Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2017 11:32 - ЗА ВЪТРЕШНИТЕ НИ ПЛАНЕТИ: МАРС - ЖЛЪЧКА,МЕРКУРИЙ - БЕЛИ ДРОБОВЕ, ВЕНЕРА - БЪБРЕЦИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1271 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЗА ВЪТРЕШНИТЕ НИ ПЛАНЕТИ: МАРС – ЖЛЪЧКА, МЕРКУРИЙ – БЕЛИ ДРОБОВЕ, ВЕНЕРА – БЪБРЕЦИ

 

“Дишането е посредник между горе и долу, Земя и Космос. Затова то се причислява към бог Меркурий, който като божи пратеник е посредник между небето и Земята”

                           Олаф Кооб

 

        Влиянието на планетите върху вътрешните органи и техните функции ще разгледаме от гледна точка  на действието на  висшите, свръхсетивни  тела на човека  - жизнено, душа и Дух. Придържаме се към познанието дадено в духовната наука антропософия, чиито основател е духовният учен д-р Рудолф Щайнер.

                                          Жлъчка

        Древните окултисти свързват жлъчката с дейността на планетата Марс. Характерно за действията на Марс е проява на изключителна мощ, но и довеждане на духовните импулси до преждевременна активност. Затова Марс са го наричали “великата трошачка на духовното единство и хармония в Космоса”. Силите му импулсират противопоставяне на духовното срещу материалното. А при човека – заставане на Азът срещу околния материален свят. Марсовите сили дават активност, борбеност, енергичност на Аза, за да застане Азът – срещу света. Затова в древната митология богът на войната се е наричал Марс.

        В духовната наука жлъчката се разглежда не точно като орган, а като жлъчен импулс, жлъчно действие, обхващащо целият организъм.

        Известно е, че жлъчката с отделя от черния дроб и се събира на депо в жлъчния мехур.

Излята в червата жлъчката се смесва с хранителната маса и извършва основни промени в хранителните вещества. Благодарение н тази трансформация хранителният сок бива поет по-нататък  от Азовия организъм.

Черният дроб и жлъчката са с противоположни функции и едновременно – в равновесие при здрав организъм. Докато черният дроб има главно анаболна, изграждаща функция с поемане на топлина, жлъчната функция е разграждане на веществата с окисление и отделяне на топлина – за повишаване активността на организма.

Чернодробният импулс на сътворяване и растеж на тъкани – всъщност създава един вегетативен, до нивото на растителен живот. В човека обаче, живата субстанция трябва да продължи своя път, за да стане носител на душевно-духовни импулси. За тази цел е необходимо узряване на растящата тъкан, свързана с леко разграждане.

Този импулс се осъществява от жлъчната дейност, която се извършва в черния дроб, по хода на жлъчните пътища, чак до отделната чернодробна клетка. Тук се допират двата противоположни процеса. Жлъчната и чернодробна дейност са в истинска полярна противоположност и безупречно взаимодействие. Съществува чернодробно-жлъчен ритъм.

Асимилацията на веществата и изграждащият процес, осъществявани от чернодробния импулс е от 15 часа след обяд, до 3 часа след полунощ, а жлъчният разграждащ импулс действува от 3 часа през нощта до 15 часа след обяд.

Жлъчката е с дневна функция, свързана с активността вследствие на разграждащия процес при отделяне на топлина и енергия, подсигуряващи действието на астралното тяло и Азът. Жлъчният импулс води до активиране на съзнанието, до бодърствуване. Той позволява веществата да са в състояние да поемат духовни импулси. Азът и волята действат, получава се енергичност, активитет в действията.

Жлъчката е една лека отрова, но човек се нуждае от нея за своята активност – Азът и астралното тяло /душата/ чрез нея могат да действат в материята.

