Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2017 16:12 - ХРИСТОС - ОЗАРИТЕЛ И УТЕШИТЕЛ НА ЧОВЕШКАТА ДУША
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 947 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ХРИСТОС - ОЗАРИТЕЛ И УТЕШИТЕЛ НА ЧОВЕШКАТА                                          ДУША

“Това, което може да бъде почувствано като 

най-ценната вътрешна топлина на душата,   като утеха в най-тежките положения в живота, като подкрепа в най-тежките преживявания, това е именно проникването с Христовия Импулс

 д-р Рудолф Щайнер

 

        В нашата епоха съществува голямо затъмнение по отношение на познанието за Духовния свят, за Исус Христос, а също и за личната духовна и душевна връзка с Него. Днешният материалистично мислещ човек преживява двата най-големи празника в годината – Рождество Христово и Възкресение  Христово /Великден/ много често само като традиционни празници, изпълнени с мисли за семейни сбирки на богата трапеза и подаръци за близките. Някои от хората се чувстват християни когато на тези празници отидат на черква, за да запалят свещ и да послушат празничната литургия.

        Но, малко хора имат духовното познание, че Христос е в сърцето и душата на всеки човек на Земята, не само на християните. Защото Той е водачът в еволюцията на цялото човечество. Затова е необходима духовна просвета.

        В днешно време има пълно прекъсване на  връзката с Духовния свят. Защото човечеството е загубило духовните си сетива за пряко възприемане на Космоса. Това е било необходимо, за да може човек да не бъде директно ръководен от Духовните Същества, да бъде самостоятелен и да опознае материалния свят чрез все по-голямо развитие на интелекта си. Днес само малко хора имат запазено атавистично ясновидство и ясночуване. Още по-малко са избраните личности, посветени, които пряко възприемат Духовния свят.

         Отворени духовни сетива за възприятие на Духовния свят са имали  народите от отдава отминали времена. На това се дължат: голямата духовна култура отразена в древните писмена: “Веди”, “Упанишпади”, Бхавадат Гита през Първата следатландска епоха – Древноиндийската; великите строежи, недостигнати и днес през Втората  и Трета следатландски епохи – Древно Персийската  и Асиро-Вавилонско-Египетската, както и през Четвъртата - Гръко- Римската епохи. Част от тези строежи са в списъка на чудесата на света. Тогава Духовните Същества се имали пряко ръководство над хората.

         Днес се намираме в Петата следатландска епоха, която е започнала в 1413 година сл. Хр. и ще продължи още 1500 години /до 3573 г. сл. Хр./. Характерно за нашата епоха е развитието на  съзнателната /духовна/ душа. Но тъй като сме в началния период на  тази епоха все още хората макар и с високо развит интелект – /създаване  науките за опознаване на материалния, сетивен свят/ все още нямат духовно познание, а атеистите даже отричат съществуването на Духовен свят. Това познание трудно си пробива път, а няма и къде да се получи. Днес няма вероучение в училищата, духовна  и религиозна просвета към черкви, читалища, клубове и др. Просто голяма част от хората са духовно неуки, макар и много високо образовани.

        Но въпреки това, у много личности съществува силен копнеж за духовно познание, за духовна просвета. Те се терзаят от въпроси като: “Какво представлява моят Дух, моята индивидуалност?; “От къде съм дошъл?”; “ Има ли прераждане и  живот след смъртта”; “Имаме ли връзка с душите на починалите?”. На всички тези въпроси отговаря духовната наука антропософия, създадена от духовния учен д-р Рудолф Щайнер. Той е притежавал духовни сетива и познания извлечени от Духовния свят чрез ясновиждане /имагинация/, ясночуване /инспирация/ и прозрение /интуиция/. Едно от основните направления на антропософията е дълбокото, истинно познание за Исус Христос и Мистерията на Голгота.

        Разтърсващо и проникновено духовно познание е дадено в книгата на д-р Р.Щайнер - “Христос и човешката душа”, изнесена първоначално като лекционен цикъл, а след това издаден като книга преди повече от 100 години /1914 г./ Тя е още по-актуална днес. Дори, ако само тази книга прочете човек - може да се промени целия му живот, целия му светоглед. Личността получава познание и жизнена сила, както и опование, утеха от съвсем личния  и животворящ Христов импулс за общочовешка любов. За този импулс Апостол Павел е казал: “Не Аз, Христос в мен”. Така мислещият, жадуващ за духовно познание днешен човек ще осмисли живота си, ще има цел да се стреми да върши добри дела за други хора, да мисли и говори истинно, да се стреми към съвършенство, за да заслужи да си казва “Не Аз, Христос в мен”.

 Духовно просветеният човек в личната си връзка с Христос, която е всеки ден и нощ, в живота, и след смъртта, ще търси помощ, утеха, озарение, ще се почувства уверен и спокоен за своето бъдеще и за живота си след смъртта. Така Исус Христос става наш водач не само в нашата религиозна вяра, а със съвсем личната връзка с Него ще го следва във всяко свое действие, труд, професия, отношение на разбирателство и съчувствие към другите хора. Такъв човек ще се чувства ентусиазиран и подмладен, значим като личност.

