Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 19:32 - ЗА РАДОСТТА И СМЕХЪТ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
0



                               ЗА РАДОСТТА И СМЕХЪТ

 

                                                                               Люляк бял

                                                                     Древен бард под звезден шатър

                                                                     от луната посребрял,

                                                                     ти раздаваш си душата

                                                                     с “Люляк бял”.

                                                                    

                                                                     Всичко би било на халост

                                                                     и нима ще съм живял,

                                                                     ако в мен не е звучала

                                                                     песен като “Люляк бял”.

 

                                                                     Старост даже да ни срути

                                                                     над живота прекипял

                                                                     нашите души безсмъртни                                                                            ще ликуват с “Люляк бял”

                                                                               Михаил Кендеров

 

          Човешкото същество за разлика от животните е надарено с Дух /Аз/, какъвто животните нямат, даже и човекоподобните маймуни. Духът на човека е искра, дарена от Бога. Азът  управлява физическото ни тяло и чрез него изразява радост и болка със смехът и плачът. Никое животно не може да се смее и да плаче, защото няма Дух.

          Д-р Рудолф Щайнер, духовен учен и предводител, създател на духовното направление антропософия, казва:”Духът е израз на човешкия стремеж за освобождение, да не бъде той погълнат от неща, които не са достойни за него, а с усмивка на лице да може да се издига над нещата, които не бива никога да го поробват”.

При радост, изразена с усмивка и смях  Духът се разширява, освобождава се и се отпуска, разширявайки и душата. При смях нашият Дух и душа се издигат над всичко низше и недостойно, над нещата.

Бъредин Джоселин, известна американска антропософка пише за усмивката – израз на радостта: ”Ние се освобождаваме от всичко по-низше, което ни свлича когато се усмихваме. Ако човек се усмихва, ще бъде изненадан да види колко много хора, покрай които преминава по улицата, ще му се усмихват в отговор. Ако не си го опитал, опитай го! Светеща през усмивката е човешката божественост”.

Всеки човек има своите грижи, мъки, проблеми, болести, неуспехи. Има ги почти всеки ден, а понякога те го спохождат за дълги периоди от време. Ако позволим на тежките проблеми да ни притиснат и смажат, ние сме загубени. Какво може да ни помогне в най-черната мъка, и в най-безнадеждната болест? Умението да се радваме на наглед дребни неща, желанието да виждаме, възприемаме и търсим това което ни носи радост – приятна мелодия, прелестно цвете, детска усмивка, весел човек, хубава картина, красив залез, спомен за радостно преживяване и пр.

Известният поет и философ Халил Джубран пише: ”Защото в радостта от малките неща сърцето намира своята утрин и своето подмладяване”.

Човек е нужно да търси и така да преживее много приятни неща за един ден. Събрани заедно тези малки радости съставят незабелязан фон на бодрост, оптимизъм и добро настроение, които ни съпровождат навсякъде. Ние можем без да обърнем внимание, да отминем хиляди малки неща, които ни дават искри на радост, ако не сме  настроили сетивата си за тях. Най-добре е да си кажем: “Големите радости, щастието са редки, затова нека да търся и се радвам на всички малки неща, които ми харесват, грижливо да ги събирам в себе си всеки ден, за да ме радват” Това може да направи всеки.

          Усмивката е слънчев лъч, който в миг огрява света около нас и го прави ведър, красив. Тя е разцъфналото цвете на любовта, на чистата душа.Усмивката на всяко лице – младо или старо, грозно или красиво, е приятна, Тя отваря врата на доброто, буди у околните съпричастност, любезност, дружелюбие. Тя е израз на здраве, одухотвореност, оптимизъм. Нека се научим да се усмихваме - и сякаш светът се отваря пред нас.

Нека спираме вниманието си върху хубави картини /природни, или нарисувани/, образи и приятни случки, да затворим очи и да се опитаме да ги запечатваме в паметта си. Да погледаме многоцветната дъга след дъжд,

тихия морски залив, росната детелинова поляна и пр. Да запомним тези природни картини, хубавите мисли, породени от тях и приятните емоции, които ни завладяват, защото те ни обогатяват и възвисяват. Когато сме с понижено настроение или сме самотни, винаги можем да извикаме от паметта си запечатаният образ или картина и да му се порадваме. Това ще ни възвърне радостта от живота. Събирайки малки радости ни поддържаме добро настроение през целия ден.

          Пеенето, хубавата музика са израз на радост, на съзнателен оптимизъм. Не е необходимо човек да бъде добър певец, за да си тананика приятна мелодия, защото с музиката внася хармония в душата си. Всеки тон действа целебно върху организма, дори ако се пее наум. Също така хубавата поезия донася хармония, красота и ритъм, които пораждат радостни емоции.

Когато човек е радостен, разпределението на енергиите в организма става хармонично. Те достигат до всяка клетка и осигуряват нормалното й функциониране. Проявите на жизнерадост, породени от хубавата песен или музика, засилват умствените способности и дейността на мозъчните центрове. В горното стихотворение поетът Михаил Кендеров най-добре е изразил радостта от песента: “Нашите души безсмъртни, ще ликуват с люляк бял”. Народът казва “Който пее, зло не мисли”.

Гуферланд, известен американски лекар от ХХ век, е писал:”От всички телесни движения, които разтърсват тялото и душата едновременно, смехът е най-полезен. Смехът подпомага процесите на храносмилане, кръвообращение и отделяне и активира жизнената сила на всички органи. Според някои учени триминутният смях замества петнадесет минутна гимнастика. Смехът подтиква към дейност, премахва умората, освежава ума, активира жизнеността. Той е така необходим за нас, както дишането. Смехът е израз на радост, удовлетворение, добри намерения.

 Смехът има толкова активираща, стимулираща и тонизираща роля върху организма, че може да се счита като истинско, безвредно лекарство. Съществува метод за лекуване чрез смях, наречена смехотерапия. Той се основава на благотворното му влияние върху мозъка и всички вътрешни органи. Като създава положителна душевна атмосфера, смехотерапията съдейства за повишаване жизнения тонус и дейността на вътрешните органи. При смях движенията на диафрагмата се засилват, а това повишава дихателния капацитет на белите дробове  и ускорява кръвообращението. Смехът стимулира творческата активност, подобрява паметта и концентрацията на вниманието.  Смехът е мощно оръжие за борба срещу неблагоприятните външни дразнители, той премахва нервното напрежение и укрепва здравето. Има описани случаи, при които смехотерапията е помогнала дори при най-тежки и неизлечими заболявания.

У.Шекспир пише:”Ако ти през деня не си се смял – значи напразно си преживял този ден”.

Радостта е особен вид мъдрост. Тя е пламъкът на Духа, а усмивките са негови искри. Нека събираме енергията на радостта от всеки цвят, пробуден за живот, от всяко творение на Земята и Вселената – нека се възхищаваме на красотата и хармонията!

                                                

                                                           Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

                    




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895649
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031