Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2016 15:42 - ЗА ПРАКТИЧЕСКАТА ПОЛЗА ОТ ПОЗНАНИЕТО ЗА КАРМА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 783 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            ПРАКТИЧЕСКАТА ПОЛЗА ОТ ПОЗНАНИЕТО ЗА КАРМА

                                                                    

                                                 Същността ни пътува във Вечността,

                                                 тялото е поредната дреха,

                                                 която тя облича, износва и хвърля.

                                                 Потопени във Всемирния етер,

                                                 душите ни пулсират

                                                 с туптящото сърце на Вселената.

                                                                     Михаил Кендеров

 

          В ежедневието ние непрекъснато преживяваме Кармата си, но не винаги го осъзнаваме. Ако имаме познание за нея, ще се справяме по-успешно с житейските проблеми и срещи с непознати хора разбирайки причините за появата им.

          Ако човек искрено, непредубедено се замисли над въпросите: “Има ли смисъл всичко, което преживявам, създавам, опознавам, сътворявам, ако животът ми е само един и завършва със смърт?”. Може ли цялото съвършенство на човешката личност, най-висшето творение на Природата да изчезне завинаги?”. “Не е ли това необяснимо разхищение на природните сили?”.

          Всеки християнин би си задал въпроса: “Нима е безмислена жертвата на богът Христос въплътен в Иисус, който премина през най-тежки страдания и смърт?”. Но с Възкресението си Той ни показа, че Неговият Дух живее след смъртта.

          Днешният християнин от западния свят, ограничен от църковните канони, че няма прераждане, Карма  и човешки Дух има крещяща нужда да научи истината за тях, да си даде верен отговор на тези въпроси и да осмисли живота си според своята съдба и своето бъдеще.

           Според духовната наука антропософия човек се развива духовно-душевно в поредица от последователни съществувания, а не само в рамките на един живот от раждане до смърт. Ние се прераждаме на Земята във всички исторически епохи, за да се развиваме и усъвършенстваме духовно при различни материални и културни условия и различни цивилизации на Земята. Например всеки от нас е живял в древната Индийска, персийска, египетско-вавилонска, гръко-римска  епохи, така както съществува и днес, в Петата следатландска историческа епоха, същата вечна индивидуалност, но въплъщавана в различни личности.

           Учението за Карма и прераждане е важно за прилагане в практическия живот на всеки човек. То е толкова необходимо, че даже децата трябва да го изучават в училище.

          Съществено е човек да знае, че действията, делата му в земния живот – добри или лоши – имат своите последствия, ако не още в този, то със сигурност в следващия му живот.

          След смърт, в духовния свят човек сам изгражда своята съдба и своите тела с помощта на висшите духовни същества. Но само в земния живот  ние можем да изграждаме своите качества, способности, дарби, талант, да получаваме познания и чрез преживяванията и опитностите да се развиваме душевно-духовно. И тук на Земята, при всяко прераждане човек събира плодовете на своя труд, творчество, познания и ги пренася с висшите си тела в духовния свят. Колкото повече душевни богатства пренасяме след смърт в свръхсетивния свят, толкова по-бързо върви духовното ни развитие и усъвършенстване.

          В духовния свят човек не може да получи нови познания. Тях той придобива само в живот на Земята. Затова индивидът  има желание да се връща отново и отново в земен живот, за да изправи своите прегрешения, но и да получи нови знания и опитности. Така стигаме до убеждението да се придържаме и живеем според основните духовни закони: да вършим добри дела, да мислим истинно и да чувстваме красивото и хармоничното.

          Когато прилагаме на практика в живота си на Земята всеки ден тези вечни закони, ние съграждаме още тук добра Карма за бъдещия си живот.

          Важна задача на днешното човечество е да развива познание за Карма и прераждане, за да се развива духовно.

                    Как да разбираме имаме ли кармична връзка с непознат човек, когото срещаме?

          Кармичните задачи, които ни предстоят в този живот са заложени в душата ни по време на живота ни в духовния свят между смърт и ново раждане. Физическото тяло се образува от генния материал на родителите ни и носи наследствеността им. Но висшите ни тела се създават в духовния свят и постепенно се въплътяват в ембриона – най-напред се въплътява Духът, след това етерното тяло, после душата - и те работят в изграждането на физическото тяло на детето.

