Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 19:48 - ПОГРЕШНИ ПЪТИЩА ЗА ДОСТИГАНЕ НА ДУХОВНИЯ СВЯТ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
0



 ПОГРЕШНИ ПЪТИЩА ЗА ДОСТИГАНЕ НА ДУХОВНИЯ СВЯТ

                                                 Физическият си образ виждаме в огледалото;

                                                 същността си – в изворите на духовността.

                                                                     Михаил Кендеров

          Известните учени, антропософи и доктори по психиатрия Валтер Бюлер и Фридрих Хуземан на основата на духовното познание, дадено от д-р Рудолф Щайнер разглеждат погрешни пътища за постигане на свръхсъзнание в тяхната книга “Правилни и погрешни пътища в духовния свят”. Изхождайки от богатия си клиничен опит те посочват различни широко практикувани днес, но вредни методи  за разширяване на съзнанието и ни предлагат навременно и социално значимо познание в тази област.

          Става въпрос за погрешните, увреждащи различните тела и особено Аза на човека техники на хипноза, сугестия, медиумизъм, стимулиране с наркотици, опиати и др. Центърът на атаката на тези техники и наркотици е Азът на човека, застрашаване и обезличаване на самата човешка личност.

          Всяко разширение на съзнанието в свръхсъзнание /ясновидство/, независимо по какъв начин се получава представлява разхлабване на етерното тяло или отделяне на части от него от физическото тяло.

                              Хипноза, регресивна хипноза, сугестия /внушение/

          Нарушаване на свободната воля на човека чрез внушение /сугестия/ и хипноза го лишава от неговия Аз. Даже и с лечебна цел тези методи са нежелателни.

          Хипнозата, регресивната хипноза /връщане към минал живот/ дори и с лечебна цел е изключително опасна методика. При нея човекът се лишава от своя Аз и става абсолютно подвластен на хипнотизатора, като изпълнява безсъзнателно всичките му команди. Всъщност въздейства се на подсъзнанието на пациента и хипнотизаторът се разпорежда с него.

          Към формите на хипноза спада и т.нар. психофашизъм – хипнотично въздействие върху подсъзнанието и подтикване на лицето към всякакъв род внушени агресивни действия /включително убийства, атентати/ за изпълнението на политически поръчки на фанатизирани групировки. В днешното “обучение” на новите “камикадзета” за терористични действия това е един от главните методи, с които понастоящем си служат групировките на  ислямистите / от “Ислямска държава” тези от Алкайда и др./.

          Подобни методи на “свръхсъзнание” използват и някои религиозни секти, чиито резултати са масови самоубийства.

                    Разширение на съзнанието при употреба на наркотици

          Наркотичното опиянение наподобява разширение на съзнанието, но е различно по степен. Наркотиците или опиятите водят до излъчване и отделяне на етерното тяло от физическото. Наркоманът не е преминал предварителен път на познание, подготовка и обучение, за да проникне със съзнанието си в духовния свят. Той има някакви карикатурни, изопачени, субективни изживявания в етерния свят. При опиянението се губи чувство  за пространство и време. Тези разпокъсани преживявания не се поддават на контрол от  страна на Аза. Хаотичните образи са илюзорни и субективни, екстазът не е истинско, обективно духовно изживяване.

          Наркотиците увреждат всички тела: физическото тяло, защото са отрови и когато се употребяват в по-големи количества водят до смърт; етерното е в безпорядък, хаотично объркано, паметта на индивида е съвсем отслабнала; астралното тяло се проявява в притъпената воля, променените чувства, душата се сковава от студенина и безразличие към най-близките хора, мисленето е объркано. Засяга се целият душевен живот – наркоманът няма живот, освен с наркотик. Най-страшно е духовното увреждане – лишаване от Аз, едно опасно обезличаване, дълбоко разстройство на личността, дори разрушението й.

          Това познание трябва да стигне до всеки млад човек, до всеки ученик, тъй като точно младите хора поради любопитство или несъзнателен стремеж към познание на духовния свят, най-лесно се подхлъзват по този убийствен път.

