Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2016 11:06 - КАКВИ КАЧЕСТВА ДА РАЗВИЕМ ЗА ДУХОВЕН РАСТЕЖ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



 КАКВИ КАЧЕСТВА ДА РАЗВИЕМ ЗА ДУХОВЕН РАСТЕЖ

                                                          

                                       Осъзнаеш ли нищожността си – израстваш;

                                       проумееш ли, че си нищо, вече си нещо.

                                                           Михаил Кендеров

 

          Д-р Рудолф Щайнер, създател на духовната наука антропософия в своята известна книга “Как се постигат познания за висшите светове”, дава ясни и точни указания за развиване на определени качества у човека, взел решение да тръгне по пътя на духовното развитие. Те са следните:

- Първото условие за развиване на такива качества е да се стремим към здравословен, природосъобразен живот. Той е основата за духовен растеж.

- Здрав разум, трезво мислене и липса на предразсъдъци и предубеждения. Да се пазим от суеверие, фанатизъм, фантазьорство, илюзии, екзалтация, нервност, празно мечтателство, суета, честолюбие, гордост, любопитство, ненужна приказливост, които пречат на духовното развитие. Това се постига чрез самоконтрол и самооценка. В горния афоризъм поетът Михаил Кендеров добре е изразил  до какво водят честолюбието, гордостта и липсата на смирение.

- Търпение –  да умеем да чакаме духовните способности и качества да се развиват постепенно с постоянство, упоритост и доверие в себе си.

-   Смелост – да посрещаме без страх опасностите и да преодоляваме трудностите с вътрешно спокойствие. Да не се отчайваме от неуспехите и да имаме доверие в добрите сили на света, които винаги побеждават разрушителните. Добрите, съзидателни сили на духовния свят са неизчерпаеми. Истина, почтеност, честност са градивни сили. Лъжа, фалш, лицемерие, непочтеност, агресивност – са разрушителни сили.

 -  Ако критикувам слабостите на друг човек, ограбвам от себе си способността за висше познание.

 - Твърдост в понасяне на изпитанията, самообладание, самодисциплина, присъствие на духа, умереност.

  - Спокойно да взимаме бързи решения, след задълбочено обмисляне, да не сме колебливи и да бъдем докрай постоянни в изпълнението им.

              - Тактично, без шум да прилагаме в живота придобитото познание, без да се хвалим и възгордяваме от това.

                -  Да се вслушваме внимателно и спокойно в разсъжденията на другите и в зависимост от това да даваме своят отговор. Да помогнем на човека сам да намери истинския отговор, дискретно, толерантно, без любопитство, като се поставяме на негово място. Да не даваме съвет , ако не ни го искат. В противен случай нарушаваме неговата свобода в решенията му.

               - Да развием чувство на благодарност към всичко, което ни се случва във физическия свят. Да чувстваме: “Много дължим на другите хора от целия свят и на природата”.

               - Да живеем в съгласие с природата и духовните закони. Главните духовни закони са: да мислим истинно, да чувстваме красотата, да вършим добро от любов.

                 -  Алтруистичната любов, която изпитваме към всички хора да се разшири към всички същества, към цялото битие – това да бъде смисъл на живота ни.

                  - Да развием любов към действието, като принасяме в жертва своята дейност на света, без да очакваме награда и благодарност – жертвена служба за хората, безкористие, себеотрицание, жертвоготовност.

                    -  Да развием изключително важните добродетели, които често липсват на съвременния човек: прошка, смирение, благоговение, преклонение, почит, мекота на характера. Поетът Михаил Кендеров казва: “Човешко е да се греши, но още по-човешко е да се прощава”.

                     Най-важният признак на съзнателната /духовна/ душа / е силата на благоговението. Пътят на развитие на човека, устремен към духовното познание, е чрез практикуване по всякакъв начин, непрекъснато, на благоговение, почит, смирение.

                    Ако човек реши да работи върху себе си редовно, за да развие основните сили на душата си – мислене, чувстване, воля, той трябва са отдели от времето си поне пет минути през деня.

                    Д-р Рудолф Щайнер е дал практически упражнения с голям ефект за: съсредоточаване на мисленето, равновесие на чувствата и засилване на волята. Тези упражнения са разгледани в книгата му: “Указания за езотерично обучение”. Упражненията са само за личности, решили да се развиват духовно. В тази статия те не са предмет на разглеждане. Преди да се премине към по-висшите методи на  духовен растеж– концентрация и медитация,  необходимо условие е да се развиват гореспоменатите сили на душата.

                     Всеки човек при добро желание може да постигне много по-големи успехи в живота си, ако разбере, че  чрез няколко прости упражнения, прилагани всеки ден, може да се усъвършенства.Човек сам, чрез активна работа на душата си, може да се самовъзпитава във всяка възраст от живота си , без учител, стига да вземе решение и да го изпълни.                    Какво е необходимо, за да постигне това?

