Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2017 18:46 - ЗА ЖИВАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ МЪРТВИ И ЖИВИ
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1381 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         ЗА ЖИВАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ МЪРТВИ И ЖИВИ

“Да се научим да усещаме, че онези които са преминали през портата на смъртта са възприели само друга форма. След като са починали те стоят пред нашите чувства, като тези които чрез житейски преживявания са пътували до далечни земи, където можем да ги следваме едва по-късно. Следователно няма какво да ни тревожи  освен  времето на раздялата. Духовната наука трябва да ни помогне да се научим да усещаме и преживяваме това по възможно най-живия начин.”

                                  Д-р Рудолф Щайнер

       

Отвъд моста между живи и мъртви в Духовния свят живеят душите на наши любими същества. Мостът ни разделя, но само физически,  не и духовно и душевно. Когато ние преминем през моста в Духовния свят ще бъдем заедно с тях,  без ограниченията на физическото тяло.

 Трябва да преодолеем болката, защото починалите страдат когато усещат нашата мъка по тях. Любимите ни души на умрелите не са прекратили живота си. И ако се научим да поддържаме жива връзка с тях, можем взаимно да се подкрепяме, макар да сме разделени чрез моста между двата свята.

 В книгата “Как се постигат познания за висшите светове” от д-р Рудолф Щайнер, са дадени упражнения за изработване на определени качества, които  биха помогнали на човек да  изгради духовни сетива за тази жива връзка. Не е необходим учител, ако личността прояви желание, прилежност, търпение, последователност и особено проникновено мислене. При получаване на познанието с такова  мислене трябва да участват, освен концентрацията на мисълта, също  чувствата и волята. Това е книга за духовно образование, съдържаща древна мъдрост, дадена  открито на днешния човек с развита духовна душа и интелект.  Книгата е преведена на български език.

        Веднага след смъртта, и известно време след нея, починалият влияе главно на душата ни. Но, умрелите преди дълго време въздействат върху нашия Аз, върху разбиранията и възгледите ни. Тогава те живеят под влияние на Висши Същества,  Духовете на епохите – Архаи.

Така чрез наши възгледи импулсирани, вдъхновени от починали, които са духовно извисени, се осъществява непрекъснато културно и духовно развитие на човечеството под влияние на духовния свят. Иначе биха се разкъсали нишките на приемствеността на човешките възгледи в различните епохи. Умрелият ще може да въздейства на нашите разбирания и възгледи - трийсет, четирийсет години след смъртта си. Тогава той ще бъде  в Духовния свят под влияние на Духовете на времето, на епохите /Архаите/ и неговите възгледи ще са зрели и може да въздейства в съответствие с правилното развитие на мирогледа и обективния ход на нещата.

 “Действително не е случайно, а нещо свързано с живота ми по необходимост, че не съм започнал да описвам своите възгледи, а съм написал Гьотевият светоглед, напълно в духа и смисъла на Гьотевия светоглед, за да не се позовавам на някой жив човек. Дори и ако самият човек е този жив човек, това никога ни би могло да го оправдае да преподава духовна наука по всеобхватен начин, по който го правя аз. Важна брънка във веригата е напълно да се пренесеш в обективния ход на мировото развитие. Следователно аз не написах моята теория на познанието, а Гьотевата теория на познанието, на Гьотевия светоглед”, пише

д-р Рудолф Щайнер.

Така узряват нещата, възгледите, които човек придобива тук на Земята не само за себе си, а те  узряват  все повече в течение на нашия живот и се вливат в еволюцията на човечеството.

Възгледите не възникват отново във всяка епоха. Те израстват от основите, от които произхожда нашата душа. Тази основа всъщност зависи от работата на отдавна умрели хора върху живите – сега в този живот” – пише д-р Рудолф Щайнер. Така се изгражда приемственост в културата на различни епохи.

