Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2016 16:24 - КАК ДА ВЛАДЕЕМ ДУШЕВНИЯ СИ ЖИВОТ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1096 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                     КАК ДА ВЛАДЕЕМ ДУШЕВНИЯ СИ ЖИВОТ

 

И мен прозрачна нежност ме привързва

за буца пръст или за връх на бор,

но странстващ вятър я разкъсва бързо

и плувам пак в неосъзнат простор.

 

Нали човек с душата си живее,

а аз останах с една душа.

Така до връх или пък до идея,

когато искам ще се възвися.

                    Михаил Кендеров

                

          Уединението е най-добрата психо-емоционална почивка, разтоварваща от напрежението, стреса и конфликтните ситуации на деня. Чрез системно прилагане на уединението всеки човек може да постигне известна степен на изолиране както от външни, така и от вътрешни дразнители. Това е изключително полезно за концентрация на мисълта как да преодоляваме трудностите,  които има всеки човек.

          Изкуството да надмогваме хилядите дребни проблеми, които всекидневно ни дразнят, стои в основата на самоовладяването. Ако допуснем тези неща да ни ядосват, ние изразходваме излишна енергия и нерви, което понякога води до заболяване. Стремежът е да прогонваме лошите мисли и да ги заменяме с добри – любов, надежда, доброжелателство, доверие, смелост, като ги ориентираме към целта, която искаме да постигнем.

          Самоовладяването е особено състояние на духа, позволяващо да се прави това, което е необходимо и нищо друго, освен него. Според Х. Дюрвил то се изразява в контрол над нашите мисли, чувства и постъпки. Трябва да се овладяват особено гневните изблици, внезапната промяна на решенията и идеите, колебанията и страховете, страстите, лошите навици, мислите за отмъстителност, омраза, небрежността и пр.

            В наша власт е да преобразуваме психическата енергия във физическа, отрицателните емоции и мисли – в положителни, градивни.

          Лесно приложим и особено полезен е методът на Х.Дюрвил за преобразуване на мускулната сила в психическа. Сядаме удобно в кресло и се уединяваме за 4 – 5 минути. Представяме си, че правим значително мускулно усилие: свиваме юмруци и напрягаме всички мускули най-енергично. По такъв начин се развива физическа енергия. За да я трансформираме в психическа, трябва да задържим мисълта си върху някакво намерение, което искаме да осъществим. След това се отпускаме постепенно, желаейки силно да се изпълни това наше желание.

          Например инстинктивно свиване на юмруци става когато човек е изправен пред опасност или изпитва внезапен страх. Така сякаш засилва психическата си енергия, за да се справи със страха или опасността.

          Пример за неосъзната концентрация на мисълта е, когато човек има много силно желание за нещо или се възхищава от някакъв предмет. За времето през което е обхванат от това желание или възхищение, той е в състояние на концентрация. Също така човек е концентриран мисловно, когато е обхванат от някаква идея, непрекъснато живее с нея и нищо друго не го интересува.

          Овладяване на мисълта е необходимо когато си поставяме трудна, но изпълнима задача  за да я изпълним. Ако възприемем една идея и я направим така, че да ни завладее, мислим за нея, отдалечаваме се от всичко  и става цел на живота ни – това е пътят на успеха.

          Когато вършим трудна и изморителна работа, е нужно да вложим цялата си мисъл за нея. Ако се разсейваме, работата изостава и ние се изморяваме бързо и безрезултатно. За да се даде най-производителен труд с изразходване на най-малко сили, необходимо е мисълта да се насочва постоянно към целта, която се преследва, и да не се мисли за нищо друго, освен за това, което се прави в момента.

          Добре би било децата от малки да бъдат учени на концентрация чрез съответни игри. Ако детето не се научи да се контролира, то привиква към хаотично мислене и не може да развие способността за вземане на самостоятелни решения. Впоследствие такъв човек става зависим от други хора и от обстоятелствата.

