Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2016 16:14 - КАК ДА ОСЪЗНАВАМЕ КАРМАТА СИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1853 Коментари: 0 Гласове:
0



                     КАК ДА ОСЪЗНАВАМЕ КАРМАТА СИ?

                                                           Кълбото

                                                           на живота си размотавам,

                                                           нищото в края на нишката,

                                                           Аз съм.

                                                           Съзерцавам

                                                           тези облаци в залез,

                                                           планини, хоризонт –

                                                           всъщност взирам се в себе си

                                                           като в бъдещо всичко.

                                                           И очаквам смъртта –

                                                           най-успешната сделка в живота ми:

                                                           вехто тяло срещу Вселена,

                                                           граничност срещу Безкрай.

                                                                     Михаил Кендеров

 

          От духовната наука можем да посочим някои методики за осъзнаване на Кармата. Това са: вечерната ретроспекция /преглед на изминалия ден/ и ретроспективен преглед на биографията ни. Тези методики може да прилага всеки човек, не е необходимо свръхсъзнание.   Важното е да се правят редовно, с постоянство, да станат навик и необходимост в нашия живот.

                    Какво представлява вечерната ретроспекция?

          Вечерната ретроспекция е една от важните духовни методики за осъзнаване на Кармата, а също и за самооценка. Извършва се по следния начин:

          Вечер преди заспиване връщаме в паметта си събитията от изминалия ден, но в обратен ред, отзад напред, т.е. от вечерта до сутринта. Прави се за 4-5 минути, защото удължената ретроспекция може да попречи на заспиването. Спомняме си възможно най-точно и с подробности всички събития, всичко изживяно през деня. Отначало е трудно, защото човек не е свикнал да си спомня нещата отзад напред и защото по този начин тръгва срещу потока на времето. Можем да се улесним като си представяме, че вървим на заден ход.

          Опитваме се обективно да поглеждаме събитията, като страничен наблюдател и като такъв да ги оценяваме. След прегледа на събитията си задаваме следните въпроси, които осветяват нашата Карма.

1.    “Коя  беше най-значимата среща с човек или с нещо ново, или какво ми се случи за първи път днес?”

Това може да бъде среща с непознат човек, може да видите за първи път някаква билка или непознато цвете, да опитате ново ястие, да видите необикновен красив залез, сияйна детска усмивка, нова улица по която не сте минавали, огряно от слънцето есенно дърво и пр.

          Всяко ново нещо което ни се случва трябва да бъде оценявано, да не отминава неотбелязано в нашето ежедневие, Осветявайки новите неща в паметта си ние се учим да ги отбелязваме още докато ги преживяваме, да се вълнуваме и така не само обогатяваме душата си, но и осмисляме връзката им с Кармата.

2.”Какво чудо се случи днес, което променя живота ми?”

Рядко се случва да имаме среща или събитие, което да промени живота ни, но е важно да го осъзнаем, ако се случи. Ето няколко примера.

Получаваме от своя лекар нов режим на хранене, с който понижаваме повишеният си холестерол;

Научаваме как да се ободрим сутрин със самомасаж и няколко двигателни упражнения с които заместваме кафето и го прилагаме;

Някой “случайно” ни среща, забавяме се с него и изпускаме автобус, който катастрофира и ние сме спасени.

“Случайно” срещам съученик, който ме запознава със свой приятел, и този непознат в бъдеще става мой съпруг.

Днес нещата се уредиха така, че си осигурих нова допълнителна работа, с друга професия.

3.”Кога бях най-много Себе си?”

С този въпрос оценяваме добрите, морални постъпки и добри дела, проява на истинската ни същност на нашия висш Аз.

Също така обективно и безпристрастно отбелязваме грешки, лоша постъпка или навик, егоистична проява, грубо държане, избухване, критикуване, даже лоши мисли към някой човек – проява на душата, неовладяна  даже от обикновения ни Аз.

Според д-р Рудолф Щайнер“Вечерната ретроспекция е най-важното упражнение за осъзнаване на Кармата за всеки човек и за всяка професия”. Тя е също така и упражнение за медитация.

От личен опит мога да кажа, че наистина изключително важно е ретроспекция да се прави всяка вечер. Аз я правя много години вече и мога да твърдя, че ми помага изключително много в ежедневието и в практическия живот не само да осветявам Кармата си, но и да си правя обективна самооценка. Започнах веднага да различавам кармичните срещи с непознати хора и съдбовни събития.

С ретроспекция човек се прониква от мисълта за Карма и със заострено внимание отбелязва всички нови кармични срещи и привидно “случайни” събития, които изживява в някои дни. Забелязваме колко много събития и срещи се случват през деня, колко пълноценен и наситен е животът ни.

Преценявайки изминалия ден получаваме увереност, че ни чакат нови интересни срещи, с нови преживявания и в утрешния ден, научаваме се съзнателно да ги търсим и забелязваме, да се радваме на всеки нов ден.

