Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 21:51 - АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НАШИЯТ ВОДАЧ ПО ПЪТЯ КЪМ ХРИСТОС
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 825 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 АРХАНГЕЛ МИХАИЛ НАШИЯТ ВОДАЧ ПО ПЪТЯ КЪМ ХРИСТОС

       

“Аз искам да запаля

 всяко човешко същество

 с космическия дух.

 За да стане пламък то

 и да разгърне с огнена воля

 същността на съществото си.

 

 Другите, те искат

 да вземат космическа вода,

 която пламъка да угаси

 и да парализира всяко същество

 във същността му.

 

 О, радост, когато

  човешкият пламък гори,

  дори когато е в покой.

  О, горчива болка,

   когато човешкото същество

   е оковано, когато поиска

    да се раздвижи.

                      Д-р Рудолф Щайнер

 

 

                        

 

       

        Днес човек знае твърде малко за Архангел Михаил, Духът на нашето време. Сегашните хора са със силно развит интелект, с все по-нови открития в областта на електрониката и техниката: компютри, роботи, много сложни машини и устройства. Но, човек е скован от материализма, не познава духовната си същност, нито тази на Космоса и вместо да се чувства гражданин на Земята и  Духовния свят едновременно, той се чувства “отшелник” на Земята.

        У нас Архангел Михаил е известен само с отношението си към мъртвите, който помага на душите да се освободят от оковите на земното тяло. На него е посветен празник през есента,   по народен обичай свързан с помен за мъртвите - така наречената Архангелова Задушница.

        До края на 18 век, а и днес още в старинните икони Архангел Михаил е изобразяван като герой, който побеждава Дракона /Злото/. Днес той се рисува от  художници  надарени с вдъхновение - като  едно величествено светещо и излъчващо  ярка светлина,  духовно Същество.

        В много от трудовете на ученият, надарен с екзактно ясновидство д-р Рудолф Щайнер, създател на духовната наука антропософия е показано огромното значение на Архангел Михаил като  духовен предводител на хората от нашата епоха  по пътя към Христос, като лице на Христос. Ние се придържаме към тези познания.

        Космическата битка на Архангел Михаил с Дракона /Сатаната, Аримани/ действително се е състояла в Духовния свят в течение на 38 години /от 1841 до 1879 година/. Архангел Михаил победил Ариманичните духове и те паднали на Земята. Така като невидими духове те навлизат в душите на хора, които се поддават на злото и изкушенията на демоничните духове.

        От 1979 година Архангел Михаил вече е водач на човечеството, като Дух на епохата, на светлата, Златна епоха, наречена Михаилова епоха. Той ни осветява със слънчевата, космическа интелигентност, но, тя може да се възприема от хора с развита Съзнателна /Духовна/ душа по свободна воля, в свобода. Архангел Михаил вдъхновява хората, които имат  ентусиазъм, инициативност и воля за добри дела,  с образно мислене и топли чувства и с цялата си душа са тръгнали по пътя на Христос.  

        Първото условие за това е самообразованието с духовна наука антропософия – най-подходяща за съвременния човек. Мисленето при това образование не трябва да е абстрактно, студено, механично, изсушено. Чрез мисленето, ако е живо, образно, със сърдечна топлота човек може да получава духовно познание и без да притежава свръхсетива /ясновидство/, защото  повечето хора още не  са  развили такива.

        Михаилов последовател  /”михаилит”/ може да бъде човек, който е толерантен, съпричастен, уважава идеите на другия човек, не мисли, че само той е прав, не критикува безпочвено, с предубеждение и скептицизъм, макар и да не споделя идеите на другия човек. Днес хората са отчуждени един от друг, затворени, обсебени от огромна, натрапчива, често ненужна информация и реклами от всички страни -  телевизия, радио, медии, интернет.

        Михаилит е личност, която споделя импулса на Архангел Михаил, наречен “Лицето на Христос”, която има обич към външния свят, към цялото творение и най-вече към хората. Може да се започне с разширяване кръга на приятели, познати,  близки, а не само с роднини. Защото в нашата епоха не родствените връзки са най-важни, а духовно-душевната близост.

        Днес човекът в борба с изкушаващите го Ариманични духове, трябва да приема  в свобода светлината и волевата сила на Архангел Михаил.  Да не потъва в материализма с единствен интерес за материални облаги.

 Той също така трябва да не се поддава на влиянието на проповедници от различни секти и псевдодуховни движения, при които има изкушения от Луциферичните духове.

        Архангел Михаил ни помага да преодолеем злото и изкушенията вътре в нашата душа: страх, гордост, себелюбие, завист, омраза, отмъстителност агресивност.

 Най-важното е да прилагаме духовното познание в практическия живот с инициативност и ентусиазъм в изпълнение на идеи за доброто на хората, да работим активно и със свободна воля на духовното поле.

        За нас Архангел Михаил е пратеник на Христос, Духът на силата и свободната воля, Ръководител на Слънчевата Космична интелигентност, който ни въздейства в ясно, будно съзнание.

        Днес имаме щастието да живеем в новата епоха на Михаил, пълна със духовна светлина. От 1999 година започна Златната епоха. И, ако не затъваме в сковаващия и тъмен материализъм, с нашата развита Съзнателна /Духовна/ душа, ще следваме Слънчевия, Духовен герой на свободата, победителят на Дракона /Ариман/ - Архангел Михаил.

        Следващите редове от д-р Рудолф Щайнер се отнасят за Михаиловата епоха:

        “Ние трябва да изкореним от душата си всеки страх и ужас от онова, което идва към човека от бъдещето. Трябва да придобием спокойствие във всичките си чувства и усещания относно бъдещето.

Трябва да гледаме напред с абсолютно хладнокръвие към всичко, което може да дойде. И трябва да мислим, че всичко, което идва, ни е пратено от едно световно направление, изпълнено с мъдрост.

Всичко, което преживяваме, е част от онова, което трябва да научим през тази епоха, именно да живеем само на чисто доверие, без да имаме каквато и да е сигурност в съществуването ни. Да вярваме във вечно присъстващата помощ на Духовния свят.

Наистина нищо друго не може да ни спаси, ако нашата смелост ни изостави. И всяка сутрин и вечер да търсим и работим за вътрешното ни събуждане. . .

Архангел Михаил е наш предводител по пътя към Христос. Архангел Михаил прекосява света с цялата сериозност на своето същество, на своите протъкани от любов действия. Който се уповава на него, той утвърждава любовта в отношението й към външния свят, иначе тя се превръща в себелюбие

                                  Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

         

       

        
Гласувай:
2
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 501740
Постинги: 603
Коментари: 92
Гласове: 359
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930