Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2017 19:12 - ОТ КЪДЕ ИДВАТ МОЛАРНИТЕ НИ ИМПУЛСИ?
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
0



         ОТ КЪДЕ ИДВАТ МОРАЛНИТЕ НИ ИМПУЛСИ?

 

“Преди всичко е необходимо човек да се научи да разбира какво означава този Христов импулс за нашия свят. Трябва да обърнем внимание върху това, че този Христов импулс е действителен живот, който се влива в човечеството, че Христос не е донесъл на света никакво учение, никаква теория, а импулса на един нов живот… Христос, който действа като макрокосмическа действителност, не е никакъв Учител, а се съедини с Земята, като една действителност, като сила, като живот”

                                  Д-р Рудолф Щайнер

 

        Следващото изложение е според д-р Р. Щайнер, екзактен, академичен учен притежавал трите  форми на свръхсъзнание: ясновидство /имгинация/, ясночуване /инспирация/ и прозрение /интуиция/. Той е  учен за духовното, свръхсетивно познание Неговите методи са така прецизни, както са тези на учен на естествените науки. Ето защо той е бил наречен “Научният ясновидец”.

От сърцето към главата се излъчват светлинни лъчи. На горната част на мозъка се намира епифизната жлеза и тези излъчвания обгръщат епифизата. Теченията възникват поради това, че човешката кръв е физическо вещество, която се превръща в етерна /жизнена/ субстанция. В областта на сърцето става преход на кръвта в жизнено тяло, в етерни лъчения,  те текат нагори и обхващат епифизата.

        При будния човек постоянно се наблюдава този процес на оживотворяване, етеризация на кръвта. Това е интелектуалния поток. Нашето мислене се развива в етерното тяло.

        При спящия човек е съвсем различно. Има постоянно лъчение, идващо от Духовния свят, което навлиза отвън и от задната страна  на главата и отива към сърцето. Това лъчение се влива отвън, към вътрешността на тялото.

 Интересното е, че тези лъчения са различни при различните хора. Те са различно оцветени според моралната същност на човека. При личност, която има склонност към нисък морал се вливат кафяво-червени лъчения. Когато човек е с висок морал и морално-етични принципи тези лъчения имат лилаво-виолетов цвят. Даже и през деня, ако някой заспи по време на скучна лекция и има наблизо ясновидец, той може да види какъв морал има спящият човек според цвета на вливащите се лъчения към главата.

В момент на заспиване и събуждане в областта на епифизата се срещат лъченията отвън, от Духовния свят, и светлинният поток, който тече от сърцето нагоре към главата. Отгоре надолу – от  главата към сърцето тече духовният морален светлинен поток, а от сърцето нагоре към главата - човешкият интелектуален поток.

При човек с нисък морал,  в областта на епифизата се разиграва силна борба между интелектуалния поток идващ отдолу, от  сърцето към главата и моралния поток идващ отгоре – от Духовния свят от Духовните Същества на Висшия Духовен свят. Той е свят на моралността. Духовните Същества ни даряват с морални сили.

При човек с морални принципи и устои няма борба между интелектуалния и морален светлинен поток, а едно спокойно светлинно сияние, като езерце от светлина около епифизата.

Така в човека се появяват две течения: едно от самия човек -от сърцето нагоре към главата; и едно от Духовния свят отвън – към главата.

                 За Мистерията на Голгота

Както в областта на човешкото сърце става едно постоянно превръщане на кръвта в етерно /жизнено/ лъчение, подобно нещо  се е случило също при Мистерията на Голгота. Това е едно велико събитие, което няма да се случи никога вече. Кръвта на Исус Христос е изтекла от Неговите рани и се е вляла в Земята. Тогава на Земята е била дадена една Божествена жизнена субстанция, която се съединила с нея. Това е събитие с голямо значение  за бъдещите времена на Земята и хората. Както в областта на човешкото сърце кръвта се оживотворава, така в Земята живее Христовата етеризирана /оживотворена/ кръв. Етерното тяло на Земята и земната атмосфера е наситена с етеризираната, животворна Христова кръв.

И така от Мистерията на Голгота насам и в бъдещите времена тези етеризирани течения   от кръвта на Исус Христос струят отдолу нагоре. Това е действието на етеризираната кръв на Христос върху Земята и хората.

Така днес си дават среща не само морални течения идващи от Висшия Небесен свят към главата на човека, но и етерните течения от оживотворената Христова кръв, които бликат от цялата Земя към сърцето на човека.

Но, свързване на тези две течения може да става само когато човек е разбрал и приел Христовия импулс. Иначе не може да става свързване на двата морални етерни потока в човека. Те взаимно се отблъскват и отдалечават.

Такова е действието на Етерния Христос, който от двайсети век насам се яви като неизмеримо голямо етерно тяло. И това е Второто Пришествие на Христос, но на Етерния Христос. Никога Христос  няма отново да се въплъти в човешко тяло.

Христос може да бъде едновременно на стотици места по Земята. Всеки човек има лична връзка с Него, която може да осъзнава или да не осъзнава.

Нуждаещият се човек, ако се обърне към Христос ще получи утеха, помощ, сила. Човек може да чуе  прошепнати утешителни думи. А някои хора могат да получат моментно ясновидство и да  видят Етерния Христос облян в бяла, искряща светлина. Тогава човек ще преживее в душата си пробуждане от силата и импулса на Христос.

Искам да разкажа за един случай в моят живот, който ще остане завинаги в паметта ми като съкровен и светъл спомен. Това беше лично мое преживяване в момент на безпомощност и отчаяние. Тогава помолих дълбоко в душата си Христос да ми помогне, да ми вдъхне сила и кураж да спася едно умиращо дете.

Бях лекар на работниците по дърводобива в Коми АССР, селище Благоево. Пътят към районния ни център, град Усогорск в който имаше болница, беше затрупан и непроходим от дълбок сняг с височина два,три метра.

В една мразовита зимна нощ ме извикаха по спешност за спасяване на умиращо осеммесечно пеленаче. Бебето беше зачервено, горещо, отпуснато с отделни  гърчове, предизвикани от опасно висока за живота му температура – 41,3 градуса. Сложих инжекция против гърчовете и за сваляне на температурата. Но това не помагаше.

 Тогава дълбоко в душата си,  с цялото си сърце помолих Христос да ми помогне, да ми даде сили и смелост да спася умиращото дете. И изведнъж, Христос беше до мен и сякаш ми даде откровение какво да направя. Увих цялото голо телце на бебето с мокра кърпа със студена вода и отгоре го завих с одеало. Бащата на детето се разкрещя: “ Докторе, ти луда ли си, детето е простудено, а ти го увиваш със студена вода”. Но, аз имах куража да не се отказвам. Той взе ловната си пушка, насочи я към мен и каза: ”Ако детето ми умре ще те застрелям”.

 Взех бебето в прегръдките си, носех го и се молех непрекъснато на Христос за помощ. След 10 минути гърчовете спряха и температурата започна  да се понижава. След шест, седем влажни увивания температурата спадна до 38 градуса. Детето беше спасено от смъртна опасност благодарение на помощта, силата  и смелостта вдъхнати ми от Христос. Бебето имаше ангина и лечението продължи, но смъртната опасност премина.

Мнозина от нас може би са имали моменти, в които като по чудо им се е помогнало да преодолеят опасност, или даже да се спасят. Важно е да се осмислят и осъзнаят такива случаи като импулс и сила на Христос, който е във всяко човешко сърце и помага, утешава, съветва, спасява.

                                          Доц.д-р Иванка Кирова к.м.н.

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 904115
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930