Колко често ни се случва да попитаме някой близък: ”Как си, какво правиш?”. И той да ни отговори “нали знаеш – едно и също”. Ако добросъвестно правим ретроспекцията всяка вечер отбелязваме, че всеки ден е различен, винаги научаваме нещо ново, осъзнаваме какво чудо ни се е случило, какви срещи сме имали. И за нас всеки ден е наситен със събития. Понякога новите неща, макар и дребни и незабележими, ако ги осмислим, ни носят радост, оптимизъм и обогатяват живота ни. А съдбовните срещи с хора или събития приемаме за справедливи, защото разбираме, че са кармични.

          Каква е ползата от ретроспекция?

Винаги при ретроспекция си спомняме за преживяните през деня случки или срещи с хора, които сме забравили до вечерта, или не сме забелязали. Сякаш пръснати мъниста от наниз. Спомняме си неща, убягнали от вниманието ни. Това ни учи да наблюдаваме, внимателно да се вглеждаме в околния свят, да опознаваме по-добре себе си, навиците си, хората и природата. Учи ни да отделяме същественото от несъщественото, да се самонаблюдаваме: постъпките си, срещите, събитията, случките с нови хора. Важно е да отбелязваме и дали имаме симпатия или антипатия към някой срещнат през деня човек, или дали го сънуваме, защото това означава, че имаме кармична връзка с него.

Вечерната ретроспекция открива път към бъдещето, бъдещата съдба. Волята се нуждае от русло, в което да се насочи за нови събития в живота, независещи от миналото. Това отваря врати към бъдещето – да си нов спрямо живота.

Методиката за ретроспекция създава навик за самооценка на добрите постъпки и грешките, които сме допуснали, за лошите и хубави навици, които имаме. Така можем да се коригираме, особено по отношение на лошите навици, критикарство и избухливост. Тя ни дава възможност да осъзнаем новите срещи или чудеса, които променят живота ни през изминалия ден. Това засилва нашата воля и Аз и ни позволява да разберем Кармата си.

                    Ретроспективен преглед на биографията ни

За осъзнаване на Кармата ни особено важно е да извършваме ретроспективен преглед, т.е. преглед отзад напред на края на всяка изминала година от декември, до януари по месеци. Добре е също на определени периоди от време  да правим ретроспекция на изминалия до този ден живот – също отзад напред. Осмислянето на този преглед на миналото ни дава перспективи за бъдещето, помага ни да си обясним много събития, които са ни се случили и да намерим себе си в предстоящите задачи и цели на живота.

Особено важно е, като поглеждаме назад, да отбелязваме повратните, съдбовни моменти в живота ни, от мига когато той се е променил. Може това да е кармична среща с някой човек, злополука, болест – нещо, което коренно е променило посоката на живота ни.

Например, привидна случайност, която те среща с човек, който е причина да откриеш нова дарба, способност, талант в себе си. Или загубваш всичко и започваш отначало с друга професия, в която прилагаш за първи път умения и способности, които не си подозирал досега. Закъсняваш и изпускаш влака, който катастрофира след това. Или се е появила хронична болест, която променя основно навиците ти и живееш по друг начин.

Човек без да знае нищо за Карма и прераждане – дълбоко в душата си има усещане за тях. Например казваме:”Така ми било писано”; “предчувствах, че това ще се случи”; “Моят съпруг ми беше определен от съдбата, не го срещнах случайно”; “Този човек каточели някога съм го познавал, въпреки че го виждам за първи път.

Но, ако човек има известни познания за Карма и прераждане всички тези привидно “случайни” срещи или събития ще бъдат осъзнати и осмислени. Животът става по-пълноценен и обясним. Много от нашите недоволства от събития, болести и срещи с хора в живота ни биха изчезнали. Защото ще разберем, че сами сме създали съдбата, която ни посреща. Можем да осъзнаем в каква посока върви животът ни, какви цели осъществяваме. Като хвърляме поглед назад в биографията си, осмисляме съдбата си, и така получаваме волеви импулси за бъдещите си дела, постъпки и действия.

В горното стихотворение поетът антропософ Михаил Кендеров осмисля живота си /”Кълбото на живота си размотавам . . .” и при тежкото заболяване - прозира  в близкото бъдеще духовното събитие  на Висшия си Аз!

Вече знаем, че човек живее в поредица от земни съществувания. Но нашият настоящ живот в известна степен съдържа в малки повторения редица минали животи. Като погледнем назад в миналото, разглеждайки биографията си, можем да забележим това в различни етапи от живота си.

Изживяването на последствията от миналото и създаване на причини за бъдещи преживявания се втъкават едно в друго и определят съдбата на човека във всяка минута. И така в нашите действия се проявяват необходимост /изправяне на кармични последици/ и свобода за действията, от които зависи бъдещата ни съдба.

                                                 Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

         

         

 

         

 

         

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 896205
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031