                    Осъзнаване на целите и увереност в това, което правим, воля и постоянство за постигане на поставената цел, гъвкавост и емоцонално равновесие, за да се развиваме. Преди всичко, необходимо ни е духовно познание, ентусиазъм и инициатива, за да изпълним упражненията и преди всичко постоянство, без да търсим на всяка цена резултат. Но резултати винаги се получават, ако редовно работим  и придобиваме духовна просвета.

          Качествата за постигане на духовен растеж се развиват постепенно, с много желание и усърдие. Те са характерни за съзнателната /духовна/ душа. Ще се спрем на съставните части на душата, които са се развивали в човешката еволюция през различните исторически културни епохи.

                                       Сетивна /чувстваща/ душа

          Тя се е развила през третата следатландска културна епоха Египетско Халдейската /2907 – 747 пр. Хр./.

          Характерни за сетивната душа са възприятията, усещанията свързани с нашите сетива. Мисленето е свързано със сетивните възприятия – сетивно мислене.

          Към тази душа принадлежат също удовлетворяване на желания, влечения, нагони, страсти, инстинкти. Посредством сетивната душа човек се сродява с животните. Това важи до известна степен и за някои първични хора с недоразвити души, даже и днес.

                                       Разумна /разсъдъчна/

          Тази душа се е развивала през четвъртата следатландска културна епоха Гръко-Римската /747 пр.Хр. до 1413 г. сл.Хр.

          Това е по-висш, по-развит елемент на душата, която кара мисленето да й служи. Тя пронизва сетивната душа. Чрез мисленето тази душа получава познание за външния свят и собствената си същност. Д-р Рудолф Щайнер отбелязва, че чрез мисленето достигаме до истината на познанието. Но, отделни човешки “истини” имат само преходна стойност, като частична истина или пълно заблуждение. Истината като такава съществува сама по себе си, въпреки че човешките мисли са само нейни преходни разновидности. Доколкото се стремим към нея ние признаваме нейната независима същност. Същото се отнася и за доброто, нравственото добро, което е независимо от страстите и влеченията. Но дългът стои над тях. В тази епоха колкото  с по-развитата разумна душа, човек постепенно овладява влеченията и страстите и изпълнява своят дълг, даже и ако трябва да пожертва живота си. Но все още в тази епоха душата се владее от симпатии и антипатии.

                                       Съзнателна /духовна/ душа

          Тя се развива в нашата пета следатландска културна епоха /от 1413 г. до 3573 г. сл.Хр./.

          Според д-р Рудолф Щайнер, когато човек оживява в душата си духовните закони за независима истина и независимо добро той се издига над сетивната душа и вечният Дух я озарява. Тези безсмъртни вечни Начала на истина и добро са присъщи именно на съзнателната /духовна/ душа.

          Характерно за тази душа е овладяването на инстинкти, страсти и влечения. Важно е да се постигне разбиране към всеки човек, без да се поддаваме на антипатия и симпатия, да се отнасяме с уважение към хората с други религии, както и от различните народности или групи от хора. Това е социалното разбирателство, което се получава при развита съзнателна душа.

          В началното развитие на съзнателната душа има индивидуализъм, понякога прекалено развито Азово чувство. Нашият съзнателен живот понякога  води до себелюбие, до егоизъм, до прекалено нараснало Себе. Целта е да подтискаме Егото си, то да не ни кара да му служим с всички желания и влечения. Най-важно е да вярваме в Себе си, в своята духовност!

Друго характеризиращо съзнателната душа е трезвото, активно, самостоятелно мислене, без преклонение пред авторитета. Предразсъдъците, предубежденията, скептицизма и ненужната критика пречат на правилната преценка.

За съзнателна душа говорим, когато човек се обучава в духовната наука, за да опознае собствената си духовна природа и тази на света.

Най-важната характеристика на тази душа е приемането на Христовия импулс на любов към целия свят – която е цел на човешката еволюция.

Ние сме все още в първата третина на петата епоха и предстои да се развиват тези качества на душата, за да стане тя именно духовна душа. Но и сега, човек може да се стреми и да работи върху себе си за тази цел, ако е решил да се  развива духовно.

                    Д-р Рудолф Щайнер пише: “Не могат да се дарят способности на едно човешко същество. Могат само да бъдат развити, тези които то има в себе си. Те не се развиват спонтанно, поради вътрешните и външни препятствия, които срещат. Външните препятствия се премахват, благодарение на практикуване на правилата на живот, които се следват, а вътрешните препятствия – чрез специални указания върху медитацията и концентрацията и пр.”

                                                           Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

                   

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895229
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031