Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2021 18:40 - СЪЗНАТЕЛЕН ОПТИМИЗЪМ И ХАРМОНИЯ В ЧУВСТВАТА - ИВАНКА КИРОВА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 817 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.05.2021 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 СЪЗНАТЕЛЕН ОПТИМИЗЪМ И ХАРМОНИЯ В         ЧУВСТВАТА

         

                                            Ясно земен мирис ме пронизва.

                                                          Весел лъч докосва нещо в мен,

                                                          може би това е оптимизма,

                                                          който през сърдечната ми призма

                                                          връща се в усмивка отразен.

 

                                                          И се гмуркам в синята прозрачност

                                                          на деня, като въздишка лек,

                                                          сякаш стълба слънчева изкачвам,

                                                          пряко през браздите крача

                                                          над зарити стъпки на човек.

 

                                                          През стебла, през корени, през пори

                                                          от земята бликат гласове. . .

                                                          Всеки сам по своему говори

                                                          сякаш таен ходник съм отворил

                                                          към съкровени светове.

                                                                   Михаил Кендеров

         

          Нашата душа има три сили – мисли, чувства и воля. В мислите човек е съзнателен, чувствата са полусъзнателни, волята е подсъзнателна.

Когато се говори за душа, на преден план винаги стоят чувствата – те избликват в нашето настроение, придават емоционален характер на действията ни и чувствителност на мислите ни. Така че трите сили на душата не могат да се разделят, но често чувствата доминират в зависимост от темперамента и характера на човека.

          Духът властва над душата, и ако е силен и човек притежава морални ценности, тогава той подтиска низките страсти, нагони и отрицателни чувства.

          Известният френски учен д-р В.Поше, който е допринесъл много за природолечението, разделя емоциите на гама  от цветови чувства: черни, сиви, и червени /отрицателни емоции/ и сини /положителни емоции/.

          Според д-р В. Поше черните чувства са: страх, уплаха, тревога, безпокойство, срам, боязливост, угризения на съвестта, сивите чувства са: нетърпение, нервност, прекалена чувствителност, печал, меланхолия, ожесточение, склонност за очерняне на другите, червените чувства – гняв, злоба, възбуда, омраза, завист, склонност към подиграване, хапливост, ревност.

          Отрицателните емоции са вредни не само за душевното, но и за физическото здраве. Много автори подчертават болестотворното въздействие на отрицателните емоции /П.Димков, Н. Агаджанян, В.Поше, К.Карпентър, П.Стивънс, Х.Селие, С Кувалаянанда и др./

          Отрицателните емоции, особено при продължителното им действие върху организма оставят дълбоки следи в почти всички тъкани и органи. Пристъпи на гняв и силен страх се равняват по вредност на алкохолно увреждане. Меланхолията, продължителната тревога, злобата, омразата могат да се сравнят с последствията от прекаран грип. Смята се, че черните чувства смущават дишането, кръвообращението, функцията на ендокринните жлези. Те изчерпват жизнеността, човек се чувства отпаднал. Под тяхно влияние той става равнодушен, ленив, апатичен.

          Червените чувства пък провокират отделянето на много токсини, смущават нервите, жлезите с вътрешна секреция и сърцето.

          Колкото до сивите чувства, те се смятат за смущаващи Духа.. Те са опасни, защото са дълготрайни, вмъкват се незабелязано и засядат в подсъзнанието.

Отрицателните емоции значително отслабват защитните механизми на организма, намаляват неговия имунитет. Гневът и яростта са опасни. Те изразходват енергията на организма, след тях човек се чувства обезсилен. Те могат да причинят мозъчен инсулт или инфаркт. Всички отрицателни емоции предизвикват отделянето на биологични вещества в организма, които действат като отрови. Наложително е овладяване  особено на гнева и отрицателните емоции.

Според д-р В.Поше към положителните емоции спадат сините чувства: човеколюбие, доброжелателство, любов, доброта, доверие, радост, веселост, оптимизъм, ентусиазъм, вяра в идеал, откровеност.

Положителните емоции са чувствата на младостта. Те поддържат жизнеността и радостта, спомагат за правилната функция на нервната система на жлезите с вътрешна секреция, кръвообращението и на организма като цяло. Те имат пречистващо, стимулиращо, активиращо физиологичните функции действие.

