Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2017 12:18 - КАКВО Е ЗА НАС МОЛИТВАТА?
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  КАКВО Е ЗА НАС МОЛИТВАТА?

                                                            Господнята молитва

                                                           Отче наш

                                                            който си на небеса,

                                                            да се свети името твое;

                                                            да дойде царството твое;

                                                            да бъде волята твоя,

                                                            както на небето

                                                            така и на земята;

                                                            хлеба наш насъщни,

                                                            дай го нам днес;

                                                            и прости ни дълговете наши

                                                            както и ние прощаваме

                                                            на нашите длъжници;

                                                            и не въведи нас в изкушение,

                                                            но избави нас от лукавого;

                                                            защото е твое царството

                                                            и силата и славата во веки.

                                                                                    Амин

                                                           Евангелие на Матей /6: 9-13/

 

        По време на живота си на Земята всеки човек, осъзнато или неосъзнато, търси възможност за контакт с духовния свят. Това е копнежът за осъществяване на лична връзка с Бога.  Най-дълбокият и съкровен зов на душата се изразява с молитва. Чрез молитвата ние се стремим да усъвършенстваме своят Аз, да достигнем до хармония с духовната ни природа.

        Д-р Каръл, нобелов лауреат пише: “Молитвата е най-мощната форма на душевна енергия, която човек може да генерира. Тя е реална сила, като земното притегляне. Когато се молим, ние се свързваме с тази неизчерпаема енергия, която движи Вселената. Молим се част от Божествената енергия да ни бъде изпратена за помощ. Дори само от това, че отправяме зов, изчерпаните душевни резерви се попълват и ние се изправяме по-бодри и по-силни”.

        Винаги, когато се обърнем към Бога с гореща молитва, променяме  душата си и тялото към по-добро. Не е възможно човек да се моли с цялата си душа, дълбоко, искрено и смирено, без това да доведе до нещо хубаво!

        Молитвата е израз на нашата безрезервна и искрена вяра в Бога.

        От прадревни времена, през всички епохи, при всички религии - най-разпространения начин за връзка с Бога е молитвата на вярващия човек.

        По време на молитва личността се стреми да затвори сетивата си, да заглуши всички мисли и благоговейно да изпрати зов към Бога. Трябва търпеливо да очаква, за да долови  истинни мисли и откровения от преминаващите през света духовни послания. Този контакт с Висшите Духовните Същества се осъществява чрез висшия ни Аз, който е над нас, в Духовния свят, но е във връзка с обикновения ни Аз, въплътен в тялото ни.

                         Каква трябва да е молитвата?

        Молитвата не трябва да е егоистична – за придобиване на власт, материални блага или удобства. С молитва ние усъвършенстваме нашият Аз, молейки се за помощ за извършване на добри дела, за изпълнение на целите и идеалите ни – смисъл на живота ни. Молим се да ни помогне да се излекуваме, ако сме болни. Молим се да ни даде сили да преодоляваме премеждия и трудности, както и да понесем съдбата си каквато и да е тя.

        Молитвата прилагана всеки ден е нещо, което ни дава увереност, тя осмисля живота ни, укрепва ни да устояваме на трудностите, изпитанията и болестите. Тя ни помага да премахнем страховете си за утрешния ден, дава  ни сили да понесем съдбовните удари а също -  увереност и надежда за бъдещето.

        Молитвата е нужна на всеки човек. Много важно е малкото дете да бъде научено да се моли още щом започне да говори. Родителите имат голяма отговорност за духовното обучение и възпитание на децата си, което им дава силата и вярата - необходими за цял живот. Това е особено нужно днес в материалистичната епоха, в която много от хората са с атеистичен мироглед, опирайки се само на природните науки. Те считат, че не е доказано и не е научно да се мисли, че има Бог.  Те се оповават  само на сетивата си. Но за Духовния свят трябва да са отворени духовните сетива, каквито в бъдеще ще развие всеки човек. Сега само малко хора имат развити свръхсетива. Такъв човек е д-р Рудолф Щайнер, който е духовен учен и създател на духовната наука антропософия. Ще разгледаме молитвата “Отче наш”в тълкувание според духавната наука, защото зад всяко слово има  скрит, дълбок, символичен смисъл .

За  молитвата “Отче наш”.

        Молитвата “Отче наш” е важна за всеки човек. Тя е единствената молитва дадена от Исус Христос, затова е наречена “Господнята молитва”. Има я в Евангелията на Матей /6: 9-13/ и на Лука /11:2-4/. Самият Исус Христос се моли на Отца. И след молитвата той дава важни послания на Апостолите и учениците си. Тогава  те помолили Исус Христос да ги научи да се молят, и той им дал  молитвата “Отче наш”, която е за цялото човечество.

        Повече от две хиляди години целият християнски свят практикува молитвата “Отче наш” като най-съвършената и  най-дълбока молитва за духовното усъвършенстване на човека.   

        Антропософското  духовно познание разкрива зад външния текст, достъпен за сетивния ни ум – дълбоката духовна същност на “Господнята молитва”. Всеки ред, всяка дума на тази молитва съдържат цели светове и епохи от еволюцията на човека – до сега и в бъдеще.