        Христовият импулс дава не само вяра, надежда за бъдещето и най-важното любов към целия свят, но увереност, че Христос е  винаги с човека, независимо дали го осъзнава или не.

        Свикваме да усещаме, че Христос вижда нашите дела и старанието ни в Негово име да вършим всичко добре, да не огорчаваме, обиждаме и вършим зли постъпки към ближния си, да мислим, говорим и пишем истинно. И това вече е осъзнат път към Христос.

        Всяка душа на всеки човек днес, даже и да е простоват, не много образован,  дори и на дете, може да разбере и почувства този Христов импулс и да усети своето духовно и Божествено достойнство.

        Много важно е всяка вечер човек да си прави самооценка, като изповед пред себе си, да премисли за добрите си дела и къде е сбъркал, или сторил зло и да се стреми да ги поправи, да се извини на човека, ако е сторил зло, а ако  самият той е засегнат с нещо -  да прости. Това се превръща в съвест на истински християнин.

        Ако човек има някаква чудесна идея  да извърши добро дело и решава с всичките си възможности, дарби  и талант да работи, за да я осъществи – тя се превръща в идеал.  Христос помага да се осъществят такива идеали. Изведнъж човек ще почувства  огромен прилив на сили и ентусиазъм, необикновена концентрация на мисли и съсредоточаване на всички знания, умения и способности за извършване на делото за своя идеал.

 Мога да дам  един пример за мои лични изживявания при реализиране на идеал. Преди много години работих като лекар в Коми, тогава Автономна република към СССР. Отговарях за здравето, а понякога и живота на над 6000 работници, дървосекачи при дърводобива в тайгата на Далечния север. Налагаше се на място да оказвам понякога животоспасяваща помощ на пострадалите до закарването им в българската болница в селище Усогорск, отстоящо на 45 км. от  нашето селище – Благоево. Моят идеал беше с всички възможни средства, с оскъдната  и остаряла медицинска техника, да не допускам смъртни случаи. Така на място, понякога само с лекарства   и  медицински инструменти, съдържащи се в куфарчето за спешна помощ и благодарение на моята осъзната и дълбоко проникнала в душата ми мисъл - “Не Аз, Христос в мен”, можах да спася  шест млади хора вече в клинична смърт, или близо до нея. В такъв момент се чувствах сякаш съвсем сама в целия свят с умиращия човек и повиквах с всичката сила на душата и Духът си Христос за помощ. И изведнъж се успокоявах, преставах да треперя от страх дали ще успея, в този миг почувствах прилив на сили, спокойствие, бързо изплуваха всичките необходими медицински познания какво трябва да направя. Извършвах го и човекът се връщаше към живот. Велико нещо е, щастие е  да почувстваш силата на Христос!

        Имам приятелка, дълбоко вярваща християнка, която след дълго боледуване усещала, че вече умира. Но в този миг с всичката сила на душата се помолила на Христос да я спаси. Веднага почувствала, че я залива огромна бяла искряща светлина, която пронизала цялото й тяло. Тя чувствала, че това е Христос. От този миг започнало оздравяването й.

         Важно е да се знае, че ние можем да работим за нашите идеали  не само на Земята. Христос пренася идеалите ни и след нашата смърт. Така душите на починалите помагат на своите близки, които са на Земята. Д-р Рудолф Щайнер в гореспоменатата  книга дава два примера за две личности, овладели антропософията, които след смърт помагали много в работата на  цялото антропософското общество.

        Ако имаме Христовият импулс в нас, ние  можем да  помагаме на починалите наши близки, а също и да получаваме помощ от мъртвите, които изпитват любов към нас.

        Нека да си пожелаем да бъдем такива личности,  проникнати от Христовата сила на любовта, с достойнствата на съзнателната /духовна/ душа. И тогава можем да кажем с думи от библията:  “Обичам Бог повече от всичко, а ближния като себе си”!

        Защото Христос е нашият утешител, осветяващ мислите ни, помагащ ни да преодолеем всяко изпитание и трудност в живота, да осъществим идеалите си, ако осъзнаваме винаги мисълта  – “Не Аз, а Христос в мен”!

                                                   Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

  

         

 

       

       

 

                                         

 




Гласувай:
2



1. dartanjan - Прочетете Библията за да разберете ...
10.02.2017 19:19
Прочетете Библията за да разберете колко далеч от истината е статията която сте публикували. Господ не живее във всеки човек, защото тогава нямаше да има престъпления и нямаше човек да има свободен избор. А свободният избор е основа на любовта, която заедно със стремежа към истината са основни принципи на вечният живот. Без тях той е невъзможен. Господ ще спаси само тези хора, които са го поканили в сърцето си след искрено покаяние за старите им грехове и приемането на Божият Син като единствен личен Спасител. старият плътски човек умира и се ражда новият духовен човек. Това символизира и кръщенето с потапяне във вода.
Господ няма да спаси никой в греха и против волята му. Човек трябва да пожелае да бъде спасен от греха за да му помогне Господ. Спасението е личен избор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 909192
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930