Има хора които са оптимисти по характер и темперамент. Но човек може и съзнателно да култивира в себе си оптимизъм Съзнателният оптимизъм е целенасочен стремеж да се поддържа по възможност добро настроение още от сутринта. След пълноценния сън човек чувства радост от усета за енергично и бодро тяло, от започващия ден. Всеки ден е неповторим, има своята прелест, независимо дали времето е слънчево, дъждовно, или студено. Необходимо е човек просто да има  положителната настройка да осмисли, че всеки ден живот ни е подарен  и така да му се наслаждава, независимо от всичко. Такъв човек се шегува, създава радостна атмосфера около себе си. Всеки ден от живота ни е подарък, той е хубав, въпреки всички изпитания и проблеми.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           А е хубав живота!                                                                                                     
 Днес е хубав от вятър,                                                                             
утре хубав от слънце,                                                                              
но не с цялото светло,                                                                              
нито с пълния мрак.                                                                                     Т
ой е хубав с лъча,                                                                           
   който мрака прорязва,                                                                            
  той е хубав с мрака                                                                                 
  в светлината примесен,                                                                            
  с този здрач – кръстопът                                                                              
между светло и тъмно.                                                                                             
  Михаил Кендеров                                                                          

Ще посоча един пример на мой близък човек, който винаги влиза от вратата с усмивка, поздравява и с радостен глас казва например “Навън е кучешки студ, ама и това не е лошо - кара  ме да потичам, та да се сгрея”. За това винаги добро негово настроение и усмихнато лице на шега съм го кръстила “Слънчев лъч”. И като се появи на вратата го питам “Слънчев лъч” носиш ли ни слънце?”.

Съзнателният оптимизъм е умение, мъдрост и трудно се поддържа, ако човек не се стреми към това. А той е необходим  не само на оптимиста, но и за да създава приятна, радостна атмосфера около него. Защото съвременния начин на живот налага тясно съжителство и колективен труд на хора с  различни характери и разбирания. Ускорената динамика на живот, задъханата гонитба да не се изостане от изискванията, изнервят съвременния човек. Оптимизма, шегата, спомагат да се избягват сблъсъци и стресови ситуации от натрупаното напрежение.

Добре е освен оптимизъм да имаме съзнателно доброжелателство, любезност и готовност за оказване на помощ на околните. Шега, усмивка или добра дума създават атмосфера на спокойствие. Вместо да търсим недостатъци, да изразяваме недоволство, да се караме и избухваме по дребен повод, нека да бъдем сърдечни, вежливи, учтиви и добронамерени към другите Да създаваме атмосфера на радост, която е толкова необходима за всеки. И ако тази качества са пропуск във възпитанието, ние можем съзнателно да ги култивираме в себе си чрез самовъзпитание, стига да поискаме.

Друг извор на оптимизъм е когато извършваме всяка дейност с желание, дори да е дребна и незначителна. По този начин ние вкарваме цялата си енергия в това, което правим, и то става хубаво. Дейността трябва да се прави  с желанието да се извършва с най-голямото умение  на което сме способни. Това освен оптимизъм носи удовлетворение от усърдно свършената работа. Това от своя страна е една от тайните на доброто самочувствие и създава вътрешен покой.

Съществува златно правило: “Обичай там, където си, обичай този, с когото си, обичай това, което правиш и работиш!”

Често оптимизмът произтича от любимо хоби. То е свързано с радостни емоции и осмисляне на свободното време. Понякога любимото занимание носи по-голямо удовлетворение от професията. То се извършва с любов и увлечение, води до усъвършенстването на личността, в разширяване на общата култура и познания. Любими занимания като спорт, пътешествия, учене на езици, нумизматика, филателия, колекциониране на старинни предмети,  картини и произведения на изкуството и пр., обогатяват знанията, разширяват духовния кръгозор и култура.

Мога да споделя, че моите пътешествия до различни държави свързани с любов към история на изкуството, са ми носили радост,  щастливи дни и оптимизъм. Това ми даваше възможност да посрещам трудностите по-спокойно.

Особено полезни са любимите занимания, свързани с природата: събиране на билки и горски плодове, градинарство, овощарство, отглеждане на животни и др. Любовта към изкуствата – музика, живопис, дърворезба, приложни изкуства и т.н. дава богати емоционални преживявания, обогатява духовния живот.

Доброто настроение израз на хармония в чувствата и  съзнателен оптимизъм зависи от желанието на всеки човек. От нас зависи да направим живота си по-хубав и да имаме повече щастливи дни, въпреки трудностите!

                                                Доц. д-р Иванка Кирова к.м.н.

 

 

 

 

                   

                                                                  

                                                         

                                                         

                                                         

                                                                  

                                                          




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 895601
Постинги: 849
Коментари: 119
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031