Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2017 12:27 - ЧОВЕШКИТЕ ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ КАТО ТВОРЕНИЕ НА ПЛАНЕТИЕ, СЛЪНЦЕТО И ЗВЕЗДИТЕ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЧОВЕШКИТЕ ВЪТРЕШНИ ОРГАНИ КАТО ТВОРЕНИЕ НА ПЛАНЕТИТЕ, СЛЪНЦЕТО И ЗВЕЗДИТЕ

 

        “О, човеко ти си умаленият свит образ на света.

  О, свят ти си разлятото  в Космоса същество на човека!”

                                          Рудолф Щайнер

 

Трябва да разглеждаме човека с чувство на страхопочитание като най-значителния израз, най-великото творение на Земята, създадено от духовните светове. Човекът е изграден от силите на космоса и се е родил от световете като един малък космос, отделен от макрокосмоса. Той ни се показва като  процес – чудо: концентриране на звездни и планетни светове в човешки органи, изкристализирали като такива в хода на безкрайни времена.

Когато гледаме физическите тела на планетите и звездите трябва да осъзнаваме, че светенето на техните сфери произхожда от енергиите и деятелността на висшите духовни същества, на Духовните йерархии, които ги обитават.

Ако изключим физическата материя и погледнем с ясновидски поглед нашите вътрешни органи заедно с висшите тела, които ги съставят ще видим, че те също светят като звезди и планети, а сърцето – като слънце!

Според духовната наука антропософия, създадена от духовния учен д-р Рудолф Щайнер ще разгледаме  човешките  вътрешните органи, функциите и импулсите  на невидимите висши тела, които се въплътяват в тях. Последните действат не само локално в съответния орган, но и в целия организъм.

Нашите вътрешни органи са заложени първоначално още в ембриона чрез невидимите силови системи на етерното, а след това на астралното тяло и Азът. Висшите тела вграждат материалните частици, за да се сътворят високо специализираните човешки вътрешни органи.

След раждане приетите отвън хранителни вещества се обработват и оживотворяват до степен на човешки вещества. После  се отвеждат от кръвта до местата на различните органи и духовните ни тела /етерно, астрално и Аз/ ги вграждат със своята притегателна сила. Отделните хранителни вещества биват всмукани чрез невидимите тела  по различен начин, по специфична, човешка устройствена схема.

Етерното /жизнено/ тяло е най-близко до физическото и е залегнало като невидим образ на целия организъм,  както и на всеки вътрешен орган още в ембрионалния период. То е диференцирано с различни силови системи, според предназначението на съответния орган. Астралното /душевно/ тяло може да се присъедини едва след като са подготвени физическия и етерен организъм. Внедряването на Азовото /духовно/ тяло предполага преди това присъствието на другите три тела малко преди раждането на детето.

Някои вътрешни органи са определени предимно от силовите системи на етерното тяло, други – на астралното тяло, трети – на Азът и четвърти -  на физическото тяло. Материалното тяло също има своя силова система, с която влияе обратно върху свръхсетивните тела, даже върху Аза /Духа/. Главен орган на физическото тяло е белият дроб, на етерното /жизнено/ тяло – черният дроб, на душевното /астрално/ тяло - нервно-сетивната система и бъбреците, на Духът /Азът/ - сърцето и кръвообращението. Като изключим вградените в тялото материални вещества, всичко останало в човешкия организъм има в основата си свръхсетивен, невидим характер, това са силови системи и процеси.

Хранителните вещества не могат да се приемат в човешкия организъм без предварително подготвени в него силови системи изхождащи от духовните светове. В тази вътрешна силова система “човекът” със специфичната му форма трябва да е предварително заложен като такъв.

Това, което трябва да си представим изцяло свръхсетивно и което вгражда материалния пълнеж, като силово устройство се нарича “фантом”, или човешка форма. Тя е специфична силова система сътворена от духовните същества, не като торба за материални частици, но като нещо духовно, силова  конструкция, която обуславя физическата форма на човека. Това става в духовния свят при изграждането на духовния зародиш преди индивидът да се прероди за живот на Земята. Едва чрез това, че в свръхсетивната форма се вгражда материя, човек се превръща във физически, видим организъм след зачатието и внедряването на духовния зародиш в ембриона.