          У нас, както и в целия свят, наркоманията е страшен проблем. Статистиката сочи, че в България над 60,000 младежи са опитвали наркотик, но броят им сега е много по-голям. Това е ужасяваща бройка за нашата страна с много малка раждаемост.

Медиумизъм, суеверие, визионизъм /халюцинаци илюзорни зрителни представи/

          Това са упадъчни форми на познание. Някои хора със съмнителен интерес към духовно познание се насочват по грешни и бързи пътища към свръхсетивния свят. Те ги отвеждат към някоя от споменатите форми на познание. Тези хора не са запознати с истинската същност на свръхсъзнанието.

          Начинът, по който се получават измамно духовни сведения при тези упадъчни форми на познание, е следният. Когато тези хора потънат в душата си в подсъзнанието, в обичайните субективни възприятия и волеви действия те съзират обективни явления и процеси, които съвсем погрешно считат за духовни. Но при такива душевни състояния се явява не духовният свят, а подсъзнанието.

          Нормално при будно и ясно съзнание е характерно, че животът на душата не протича изцяло в тялото, а в известна степен на границата между тялото и околния свят. При медиумът душата е сравнително по-слабо свързана с тялото, отколкото в обикновената сетивна и волева дейност. И затова те имат своите подсъзнателни душевни изживявания, които приемат за обективни.

           Д-р  Рудолф Щайнер разкрива истинската същност на духовното познание и съвременния нормален и безвреден път за постигането му: “Духовно-душевното познание е възможно само, ако човек се освободи и стане независим от тялото, когато изгражда мисли, които не произлизат нито от външни възприятия, нито от вътрешни желания и чувства – това е чисто мислене, издигане на мисленето в една свръхсетивна област, където изживява себе си извън тялото”.

           По антропософски път на познание се навлиза правилно в духовния свят, в ясно и будно свръхсъзнание, и тогава изживяванията са обективни. Докато посредством горните форми на подсъзнателна дейност, “духовното познание” е получено от субективни преживявания на душата в транс, без ясно съзнание.

          Пътят на бавно узряване и системна подготовка в духовното познание и антропософска медитация ни дава много ценни резултати: разбиране на истинската същност на сетивния и духовен свят, увереност, сигурност и стабилност в живота, голяма жизнена сила и душевно здраве.

           У нас  стремящият се човек към духовно познание е залят от всички страни /печатни издания, електронни медии и т.н./ най-често с фалшиви, изопачени “наукообразни духовни познания”. Суеверието е предпоставка да се приема подобно повърхностно познание за истина.

           Свидетели сме на невероятно голямо, официално регламентирано разпространение и търсене на услугите на ясновидци, медиуми, предсказатели, екстрасенси – “лечители”, специалисти по разваляне на магии, псевдоастролози и какви ли още не подобни личности. Това се дължи на суеверието и на ограничения материалистичен манталитет на много хора. Разбира се, от този факт се възползват горепосочените лица с цел икономическа изгода и лесна печалба за сметка на здравето на заблудените хора и объркване на живота им.

           Много рядко се срещат хора надарени с истинско атавистично  /древно/ ясновидство каквито бяха покойните  Ванга и Слава Севрюкова.

          Не е ли по-добре човек сам да тръгне по пътя на своето развитие и да потърси истинско духовно познание  каквото е антропософията, вместо да се доверява на шарлатани, които да го лекуват по “духовен” и “енергиен” начин, да му поставят несъществуващи диагнози чрез “ясновидство”, “да развалят магии” и пр. Но затова всеки сам трябва да вземе решение.

          Истинската астрология е сериозна наука и човек може да се довери на астролози, които са обучени и разбират дълбоката й същност.          Съществува и правилно духовно и енергийно лечение, но то може да се прилага само от изключителни личности – посветени, които са морално извисени, компетентни и владеят методите за правилното им приложение.

                                                           Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

         

         

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905077
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930