Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2016 22:41 - КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ В АНТРОПОСОФИЯТА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0



 КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ НАПРАВЛЕНИЯ В АНТРОПОСОФИЯТА

                                                          

                                                 Земният ни живот е неутолим копнеж

                                                 за безкрайност, затова свободният Дух

                                                 изоставя тялото, устремен към дълбините

                                                 на Всемирната душа.

                                                                               Михаил Кендеров

 

          Създадената от д-р Р Щайнер антропософия е цялостно духовно направление да одухотворяване на интелигентността на личността, с широко приложение във всички сфери на човешката дейност. Тя не е доктрина или религиозна секта. В основата на тази  духовна наука е дълбокото, първоначално християнство от първите векове на нашата ера, с познанието за прераждане и Карма /съдба/ и вечната духовна същностна човека. Днес не се знае, че на два вселенски християнски събора /през VІ и ІХ век/ са извадени от канона важни постулати – единият е, че човек живее много животи на земята, за да се усъвършенства, а другият, че човек притежава Дух. И така във официалната християнска религия остава познанието, че човек живее единствен живот на земята и че няма Дух, а само тяло и душа, като душата има някои духовни качества.

           С възникването на антропософията отново беше дадено познанието за прераждане  и Карма, с които човешкия Дух, душа и тяло се развиват и усъвършенстват все повече в много животи на земята. Само в източните религии са съществували винаги тези учения.

          Огромното дело на д-р Р.Щайнер, събрано в 364 тома може да бъде разгледано в пет основни направления. Надарен е с екзактно изследователско ясновидство, в будно съзнание, което му позволява да донася мъдростта направо от духовния свят. За първи път в историята на човечеството посветен от такава величина е работил публично между нас.

          Развитието на отделните клонове на антропософията се поема от ученици и последователи на д-р Р.Щайнер по цял свят – големи учени, използващи както духовните, така и най-модерните съвременни методи на изследване. Антропософската централа и Свободен антропософски университет се намират +в комплекс от сгради, наречен Гьотеанум, построена по проект на д-р Р.Щайнер и с негово активно участие в Дорнах, Швейцария.

          На базата на духовната наука той основава антропософски клонове на: медицина, астрософия, социология, педагогика, различни изкуства, хранене, биодинамично земеделие и др. Мисията на д-р Р.Щайнер е била да донесе на човечеството в нашата епоха това огромно /до тогава скрито, окултно/, а сега отрито знание, и да изгради мост между духовните и природните науки.

          Ще разгледаме накратко петте основни направления  в антропософията, дадени от д-р Р.Щайнер.

                              Духовно устройство на човека

          Това е едно от основните направления на изследванията на д-р Р.Щайнер. Той разглежда връзката на човешките тела с духовния свят. Също така разкрива физиологията на духовните тела на човека, взаимоотношенията между телата като причина за здраве и болест. Разкрива също кармичните причини за някои заболявания.

                              Произход на Земята и човека

          Изследователската му дейност разкрива    произходът на Земята и човека от един духовен източник. Той отбелязва, че човешкия духовен зародиш е възникнал едновременно с духовната форма на Земята и в космическата си еволюция те са вървели заедно. Земята е създадена за човека. Човекът има духовен произход, а не е произлязъл от маймуната, както твърди материалистичното дарвиново учение. Той е създаден като дух, който в космическото си развитие постепенно и последователно е обличал Аза си /Духът си/ в етерно, после в астрално тяло /душа/ и едва при  втвърдяването на Земята и оформяне на физическото тяло, в него се е въплътил Духът му.

                               Карма /съдба/ и прераждане

          Много важно познание за днешното човечество е разширение на човешкия живот в редица прераждания, последвани всяко едно от живот и развитие в духовния свят. Повтарящите въплъщения се ръководят от законите на кармата /съдбата/, с цел все по-високо развитие на Аза /Духа/ на човека. И днес много факти потвърждават тези духовни проучвания и  се утвърждават като необходими, неизбежни становища.

                              Христовият път на развитие

          Духовното послание за главното събитие в човешката история на Земята – Мистерията на Голгота и окултната дотогава същност на християнството е основно направление в антропософията.

Космическата мисия на слънчевия Бог, който се въплътява на Земята в тялото на Исус, е да спаси човека от затъването му в деградация и унищожение и да даде импулс за самостоятелно развитие на неговия Аз /Дух/. Крайната цел на еволюцията на човека е да развие алтруистична любов по своя воля, чрез усъвършенстване на неговия Дух. Това е Христовия път на развитие. Въпреки че са минали повече от 2000 години от Рождество Христово, християнският импулс на духовно усъвършенстване е все още в началото, но той работи във всяко човешко сърце – осъзнато или неосъзнато.

Д-р Р.Щайнер разтълкува и хвърли светлина върху дълбокото, алегорично изложение в четирите канонични евангелия и другите свещени писания. Той е донесъл за първи път ново духовно послание – “Петото Евангелие”, което е допълнение към четирите канонични Евангелия. С  дълбоки свръхсетивни изследвания представя това ново, изключително ценно откровение за непознатата част от живота на Исус – между 16 и 30-годишната му възраст. С изследователско ясновидство и голяма отговорност д-р Щайнер сваля това познание направо от т.нар. Акашова хроника. Това е космическа памет в образи, която пази всички важни събития в човешката история и еволюция.

Второто пришествие на Христос на Земята няма да бъде във физическо тяло, посочва д-р Р.Щайнер. Христос вече се е приближил до нас. Със своето етерно, светлинно тяло обхваща атмосферата и цялата Земя, той е всред нас! От 1930 година насам Христос се явява на отделни хора /повечето деца/, които имат развито ясновидство. В следващите 1500 години човечеството ще развие естествено ясновидство и все повече хора ще могат непосредствено да виждат Христос в етерното му, светлинно тяло. Д-р Р.Щайнер призовава днешното човечество да бъде будно, да не проспива появата на Христос.

 Пришествието на етерния Христос е най-важното събитие на нашата епоха. Христос ще се явява на хора, които много страдат и се обърнат за помощ към него с гореща, сърдечна молитва. Той ще се яви да утеши, да помогне, да премахне страданието на този, който го призовава.

Имам приятелка, която е била болна от тежка депресия, престанала да се храни и била на смъртно легло. Но с последни отчаяни усилия се молела на Христос да й помогне. Тогава видяла огромна ярка светлина, която я пронизала цялата и тя веднага се изправила, с гореща молитва благодарила на Христос. И от тази минута започнала да оздравява.

                              Път за духовно обучение

За първи път д-р Р Щайнер открива окултния досега път за духовно обучение, подходящ за силно изразеното Азово съзнание и високо развит интелект на съвременния човек. Изучаването на книгата на д-р Р.Щайнер “Как се постигат познания за висшите светове” представлява път за духовно развитие. Основополагащите книги “Тайната наука” и “Теософия” дават необходимите духовни познания да развитие на Аза при зачитане на човешката свобода. Разгледани са в детайли практически упражнения и методики за концентрация на мисълта, медитация, укрепване на волята и паметта, уравновесяване на чувствата и др.

Д-р Р.Щайнер посочва правилния християнски път за усъвършенстване на Духа /Аза/. Негова е заслугата да  открие отново за интелектуалния съвременен човек методът на медитация, при който мисленето се трансформира в съзерцание. При изучаване на тези трудове с проникновено мислене и ако има съзнателен самоконтрол, постоянство и лична отговорност, днешният човек може да напредва стъпка по стъпка в пътя към висшите светове без учител.

                                                 Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.                               

 

 

 

 

         

         

                    




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 908914
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930