        “Отче наш, който си на небесата” е обръщение на молещия се човек към Бога, който ни е създал и който е в Духовния свят. С тези думи ние копнеем да установим нашата лична, съкровена връзка с Бога. Важно е да се знае, че Бог има  лична връзка с всеки човек, както и обхваща цялото си творение.

        “Да се свети твоето име”. Това означава да е свещено всяко от имената на нещата, в които се отразява Бог – човек, животно, растение минерал, планети, звезди. Ние трябва да се опитаме да си представим Бога като творяща същност, която по своя воля жертвено излива своята духовна субстанция и сътворява светове Ние трябва да се възхищаваме, да се прекланяме и благоговеем пред всяко Божие творение, защото е свято, божествено. Святото име на Бога е неговият образ, във всичко около нас и в нас. Да се научим да осветяваме, да виждаме святото в цялото творение и във всяка отделна негова част.

        “Да дойде царството твое, да бъде волята твоя, както на небето така и на земята”. Ние се молим да дойде духовното царство за нас тук – на Земята. Ние се нуждаем от духовните сили,  които Бог ни дава, от духовната храна, с която Бог ни храни. Но също се нуждаем от всички царства, създадени от Бога /животинско, растително, минерално/.

        Ние молим Бога да ни даде неговата творческа воля, с която твори не само в Духовния свят, но да твори и тук на Земята.

        “Хлеба наш насъщни, дай го нам днес”. Ние се молим Бог да ни даде необходимите храни за поддържане на физическото ни тяло, което попива в себе си духовните ни тела. Без това тяло ние не можем да съществуваме в земен живот. При поемане на всяка храна човек трябва да благодари на Бог, че му я осигурява. Със свещено благоговение и молитвена благодарност трябва да се обръщаме към Бога, че ни я осигурява, че ни дава “насъщния хлеб”. Преди всяко хранене трябва да казваме молитвата “Отче наш”, защото храненето е също и свещенодействие. Затова Исус Христос казва на Апостолите на “Тайната вечеря”- “Яжте хлеба, това е моето тяло” и “Пийте вино, това е моята кръв”. Хляба това е символа на физическото тяло, на Земята, проникнати от Христовия Дух. Кръвта е олицетворение на Аза, там той се въплътява, тя е негов инструмент. Виното, гроздовия сок е символа на Христовата кръв, на Христовия Аз. Божествената кръв, пролята на Голгота и наситила цялата Земя и е проникнала в и в човечеството, за да поеме чрез Неговата кръв частица от Христовия Аз.

        “И прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници”. Етерното ни тяло съдържа постоянните ни дълготрайни качества  характер, темперамент, навици и привички. Темпераментът е характерен за даден човек през целия му живот. Докато астралното тяло /душата/ съдържа непостоянните настроения, чувства, страсти, желания. Те често са бързопреходни и нетрайни. Психическите прояви на етерното тяло характеризират хората от един народ. С тях човек е в една общност със своя народ, с обществото. Например темперамент, нрави, обичаи характеризират душевността на българина, италианеца, руснака и пр. Чрез етерното тяло човек влиза във връзка с хората от общността, обществото в което живее. Грешките, които човек допуска към другите хора в обществото и принадлежат към етерното тяло се наричат “дългове”, или “вина”. Ние се молим за помощ да изчистим етерното си /жизнено/ тяло от  “вина” или “дълг”, които допускаме към другите хора при животът си в обществото.

        “И не въведи нас в изкушение”. Човек греши като изпада под властта на низките си страсти, влечения, пороци, властолюбие. Това са “изкушенията”. Те се дължат на душевните нападения на демоничните същества, които и ни изкушават.Ние се молим за изчистване на астралното ни тяло от изкушенията на демоните, които ни свличат в низките страсти, към животинското в нас.

        “Но избави нас от лукавого” / или от дявола/. “Лукавия” ни навежда към злото. Това са греховете на Аза. Човек по свободна воля може да избира между добро и зло да убива, да разрушава, да проявява агресия. Молбата ни е да се засили нашият Аз, за да се съпротивяваме на злото, дошло на Земята с цялото войнство на демоните. В наше време е особено важно тази осъзната сила на Аза за съпротива на злото, защото демоничните същества обсебват човешката душа, обсебват дори мислите. И човек със  слаб Аз може да бъде плячка на демоните. Такива са фанатиците, които унищожават днес десетки хиляди невинни хора в атентати, в тази война без граници.

        “Защото е твое царството и силата и славата во веки. Амин”. Молейки се не механично и абстрактно, а с дълбоко, искрено чувство на смирение, благоговение и преклонение, вярваме в помощта на Бога, който е създал царствата и духовната сила и неговата слава ще бъде винаги, във всички бъдещи епохи.

        В средните векове, дълбоките християни, приели съзнателно Христовия импулс, са имали дълбоко, съкровено и сърдечно обръщение с тази молитва, което наричали “Unia mystica” - “Мистично съединение с Бога”

        Молейки се с молитвата “Отче наш” човек  очаква осъзнато  Бог да  засили както физическото, така и етерното /жизнено/, душевно и духовно тела, за да бъде истински духовно развиващ се човек - тук на Земята.

                                                   Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.  

 

       

 

       

                                                                                   

 

 

                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 910418
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930