трябва да знае как правилно да използва дихателните си резерви, да знае как да диша, за да устои на всички вредности и да си осигури пълноценно жизнеспособно съществуване.

          Трябва съзнателно да контролираме и упражняваме дишането, докато правилното дишане стане привичка.Защото в ежедневието ние дишаме повърхностно, бързо, само с части от дробовете.Дишането се затруднява от пристягащи дрехи, неправилна стойка, прегърбване и свиване на раменете при седяща работа и пр.Правилното дишане не е природна даденост, то се научава, това е умение, тренираност.

                              Как да дишаме правилно?

          1.Трябва да дишаме през носа. Носът е органът, който филтрира, почиства, овлажнява и затопля въздуха, преди той да отиде в белите дробове. Носът трябва винаги да бъде отпушен, почистен, за да изпълнява тези си функции. Препоръчваме преди започване на дихателните упражнения носът да се почисти по следният начин: в съд или шепа с малко солена вода да се смръква с едната ноздра, като другата е затисната с пръст, след това обратно – така последователно няколко пъти.

          2.Необходимо е да се овладее диафрагмалното дишане. Повечето хора обикновено дишат гръдно. Диафрагмалното дишане е следното: при вдишване коремът се издува/повдига/, при издишване – хлътва.При вдишването се разширяват силно долните дялове на белите дробове към диафрагмата, тя слиза надолу, избутва коремните органи и коремът се повдига, а при издишване  обратно. При обикновеното гръдно дишане основните дялове на белите дробове почти не се разгъват и стоят неизползувани. С диафрагмално дишане се печели не само значителен дихателен резерв, но се изсмуква като с помпа венозната кръв, което облекчава сърцето, и с диафрагмата се прави естествен масаж на коремните органи. Така че хубаво е да се научиме да дишаме диафрагмално, нека то стани привично, естествено, автоматично дишане.

          3.Добре е винаги да спим на отворен прозорец и по възможност да бъдем на чист въздух.

          4.Носете свободни дрехи, не ограничавайте гръдния кош с пристягащи дрехи, яки, вратавръзки. Особено вкъщи трябва да се ходи с широки, непристягащи дрехи.

          5.Коригирайте стойката си. Гръбначният стълб трябва да е изправен, раменете изтеглени назад, шията изправена, главата повдигната. Да се научим винаги да контролираме стойката си, докато ни стане навик.

          6.Очевидно е, че тютюнопушенето и затлъстяването са увреждащи фактори и е ясно, че въобще не може да се говори за правилно дишане. Докато не се премахнат, не може да се пристъпи към правилно дишане.

7.Всяко движение /физическа работа, гимнастика, плуване, ходене, бягане, туризъм/ трябва да внимаваме да се извършва с регулирано, дълбоко и по възможност бавно дишане.

                    Пълно дишане

          Това е дълбоко дишане с удължени фази на вдишване, издишване и задържане на вдишания въздух между тях. Може да се вдиша през едната ноздра, да се задържи въздухът, да се издиша през другата ноздра. Пълното дишане ангажира всичките части на белите дробове – разгъва хармонично всичките им дялове. За да го направите, е необходимо първо да овладеете диафрагмалното дишане.

 Пълно дишане се извършва по следния начин: вдишването започва с изтласкване на диафрагмата надолу и издуване на корема, последователно се разширяват средната и горна част на гръдния кош. Въздухът се задържа колкото е възможно без усилие. После се издишва по същия начин – диафрагмата се прибира /коремът хлътва/, гръдният кош се свива. Всяка от трите фази на пълното дишане трае 7-8 с, но при добра тренираност може   да се постигне и по-голяма продължителност.

След такова пълно дишане,направено десет пъти на чист въздух, човек се чувствува бодър, жизнен, работоспособен. Вместо кафе при умора опитайте пълно дишане. За това са потребни само няколко минути и  вие ще получите нужните ви сили и бодрост.

Пълното дишане може да се прави в право, седнало или легнало положение. Може да се прави и по време на ходене. Например 7 крачки и вдишване, 7 крачки задържане на въздуха и 7 крачки издишване. Особено добро е това дишане при туризъм. Препоръчваме да се прави винаги сутрин преди гимнастика при широко отворен прозорец или на балкона /терасата/. С него много бързо се постига ободряване. Добре е да се прави няколко пъти дневно, винаги на чист въздух. Отделете по 2-3 мин няколко пъти през деня да направите 10 пълни дишания и ще бъдете възнаградени с необикновена енергичност, жизненост, добър тонус и работоспособност.

 

                                                

                                                 Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 906656
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930