Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2021 15:02 - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧОВЕШКАТА ДУША - ИВАНКА КИРОВА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1027 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 17.05.2021 12:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                      КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЧОВЕШКАТА ДУША?
                        " Няма минало, настояще и бъдеще. Няма смърт. Има безкрай,           незабрава. Във всеобхвата на Вечността със себе си носим нещата. Тук – в паметта на ума, отвъд – в паметта на душата."
                           Михаил Кендеров
       Душата /астралното тяло/ е носителят на мисли, представи, спомени, чувства, страсти, желания, нагони, инстинкти. Астралното тяло съдържа вътрешния душевен свят, осъзнаван или подсъзнателен. Душата се изявява с три сили – мисли, чувства и воля.. Тя е следващото, по-висше тяло над жизненото /етерното/ тяло.
         Душата осъществява връзката между жизненото тяло и Духът /Азът/ на човека. Човешката душа също така е посредникът /мостът / между временното ни физическо тяло и вечният ни неумиращ Дух /Аз/.
         На Земята освен човекът астрално тяло имат и животните, но със съвсем различни качества.
         Душата е плътно свързана с Аза и е основа на самосъзнателното му изживяване в човешкия живот. Азът /Духът/ е владетелят на всичките ни тела. При духовно по-издигнатите хора /със съзнателна душа/ Азът овладява низшата природа на душата: нагони, низки страсти, инстинкти. Докато при животните, нямащи Дух /Аз/ те не се подтискат и свободно се изявяват.
          Душата е част от космическия астрален /душевен/ свят. С въздуха ние вдишваме и издишваме астрални сили през целия си живот. Земният ни живот започва с първото вдишване след раждане и завършва с последният дъх при смъртта.
          Това движение на душевните сили има също така денонощен ритъм. През деня душата изразходва сили, като осъществява дневното ни съзнание и участва във физиологичните процеси на физическото тяло. По време на сън тя отново се зарежда с космически душевни сили от астралния свят. При будно, дневно съзнание ясновидецът може да наблюдава астралното тяло, което прониква цялото физическо тяло и излиза извън него на трийсет-четирийсет сантиметра. То обхваща тялото като ореол с формата на яйце с различни бързо променящи се цветове в зависимост от преобладаващите чувства изразяващи основното настроение и духовна същност. Например духовно издигнатите личности имат преобладаващо светложълт ореол. При изпитване на любовно чувство ореолът е розов, а при гняв – с червен цвят.
            Душата е това невидимо тяло, което осъществява нашето дневно съзнание и самосъзнание.Тя е толкова огромна, че не можем да обхванем цялото й съдържание с нашето обикновено дневно съзнание.
           Чрез мислите си осъзнаваме само най-повърхностната част на астралното ни тяло, докосваме, осветяваме само малка част от нея. Ако си представим душата като едно море, то съзнанието осветява само повърхността на вълните, образувани от него. Не се осветява, неосъзнати остават подсъзнанието и свърхсъзнанието /висшето подсъзнание/. Има древна мъдрост, която казва: “Душата усеща това, което очите не могат да видят, а умът не може да разбере”.
           Въздействие на външния свят върху душата Външният свят действа върху душата чрез сетивата. Нашите сетива възприемат околния свят най-напред с етерното ни тяло. След това усещанията, впечатленията, възприятията се предават посредством нервната система на астралното тяло, което ги осъзнава чрез сетивното мислене.
           Но тези усещания, възприятия могат да са мимолетни, да отлетят незабелязани, ако не се намеси нашият Аз /Дух/, за да ги осмисли, чрез разсъждение.По-дълготрайният размисъл върху всякакви възприятия, впечатления е дело на нашия Аз. Така душата възприема, преживява впечатления и усещания чрез мислене, но Азът ги управлява, като концентрира мислите върху впечатлението.
                              Връзката на душата с денонощния ритъм
           Денонощният ритъм е пряко свързан с нашето съзнание, което е главна функция на душата /астралното тяло/. През деня имаме ясно, будно съзнание чрез което нашите мисли, чувства и воля осъществяват дневния ни живот. Но мисленето, работата, всички наши дейности и изживявания през деня ни уморяват и изчерпват душевните ни сили.Тогава идва сънят и съзнанието се изключва. При спящия човек остава физическото тяло, оживотворено от етерния /жизнен/ организъм подобно на растение /което има само физическо и жизнено тела/. Душата и Духът свързани само с тънка нишка с тялото, го напускат и се разширяват в астралния и Духовен свят. Там те се зареждат с нови сили, за да продължи нашият живот на Земята. По време на сън във физическото тяло все пак остава малка част от духовното и душевно тяло, които ръководят етерните физиологични процеси на регенерация, растеж, градеж, размножение на клетки, оздравителни процеси и пр.