Важно е да се знае, че между душите на мъртвите и живите винаги има връзка, особено с близки любими хора. Човекът е единственото същество в света, което е свободно да избира между доброто и злото. От земния живот на умрелия зависи неговият живот в Духовния свят.  Ако в живота си на Земята човек проявява ентусиазъм и любов към извършваната работа и към своите задачи, като усъвършенства работата си – след смърт той служи на Духовни Същества от висшите йерархии, за да изпращат оздравителни, лекуващи енергии към хората. Всички оздравителни енергии: здравословен въздух,  чиста вода,  незамърсена земя, сили на растеж и лечение идват от Духовни същества, на които служат починали, извършили в земния си живот дела от любов към другите. Те служат на добрите сили в Космоса, на доброто, което облагодетелствува човечеството. Такива души изпитват благодат в духовния живот.

Тук на Земята за съжаление у много хора има отрицателни качества – неморалност, безсъвестност, склонност към лъжи и измами. Всеки човек има глас на съвестта и ако се вслушва в нея тя регулира, облагородява нашия душевен живот. Безсъвестният човек не иска да се вслуша в предупреждаващия глас на Божествените Същества.

Души, които в земния си живот са били безсъвестни, лъжци, измамници – в духовния свят служат на зли духове на смъртта, демони.Те носят болести, епидемии, бедствия, катастрофи, злополуки и пр. Те пренасят болестите от духовния – в земния свят В минало време те са предизвиквали епидемии от чума, холера, коремен тиф, земетресения, изригване на вулкани и пр. Днес те предизвикват заболявания от СПИН.

При такива масови бедствия, при които загиват много хора, при които животът им е внезапно прекъснат, техния естествен ход е спрян. Те умират в млади години и се преселват в Духовния свят вследствие бедствия и епидемии.

Известна утеха намираме в това, че когато не навреме е прекъснат животът на невинни хора – те отнасят в духовния свят много силни и положителни енергии, тъй като не са ги използвали в земния си живот. Те по-бързо се прераждат надарени със силни космически енергии в следващия си живот. Тази смърт на невинни, преждевременно починали хора  дава възможност на душите да са служители на Същества от Висшите йерархии по благороден и благословен начин. Близките на такива хора с преждевременна смърт трябва да се утешават, че любимите им хора благоденстват в Духовния свят като служители на Добрите Същества за здравето и  доброто  на хората на Земята.

“Това е именно връзката! Животът става разбираем само тогава, когато го разглеждаме в неговата цялост, а не отрязваме от него само един кратък период, който протича между раждането и смъртта. Защото този период е отново свързан и вътрешно зависи от това, което е протекло преди раждането в чисто духовния свят. С цялото наше същество ние сме зависими от това, което е предшествало в духовния свят. . . Обаче всичко това има своите духовни причини в Духовния свят. Когато тук на Земята се разпространяват болести, определени духовни същества трябва да работят, за да внесат болестите от Духовния свят във физическия свят”- пише д-р Рудолф Щайнер.

В 1879 годена в Духовния  свят завършва битката  на Архангел Михаил с демоничните духове. Те са били свалени на Земята. Това са невидими същества, които обсебват  душите на хора със слаб Аз, лоши наклонности, агресивни, желаещи власт на всяка цена.

 В днешно време, под маската за налагане на исляма като религия, тези хора искат да завладяват все нови земи и цели държави и да образуват т.нар. Ислямска държава, а преди това беше “Алкайда”. Днес сме свидетели на страшни, ужасяващи, непредвидими атентати с избиване на стотици, хиляди невинни хора. При сриване на двата небостъргача в Ню Йорк загинаха над 2200 души. Постоянно има атентати в различни държави - в метро, по улиците в Лондон, Париж, даже в стадион с десетки хиляди хора в Манчестер. При тях загиват и някои от атентаторите – млади хора обсебени от демони и сугестирани от техните водачи с посланието, че служат на Аллах.

Но, срещу разпространяващото се зло с убиване на невинни хора единствено може да се противопостави Христовия импулс за общочовешка любов.

Съвременният човек е със силно развит Аз, но той трябва да е облагороден от известно себеотрицание  и състрадание с братско чувство към нуждаещите се. Омразата трябва да се замести с Любов. И ако всеки от нас излъчва положителни мисли на обич, истина и хармония, ние помагаме на доброто, което винаги побеждава злото!   

                                   Доц. д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

                                         

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905268
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930