          Човешката душа носи Кармата. И така, в живота ние трябва да срещнем хората, с които имаме обща Карма.

          Съществува следния кармичен закон: всички кармично свързани хора се прераждат в едно и също време, за да могат да се срещнат в новото прераждане и да изпълнят кармичните си зависимости.

          Ние сме напълно съзнателни само по отношение на мислите, по отношение на волята, която ни води, сме несъзнателни, а за чувствата си сме полусъзнателни като в сънищата. Важно е да обърнем внимание, да осмислим  необяснимите нюанси на чувствата, които се надигат у нас, когато срещнем за първи път някой човек, дали те са обагрени със симпатия или антипатия. Това са кармичните импулси, които ни тласкат към другия човек или ни отблъскват от него.

          Трябва да обърнем внимание, когато срещнем някой непознат човек как той ни действа, на ума, или на волята, т.е. приемаме го само мисловно, с разума си, или ни импулсира да вършим нещо. Ако го приемаме с ума си, не сме кармично свързани, ако го приемем сякаш ни кара да вършим нещо, тогава сме кармично обвързани с този човек.

Ще дам един пример. При среща с млад човек привидно “случайно” заговорих емоционално за моите екскурзионни пътувания в различни страни. Той ме имулсира да пиша за тях. И така се появиха пътеписите-импресии, които бяха публикувани. Знаех със сигурност, че имам кармична връзка с този човек. След това “случайната ни среща” се превърна в истинско приятелство.

Друг кармичен закон е, че ако сънуваме една личност, това е сигурен знак , че сме кармично свързани с нея. Кармични са връзките с членовете на семейството, с приятели, с любими хора. Често има кармични връзки между преподаватели и ученици, в служебни отношения и пр.

Кармата действа чрез волята ни, без да осъзнаваме това. Сякаш краката ни носят точно там и по това време, когато трябва да срещнем “случайно” някой човек. Тук владеят импулсите от минал живот. А обстоятелствата и събитията, за да стане кармичната среща, по време и място, се ръководят от Висши духовни същества. Такива са  “случайните” срещи с бъдещ съпруг, любим или приятел.

Ще дам пример за друга “случайна среща”. Обади ми се по телефона непознат човек, на който му харесала книгата ми за природосъобразен живот. Покани ме за един ден в голям град  да излъчат по местната телевизия интервю с мен за здравословен живот. В началото се опитах да откажа. Но той беше настоятелен и изпрати кола да ме вземе от София до неговия град и да ме върне обратно в София. Още при пристигането ми, в първите минути знаех, че имам кармична връзка с този млад човек, защото ми  въздействаше емоционално, не умствено.  След това познанството ни се превърна в чудесно духовно приятелство. Но аз вече знаех как да разпознавам кармичните срещи и това много ми помага в различни житейски ситуации и срещи с нови хора.

          Каква е връзката на Кармата с вярата и атеизма

Ако човек осмисли живота си, като се отдаде на науката, ако е изпълнен със стремеж към обширни познания, не само за материалния свят, в следващия живот той ще има силна вяра с религиозен ентусиазъм с благоговение към духовния свят. Тази личност ще има опора в живота  си чрез пламъка на вярата си в Бога, но не с фанатизъм, а ще вярва в духовния свят въз основа на познание.

Вярата в Бога  е много важно нещо в нашия живот. Тя оживотворява душата ни и е нещо като хранителна субстанция, като елексир за нея. А от душевното здраве, от вътрешните извори на сила зависи и физическото здраве.

Но, ако човек, макар и учен, но със силно материалистично знание, който вярва само на ограничено познание от сетивния свят със скована и суха логика и атеизъм, в следващия живот безверието води до много ограничени мисловни способности, стигащи даже до тъпота. Това е кармичен закон! Бих пожелала, от цялото си сърце, на всеки интелектуалец, колкото и да е напреднал в природните науки, даже и на лекарите – атеисти, да прочетат поне за този неотменим кармичен закон, да повярват в  него и да преосмислят  своят мироглед. Повярвайте, с духовно-научен мироглед животът се осмисля и се изпълва с ентусиазам за всяко добро дело!

Обяснението за атеизма е, че безверието изсушава, съсухря етерното тяло и влошава даже здравето на физическото тяло!

                                                           Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905671
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930