В цялата материална природа, не само в човека действува един закон, наречен в духовната наука принцип на формата. Например веществата, които кристализират, трябва да бъдат  обхванати от силова конструкция с определена форма. А тук всъщност е принципът на формата на кристализацията – например кубична, пирамидална, цилиндрична и пр.

 Веществата преди да встъпят в принципа на духовната форма, нямат нищо общо помежду си. Те биват впрегнати, приети по този принцип на формата и така се образува физическо тяло.

По този начин всичко, което като хранителни вещества постъпва в човешкия организъм, предполага наличието на най-низшето свръхсетивно /невидимо/ тяло на невидимата конструкция – форма на вътрешен орган, както и форма на физическото тяло.

Планетна еволюция на човека

        За да се разбере връзката на вътрешните органи с планетите ще се спрем накратко върху планетната еволюция на човека между смърт и ново раждане, според духовната наука антропософия.

        Част от планетите на слънчевата система са разположени между Земята и Слънцето, т.нар. вътрешни планети. Това са Луна, Венера и Меркурий. В центъра е Слънцето. След него са разположени т.нар. външни планети – Марс, Юпитер и Сатурн. След Сатурн се намират Нептун, Уран и Платон.Те първоначално са били  комети и по-късно - се прехвърлили към планетни орбити и се присъединили към Слънчевата система. На тях няма да се спираме, защото не оказват влияние на вътрешните органи, а на цялостния живот на хората в различни периоди от възрастта над шейсет и четири години /подробно разгледани в предишните статии във вестника/.

        Слънчевата система е оградена от дванадесетте съзвездия на Зодиака.

        След смърт духовно-душевното тяло на човека /духовен зародиш/ върви по един възходящ път на развитие, преминавайки през сферите на планетите и Слънцето и достига до констелацията на звездите от Зодиака. През всичките тези сфери човешкият духовен зародиш се усъвършенства  под въздействието на Духовните Същества от Висшите йерархии. Това са: Ангели, Архангели, Архаи /Начала/, Елохими, Духове на Движението, Господства, Престоли, Херувими, Сарафими/. Те обитават планетите, Слънцето и звездите.

        И в определеното време за съответната индивидуалност, когато духовният зародиш е готов да се преражда, започва обратният път – спускане от сферите на звездите, Слънцето и планетите. Това  става, за да може индивидът да продължи да се усъвършенства и развива в различни епохи, в различни личности, с  житейски уроци на Земята, както и да изпълни законът на своята съдба /Карма/.

        От силите на Духовните същества обитаващи звездите на Зодиака се изграждат енергийните структури на физическото тяло с неговите органи. Така в своя физически организъм и в своите  физически органи човек е дълбоко свързан със силите на звездите.

 Движенията на планетите влияят върху  етерния организъм на духовния зародиш, както и на човека след раждането в течение на целия живот. И точно със своят етерен организъм, индивидът влиза във връзка с действията, с движенията на планетите по техните орбити. Ритъмът на нашето кръвообращение и дишане е пряко отражение на планетните движения.Човек внася на Земята етерния космичен плод, който се създава  при преминаване на духовния зародиш през планетните сфери.

 Индивидът сам конструира себе си и своите органи под въздействие на  Висшите Духовни Същества от звездите, Слънцето  и планетите.

         Етерният космичен плод продължава да се развива и по-нататък в човешкото етерно тяло по време на животът на Земята. При раждането си, още в първия миг, с първия дъх   детето  има в етерното си тяло ударна  вълна на жизнена /етерна/ сила, която му придава жизненост през целия  земен живот.

        Човек претърпява развитие и усъвършенстване  в живота си между смърт и ново раждане под влияние на Бог, Христос и Висшите йерархии. Той  слиза от духовния свят в земно въплъщение като единно цяло от физическа силова форма /фантом/, етерно, астрално тяло и Дух /Аз/, заедно с неговата Карма, която той донася от предишния си земен живот. Съдбата се отразява в  Космическата  ударна вълна на етерна сила, която индивидът извлича от планетите и Слънцето. От планетните сили под форма на етерен космически плод в човек нахлува само това, което е целесъобразно!

        Тази жизнена сила, както и съвършено устроените органи, целия човешки организъм е дар на човека от Бог, от Христос и  от Висшите Духовни йерархии. Затова  трябва да им благодарим всеки ден от живота си.

                                                  Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

       

       

 

        




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 904857
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930