Жлъчката е свързана с холеричния темперамент, при който имаме духовна действена сила и прекалена активност, с разграждане на телесна субстанция повече, отколкото при флегматичния темперамент. Той пък е свързан с изграждащите, вегетативни, анаболни функции на черния дроб. Флегматиците са бавни и спокойни. Докато при прекалено силен жлъчен импулс  холериците често изпадат в гняв, войнственост, агресивност. Процесите на изгаряне и топлообразуване са прекалено силни и активни, затова на такива хора им казват “горещи глави”. Поради това жлъчката се свързва с войнствената и агресивна дейност на планетата Марс.

                         Бели дробове

Белите дробове се влияят от силите на планетата Меркурий. Силите на Меркурий са свързани с процесите на дишане и с топлинния организъм - т.е. с белия дроб. Дишането е посредник между Земя и Космос, както Меркурий е пратеник на боговете между небето и Земята.

Влиянието на Меркурий е дълбоко свързано с топлинните процеси и създаване на телесните, физически условия за развитие на човешката личност и земната интелигентност.

За да се реализира като интелигентно същество – разгръщане на способности, умения, знания – човек има нужда от топлината на кръвния поток. Но топлината се образува при окислителни процеси, свързани с кислорода на въздуха – т.е. с белите дробове.

Сферата на Меркурий спомага за развитие на науките и особено на лечебното изкуство. Поради това в древността лекарската професия се е свързвала с действието на тази планета.

                         Бъбреци

Силите на Венера въздействуват на човека да изгради качества за  установяване на връзки с околния свят.

Тази планета има специфично въздействие върху ритмичните системи на човешкия организъм, а оттам и върху емоционалната сфера. Венера със своите сили е свързана с процесите на дишане и чувствата. Здравословното дишане позволява на човека да вижда хармонията и красотата на света. Затова венерините въздействия са свързани с развитие на изкуствата.

        Силите на Венера помагат да се преодолеят склонности за твърде силно обвързване с материята, втвърдяване, калциране и склеротични процеси в организма.

        С  венериното влияние, чрез активиране на ритмичните процеси – дишане и кръвообращение се преодоляват застойните, втвърдяващи, склерозиращи процеси – отлагане на чужди, отпадни вещества  и образуване на камъни в организма.

        Бъбреците са орган на астралното /душевно/ тяло. Оттам идва връзката им с ритмичните процеси – дишането и придружаващите го душевни изживявания.

        Функцията на бъбреците е да изхвърлят отпадъчните вещества от организма и да предотвратяват склерозиращи процеси  и образуване на камъни – а това са венерините сили.

        Бъбречната система хармонизира външните влияния, произтичащи от непосредственото докосване на кръвта до въздуха с онези вътрешни влияния, които идват от вътрешните планетни органи, където хранителните вещества са били преработени. Чрез уравновесяващата бъбречната функция, се отделя излишъка, който би се получил при нехармоничното въздействие върху сърцето и кръвта на другите две системи – дишане и хранене.

        Важно е да се знае душевното въздействие върху тези планетни  вътрешни органи. Ако някои отрицателни емоции имат продължително въздействие  върху тях може да доведат и до заболяване: ярост и гняв – на жлъчката, скръб и тъга – на белите дробове, страх и тревога – на бъбреците.

        Прав е д-р Олаф Кооб, написал книгата “Ако органите можеха да говорят”. Защото, ако човек има познание и обръща внимание на духовните, душевни и жизнени /етерни/ влияния върху вътрешните си органи, свързани със съответни планети, може да си създаде навици за здравословен начин на живот.

        Д-р Рудолф Щайнер пише: “С помощта на антропофската духовна наука човек започва да се чувства едно цяло с Вселената. Той чувства света в себе си и себе си в света. Той усеща как живота на Космоса пулсира в него самия; той усеща как неговото вътрешно изживяване се излъчва навън из целия Космос. За този човек дишането се превръща в един символ на всеобхватното битие… в Човека ние можем да видим образ на света, а в света – безкрайно финото и неуловимо присъствие на човешкото същество”.

                                                  

                                                   Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

        




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895780
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031