                            Физиологични функции на душата
           Във физическия организъм астралното тяло се въплътява в газовите процеси. Във всеки момент ние вдишваме душевни сили и издишваме част от астралните сили. Главен орган, с който астралното ни тяло извършва психическите си функции, е нервно-сетивната система, а физиологичните - осъществява чрез бъбреците. Астралното тяло ръководи всички разпадни и деструктивни процеси, киселинната реакция, а при обмяната на веществата – дисимилация и горене. То се противопоставя на асимилацията, растежните и съграждащи процеси, направлявани от етерното тяло. Във физиологични граници тези процеси са необходими – например разпадане на храните до основните им елементи, разпад на стари клетки и тъкани. Разпадането на храните в храносмилателната система става с помощта на ензимите, чрез които действува астралното ни тяло. След това разпаднатите храни стават човешки чрез жизненото тяло главно в черния дроб.
          Освен разграждащи, астралното тяло има и изграждащи, структурни функции. То участвува заедно с етерното тяло при изграждане на различните органи. До четиринайсет-петнайсет годишна възраст астралното тяло, заедно с етерното са заети с формообразуване и изграждане на всички органи при подрастващия организъм. Къде се зараждат болестните процеси
          Най-често болестните процеси се зараждат при неправомерна функция на душата. Всички процеси на дегенерация, сбръчкване, втвърдяване, остаряване, отлагане на чужди вещества в тъканите стават в астралното тяло. Такива са: образуване на камъни в бъбреците и жлъчката, атеросклероза, артроза, образуване на ръбци и съединителна тъкан /заместващи нормалната такава/. Редица болестни симптоми се изявяват чрез душата. Всички спазми, болки, контрактури, контракции, които усещаме, са от астралното тяло. Чрез нервната система то сигнализира, че нещо нередно, болестно става в тялото.
          Съвременният човек е подложен на голямо нервно-психическо пренапрежение, на много психически стресове и удари. Необходимо е те да се осмислят и осъзнаят. В противен случай те потъват в подсъзнанието, дълбоко в душата и могат да бъдат причина за заболявания, особено невроза, диабет и др. Днес от невроза страдат даже и много от децата.
                              Изявяване на душевните сили в изкуствата
           Творческите идеи са в нашия Дух /Аз/. Но процесите на творчеството във всички изкуства се пораждат в астралното тяло. Душевните чувства на хармония и красота са в основата на творческата работа. Всяко истинско изкуство се поражда от въображение и вдъхновение, които представляват отражение, откровение на Духовния свят върху човешката душа. И надарените със способности и талант личности ги материализират в различни изкуства. Обогатяване на душата от нови дейности Богатствата на душата ни се натрупват всеки ден от нашата дейност, преживявания, опитности в земния ни живот.
           Колкото по-активен, съзнателен е животът ни, колкото повече научим, опознаем и колкото повече нови и нови дейности постоянно извършваме, толкова повече способности, дарби и талант ще обогатят нашата душа и Дух.
            И тези душевни и духовни богатства ние пренасяме с Духът и душата през смъртта в нашата вечна индивидуалност. Те се изявяват също в следващия ни живот.
            Обичайното обучение и познание, развитие на нашия ум и интелект в изучаване на природните /материалистични/ науки е важно. Но много по-съществено и полезно за нас е опознаване на духовната ни същност и на света чрез духовната наука антропософия.
             Изключително важно е придобитото познание по време на земния живот - за живота на личността след смъртта. Човек се учи само на Земята. След смърт няма обучение. А духовното познание, получено на Земята, ни дава възможност за активен и съзнателен живот след смърт.
              Книгата на Лиана Антонова “Активен живот след смъртта или самота” дава познание за съзнателния живот след смърт.
              И както казва поетът Михаил Кендеров:
             “Във всеобхвата на Вечността със себе си носим нещата. Тук - в паметта на ума, отвъд – в паметта на душата".
              Стремежът на духовно развития човек чрез трите сили на душата трябва да е насочен към висшите космически закони – с мисли насочени към истината, чувства усещащи красотата и хармонията на сътворението и воля за извършване на добри дела.
                Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.
    
  •  
  •  
  •  
  •  
        Активна Ivanka Ki



Гласувай:
4



1. dobrodan - https://dox.abv.bg/download?id=861743a00a
16.05.2021 15:47
Може би ще Ви бъде от полза.
Мислите красиво, забелязал съм.
Позволявам си да Ви пожелая щастие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895467
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031