Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 15:37 - КАКВО НИ ДОНЕСЕ ХРИСТОС?
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 735 Коментари: 0 Гласове:
0



                               КАКВО НИ ДОНЕСЕ ХРИСТОС ?

 

                                                                               Утро в Рибарица

                                                                               В начеващия ден

                                                                               света е недокоснат,

                                                                               сякаш преди мен

                                                                               от тук е минал Господ

 

                                                                               през билото зари

                                                                               усмивката Му блага

                                                                               в искрящите сълзи

                                                                               на утринната влага.

 

                                                                               Прострели по рида

                                                                               накитени престилки,

                                                                               ливадите дъхтят

                                                                               на пресен мед и билки.

 

                                                                               В духът ми умъдрял

                                                                               природата отеква

                                                                               и в тъмната гора

                                                                               аз влизам като в черква.

 

          В нашата материалистична епоха  придобиха особена популярност две големи неистини. Едната е, че Исус Христос е бил само човек, историческа личност, духовен водач, създал религия, но не и Бог. Измислят се какви ли не легенди, че бил обикновен човек.

          Другата неистина е, че Исус Христос ще се роди отново във физическо тяло като човек. Тези митове се разпространяват  непрекъснато и на широко чрез книги, телевизия, филми и пр. Целта на демоничните сили е да се заблудят хората, да се принизи единственото събитие в човешката история, когато един Бог – Христос се роди в специално подготвеното през поколенията тяло на Исус. Това се случва само веднъж на Земята и никога няма да се повтори.

          Всички други създатели на религии и духовни водачи /адепти/ са били човеци, но не богове, като Буда, Мохамед, Заратустра и пр.

 Според духовната наука антропософия, чиито създател е духовният предводител, учен  и ясновидец д-р Рудолф Щайнер - Второто пришествие на Христос е в жизнено /етерно / тяло, което е невидимо, но прониква  както в хората, така и в самата Земя и нейната атмосфера. Христовият импулс прониква във всяко човешко сърце, независимо дали човек го осъзнава или не. Д-р Р.Щайнер е автор на   Петото Евангелие, допълващо каноничните четири Евангелия.

В далечното минало, през първата следатлантска - древноиндийската културна епоха хората са притежавали инстинктивно ясновидство. Те са виждали и живели всред духовни същества, които са ги направлявали. Христос винаги е съществувал като едната страна от Светата Троица, / Бог, Бог – Син, Свети Дух/ и е Създател и водач на човечеството. В древността Христос е бил почитан като Слънчевият Бог,  но с различни имена за съответната епоха. Древните индуси са го наричали Вишвакарман. През втората културна епоха – древноперсийската по времето на Заратустра , Слънчевият Бог е наречен Аура Маздао. През древната египетско-халдейско-вавилонската епоха е наричан Озирис.

Следва четвъртата културна епоха – Гръко-римската. Хората постепенно загубили ясновидството и били напълно откъснати от духовния свят  и духовните същества, които ги направлявали. Това било необходимо, за да може човек да развие своите умения и по свободна воля да овладее и  проучи земния, материален свят. Но, при пълното затъмнение на духовния свят и откъсване от неговото водачество настъпила деградация, известно израждане на човешкия Аз /Дух/ в егоизъм, неконтролирани страсти, нагони, агресивност. Човечеството е вървяло към своят духовен упадък и израждане.

Тогава Христос, Слънчевият бог е направил най-голямата саможертва. За да спаси човечеството от упадък  е трябвало да влезе в тясното човешко тяло, да страда, да изпитва болки и унижения, да преживее мъченическата, жестока смърт на кръста между двама разбойници.

Когато Христос слязъл на Земята и се родил в човешкото тяло на Исус, това е бил единствен, преломен момент не само в човешката история, но и в човешката еволюция и особено на човешкия Аз /Дух/ към усъвършенстване.

