Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2018 16:48 - КАК ЧОВЕК ОТНОВО ДА НАМЕРИ ХРИСТОС?
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
1



 КАК ЧОВЕК ОТНОВО ДА НАМЕРИ ХРИСТОС?

 

                         “Бог е край нас и навсякъде.

                          Ние гледаме в краката си

                           и нехаем.

                           Дава ни знак с поличби,

                           на които азбуката не знаем.

 

                           Той е в душите ни –

                            огледала Божии,

                            но да го видим там

                            без обич и светлина

                            не можем.

                                          Михаил Кендеров

 

В иконите Архангел Михаил е изобразен като герой, който побеждава Дракона /злото/.

Битката в Духовния свят на Архангел Михаил и Архаите, неговите духове със Сатаната /Ариманичните духове/ действително се е състояла от 1841 до 1879 година. Архангел Михаил победил демоните, Ариманичните духове и те били свалени от Космоса – на Земята. От тогава насам те навлизат като невидими духове в душите на хората. Човешките души са арена на битка между демоничните и  добрите духовни същества. И  неосъзнатите хора се поддават на изкушенията на демоните, които действат за разделяне, противопоставяне на хората, противоборство, агресивност. Когато такива обсебени от ариманичните духове хора са водещи политически и държавни личности, те са причината за атентати, агресия и войни.

Но, сега ние сме в Златната епоха на Архангел Михаил, Духовен предводител на хората по пътя към Христос.

Днешният човек, с развиваща се Съзнателна /Духовна/ душа и със силно развита интелигентност, ако е отворен към духовното познание, може да възприема от космическата интелигентност и духовна мъдрост на Архангел Михаил.

В нашата епоха от Архаите, Духовете на Михаил се излива едно нова вълна, съзидателна, творческа сила както в духовния, така и в обикновения живот на човечеството.

Но, на човек му трябва подтик, активиране, събуждане, ясно съзнание, за да забележи тази духовна вълна, която нахлува в живота и го променя. Обикновено човек настръхва срещу непознатото, новото, духовното, което нахлува в душата му. 

Днес човек  развива Съзнателната /Духовна/ душа, за която най-характерна е интелигентността. Но, естествено-научния мироглед на съвременния човек му позволява да вижда само външния материален свят, защото няма развити сетива за възприемане на Духовния свят. Той има абстрактни, сухи аналитични мисли. Неговите понятия и представи достигат само до материалните частици на материята, до атомите, но не и до духовната същност, първопричината която ги е създала. Така че съвременният човек, незапознат с духовната наука си създава  едностранчива представа за един недействителен, илюзорен свят на материалното, базиран на сетивата  и отблъсква представите за Духовен свят.

Но, духовната вълна на съзиданието, творчеството навлиза в душата, в подсъзнанието на личността. Тази духовна вълна не се осъзнава от обикновеното дневно съзнание. А там в душата на всеки човек се води битка от една страна между Михаиловите Духовни същества и демоните. Архаите подтикват към обединение на хората, към съзидание, към творчество с Христовия импулс на общочовешката любов. Демоничните същества подтикват към противопоставяне, на човек срещу човек, към разединение на хората, към национализъм, шовинизъм, верска нетърпимост – към войни.

Още в 1918 година, веднага след Първата световна война големият духовен изследовател и Предводител на човечеството  д-р Рудолф Щайнер пише следното:  Ако в тази битка във всяка човешка душа вземат надмощие ариманичните същества за противопоставяне на народ срещу народ, раса срещу раса, религия срещу религия, идеология срещу идеология, ще се случат страшни катаклизми, братоубийствени войни. В ужасите на Първата световна война са загинали милиони хора. Д-р Щайнер пише, че виновни за Първата световна война са тридесет - четиридесет държавници и политици напълно обсебени от Ариман`.

Но, д-р Р. Щайнер предсказва, че ако добрите Духовни същества не победят в човешките души и особено на ръководещи държавни личности и политици ще има още по-страшни войни.

И ние сме свидетели как зад кулисите на видимия свят се надигнаха идеологии  на фашизъм и комунизъм, на обсебени от демоните идеолози, които завземайки властта причиниха Втората световна война. Тя беше още по-кървава и страшна от Първата, и в нея загинаха милиони хора. А комунистическите режими на терор  и мъчения на хора  доведоха до  още повече жертви, чиито брой не се знае.

В днешно време победата на злото в обсебените от Ариман души на водачи и държавници  води до още по-страшни войни без граници, до атентати, предимно на верска основа, в които загиват стотици хиляди невинни хора и особено деца.

Ето защо крайно необходимо е хората да се събудят от материалистичния сън. Да прогледнат с ясно съзнание, да пожелаят да се обърнат към духовното познание, към разбиране на съзидателните, творчески, обединителни откровения от Духовните същества от потока на Архангел Михаил. Те провеждат импулса на Христос за всепобеждаващата любов между всички хора, независимо от вяра, нация, раса. Защото Христос е дошъл на Земята за всички хора, не само за християните. Той преживя всички страдания и мъки на човешкото тяло, за да донесе Азът на човека, свободата и любовта към цялото творение. Той ни даде  Възкресението на тялото Си за вечен живот, като зародиш във всеки човек, който се усъвършенства с последователни животи в различните епохи. Важно е да се знае, че всяка личност има лична връзка с Христос и винаги може да го помоли с искрена, съкровена молитва за помощ при страдания и тежки изпитания. И Христос винаги се отзовава, помага, утешава.

Преди Мистерията на Голгота по-будните души са имали познанието, че има Карма и повтарящи се земни животи на човека. Сега в християнската религия с канони, приети на два Световни Християнски Събора са премахнати познанията за прераждане и Карма /съдба/. Също така е било прието, че човек няма Дух, а само душа с духовни качества.

Крайно необходимо е да се промени начина на мислене на съвременния човек, да се знае за двата свята, които съществуват едновременно – материален и духовен. Човек да не настръхва, да не се противопоставя на познанието за духовния свят.

Духовната наука дава образно, сърдечно, градивно, обединяващо мислене, а не абстракнто, сухо, аналитично, разединяващо. Тя се възприема чрез мисъл, чувство и воля с проникновено, задълбочено мислене. Непризнаване на Духовния свят води до тежки последици за човешката душа, особено в подсъзнанието, където се води битката между изкушенията на злото и  действията на доброто.

 Човек трябва да опознае себе си, за да води съзнателно тази битка. Нека не бъдем недорасли духовно за нашето време. Да приемем съзнателно  импулса на Христос за любов между хората. Той се изразява като духовна, творческа, обединяваща вълна идваща от Духовните същества. Да допуснем духовния свят в своето съзнание чрез развиване на Съзнателната /Духовна/ душа. Поривът към Духа вдъхва оптимизъм. Любовта към ближния не е само християнска мечта, морален импулс, а тя е начин на мислене, начин на живот.

Духовния свят трябва да се възприема съзнателно, с желание, без нерешителност и страх. На това трябва да учим децата си от най-ранна детска възраст – на лична връзка с Христос, с Христовия импулс.

Упованието в Духа дава вътрешно прозрение, интуиция и духовно израстване на личността.

И така, в подсъзнанието, душата на всеки човек е арена на въздействие на всякакви Духовни същества. И всеки духовно образован човек, всяка личност приела  Христос в душата си  и Неговия  импулс на Всепобеждаваща Любов към всички хора, води осъзната битка и побеждава изкушенията на ариманичните същества.

                                  Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 910439
Постинги: 853
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930