          Всичко, което преживяваме в живота, ни обогатява с опит. Така погледнато и успехите, и неуспехите са полезни за нас, научават ни на нещо. Често се казва, че страданията и мъките извисяват човека. Те учат, дават нови критерии за оценка. От преживените неуспехи и преодолените трудности ние помъдряваме, гледаме с друг поглед действителността. Не бива с постоянно недоволство от неуспехите да тровим живота си. Разбира се успехите носят радост, удовлетворение. Често обаче те са причина да се отпуснем и да не преценяваме трезво себе си. Трябва спокойно да приемаме успехите, популярността, дори славата, без излишен шум и надценяване, а от неуспехите да си вадим поука, за да не повторим допуснатите вече грешки.

          Интересно е да разговаряме с възрастни хора. Можем да чуем мъдри неща, да се поучим от разказите им. С напредване на възрастта обикновено изчезват суетата, лицемерието и прикритостта. Ако човек си вземе поука от истините, казани от мъдри стари хора, може да предотврати редица свои грешки и несполуки. Колко сентенции, пословици и мъдри мисли, научени от по-възрастните, ни помагат в живота. Възрастните хора заслужават нашето внимание и обич.

          Характерно за всеки човек е, че когато желанията му се изпълнят, на тяхно място се появяват нови. Така че колкото повече желания имаме, толкова по-зависими ставаме от тях в стремежа си да ги изпълним. Например желания за материално благополучие са: все повече пари, къщи, леки коли, модерно обзавеждане и пр. Можем да ограничим този род желания, за да не ни заробват. След като бъдат осигурени необходимите средства за нормално съществуване, не трябва да имаме повече подобни желания. Да си кажем в един момент: “Животът ми не се състои в печелене на пари, строеж на къщи и вили, купуване на все по-луксозни коли и пр.”

          Друг вид желания са за различни удоволствия. От нас зависи да имаме за тях собствена мярка. Човек не трябва да се лишава от удоволствия, но не бива да допуска те да го ръководят.

          Желанията за властване над другите, командване, ръководене трябва съзнателно да се ограничават, защото са пречка по пътя на духовното развитие.

          Днес у много хора, даже и у деца се наблюдава желание да се ровят в интернет или да се играят компютърни игри часове наред без прекъсване. Умереното ползване на интернет е необходимост за днешно време. Но ако това желание води до пристрастяване, то придобива болестен характер.

          Трябва да се поощряват желанията за творчество, за добри дела и помощ на другите, но нека те да бъдат в рамките на нашите възможности. Защото страхът от неизпълнението на желанията, които са извън възможностите ни, смущава нашият вътрешен мир. Животът ни се превръща в гонитба за изпълнение на желания и в края на крайщата ставаме тяхна жертва.

          В умереността на желанията е разковничето за душевния покой, което дава възможност за прехвърляне на душевните сили за духовно образоване и развитие.

          Много важно е да се овладяват отрицателни емоционални крайности, като: гняв, омраза,страх, сладострастие, ревност, алчност, или пороци като склонност към хазарт, тютюнопушене, алкохолизъм и др.

           Тези прояви могат да се изявят още в детска възраст. Родителите трябва да са особено внимателни и да вземат мерки за средата, в която общува детето. С любов и нежност последователно и системно  те трябва да въздействат за премахване на пороците, лошите навици и отрицателни емоции. Тогава те са преодолими. В тези случаи месото трябва да се избягва, особено свинското и говеждото, тъй като то превъзбужда нервната система. Уместно е един ден седмично да се пият само натурални сокове.

          Самоконтрол, волева сила и самовнушение допълват преодоляването на тези отрицателни емоционални крайности, навици и пороци. А това се постига, когато личността вземе решение да тръгне по пътя на духовното образование и развитие. Чрез самовъзпитание и постоянство постепенно да приеме християнските добродетели и ценности, за да се уважава и повярва в себе си. И тогава човек се чувства удовлетворен и щастлив.

 

                                                           Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895289
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031