При кръщението на Исус на река Йордан - Йоан Кръстител  извършва един мистичен акт - потапяне на Исус във водата. Тогава Христос – един Бог влиза в тялото на Исус. Според Евангелието на Йоан – “. . . и Словото /Христос/ стана плът и живя между нас”.

Евангелието на Матей представя актът на въплътяването на Христос в тялото на Исус така: “И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и ето отвориха му се небесата и видя Божия Дух, че слизаше като гълъб и се спускаше върху Него; и ето глас от небесата, който казваше: този е възлюбленият Ми Син, в когото е Моето Благоволение.” / 3, ст.13 -19/.

Три години Исус Христос живя между хората, извършваше чудеса, мигновенни изцеления пред очите на всички. Той основа не само религия с ценности и добродетели, но важни бяха делата на великата саможертва извършени от него, и най важните от тях са мистерията на Голгота и Възкресението. През тези три години Христос одухотвори и извиси всички тела на Исус, даже и енергийната, силова конструкция на физическото тяло и особено на физическия мозък на Исус - седалище на Духа /Аза/ и те станаха съвършенни.

При мъченическата смърт на Христос на кръста – Мистериията на Голгота, кръвта изтекла от раните Му е попила в Земята и тогава Богът Христос е станал Дух на Земята. Така  Христовият Дух като семе  проникнало  и озарило всеки човешки Дух /Аз/, давайки му импулс, подтик за духовно издигане.

Важно е да се знае, че при смъртта на Исус Христос  физическото тяло се разпрашило много бързо от божествените сили на Христос. И при ВЪЗКРЕСЕНИЕТО  - възкресното тяло на Христос е: проникнатото от Неговият Дух етерно тяло на Исус, заедно с квинтесенцията /силовата конструкция/ на физическото тяло на Исус.

С Възкресението Христос даде надеждата и възможността всеки човек да се издига духовно, приел доброволно Христовия импулс за всепроникваща Любов. Защото целта на бъдещата еволюция на Земята и човечеството е да развие всеобщата  Христова Любов. И както казва д-р Рудолф Щайнер: “Христовата любов е моралното слънце на света”.

За всяка хапка хляб, за всяка глътка сок /течност/, трябва да благодарим на Христос, защото  духовно ядем “живото му тяло” и пием “живата Му кръв” - от Възкресението до ден днешен и в бъдните дни.

Христос е невидимото Духовно Слънце, което огрява нашият вечен висш Аз /Дух/ и сърцата ни. Той е нашето Възкресение в бъдещата  ни еволюция.

Христос посреща душите ни след смърт в своята светлина и благодат. В книги са описани стотици случаи на хора в клинична смърт, които казват винаги едно и също. Най-напред преминават през тъмен тунел, след което ги посреща ярка духовна светлина, радост и покой – и те знаят – това е Христос. И не им се иска да се връщат при мъките и болките на Земята. Например в Книгата на Мууди “Живот след живот” са описани такива случаи.

И както е написано в Евангелието на Йоан: Има още и много други дела, които извърши Исус; но ако се напишеха едно по едно, струва ми се, че цял свят не би побрал написаните книги”. / 21, ст.25/.

В наше време, в петата следатлантска културна епоха, все още сме в духовната тъма, без духовни сетива и днес - Мистерията на Голгота  и Възкресението не се разбират. Но с нашата  развита съзнателна душа понастоящем можем да изучаваме със здрав, логичен ум  Духовната наука, антропософия  от д-р Р.Щайнер познанието за Христос, доверявайки се на нашето чувство за истина. Той казва: “Духовното знание и духовен живот трябва отново да станат достояние на човечеството, за да може цивилизацията да бъде спасена от пропадане”.

И нека да чувстваме Христос навсякъде – в изгряващото слънце, в уханието на цъфналите дървета, по полята  и в тъмната гора, както го е усетил със сърцето си поетът Михаил Кендеров.

 

                                                  Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 

 

 

         

                                                                                        

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895229
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031