Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2021 22:06 - КАК НИ ВЛИЯЯТ ЦВЕТОВЕТЕ - ИВАНКА КИРОВА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 1319 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.06.2021 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАК НИ ВЛИЯЯТ ЦВЕТОВЕТЕ                                                                                         
  „Призрачна мъгла нахлува                                                                     
в цъфналия цвят черешов,                                                                        
  силует на кос изплува                                                                                
   в човката си с мокър червей.                                                                                                                                                                                            
Няма тук случайно минал                                                                      
  всички сме в съглашенство,                                                                     
щрих от вечната картина                                                                         
в Божието съвършенство”.                                                                                 
Михаил Кендеров
                                                       
Пролет е. Началото на юни. Аз съм в парка. Разхождам се и вдишвам арамати на рози, теменуги, ружи, зюмбюли, жасмин, акация, бъз, липа. Различни  цветове и нюанси на дъгата радват душата ми
.                                                                                                                     В този рай през пролетта се чувствам част от Природата, от Божието творение. Обхваща ме спокойствие, отпускам се и изживявам хубави минути и часове на душевен покой и тихарадост.                                                          
Ние непрекъснато сме потопени в океан от цветове, аромати и звуци. Те въздействат върху психиката ни чрез сетивата, като оказват влияние върху настроението, работоспособността, възприемането на красотата и хармонията на света, творческото вдъхновение. Преплитат се тясно в целия ни съзнателен живот, Въздействието им е дълбоко и постоянно.                                                                                        
 
Даже и сънищата ни са цветни, усещаме аромати, говорим, живеем на сън. Небесният свят, в който душата и Духът ни живеят на сън,  ни зарежда с енергия,   дава ни  също радостта и красотата на всички усещания. Например, тази нощ сънувах някаква безкрайна поляна обсипана със синчец. И се събудих с радостта от това прекрасно синьо видение на сън, което ме въздигна и импулсира.                          
Влиянието на цветовете върху нас е толкова важно и значително, че не можем да си представим светът без краски.                        
Цветовете са свързани с цялостния душевен живот и влияят върху различни органи и системи. Те могат да се използват за лечение – т.нар. цветна терапия, тъй като действат върху телесното  душевно и
духовно здраве.                                                                                
 Най-доброто естествено съчетание на багри, звуци и аромати има сред непроменената от човека природна среда, където те действуват ободряващо и стимулиращо. Това са активните фактори на пейзажа, въздействащи върху човека. Комплексното лечебно повлияване от тези фактори на пейзажа  е наречено пейзажно лечение /ландшафтотерапия/.  
 Цветът може да спомогне за премахване на умората, повишаване или понижаване на работоспособността /при неподходящи цветове/, да възбуди или успокои. Цветовете са свързани с цялостния ни душевен живот и влияят върху различни органи и системи. Именно затова цветовата терапия действа върху телесното и психическо здраве на човека.

                   Механизъм на въздействие на цветовете

          Цветовете представляват светлинна енергия. Всеки от тях е с определена дължина на вълната, която го характеризира. От нея зависи специфичното физиологично въздействие върху организма.                           
Цветовите нюанси оказват ефект  върху централната и периферна нервна система.                   Цветовете влияят на жлезите с вътрешна секреция. При остаряване на организма най-вече се засягат половите жлези и хипофизата. В известен смисъл подмладяването се дължи именно на стимулирането на тези жлези. Това може да се получи по естествен път – чрез въздействие на съответните активиращи ги цветове. С това се обяснява например особено изразения подмладяващ ефект на розовия цвят.                                                  
Важно е влиянието на цветовете върху емоционалната сфера, върху настроението.

                             Значение на цветовите нюанси

          Поради големия коефициент на отражение светлите нюанси увеличават осветеността на помещението, носят усещане за лекота и действуват успокояващо. Докато тъмните нюанси понижават коефициента на отражение от повърхността на помещението, затъмняват го и понижават настроението. Ярките цветове с висока наситеност и особено при съчетание на няколко цвята активират организма за кратко време, а след това рязко го уморяват.

    Прилагането на цветовете трябва да бъде съобразено с това, че някои от тях са дразнители на нервната система. Така например силно дразнещите червен и оранжев цвят могат да действат като стресор, да уморяват и дразнят при по-дълго въздействие.

 

 

                           Как да подбираме подходящи цветове

Влиянието на багрите е естествен фактор за благоприятно повлияване на пренапрегнатия съвременен човек. Нужно е да си подбираме цветове с въздействие на вдъхновение, спокойствие, радост. Това се изразява  в съответен избор на дрехи, вещи, жилище, работно място и др.                                                                                                          Трябва особено да избягваме цветовете носещи мъка, угнетеност, тъга, мрачно настроение – черен и тъмносив.                                                    
Добре е да сме често в досег с природните цветове в най-чудесни съчетания и нюанси – зелени гори и ливади, нежните акварелни нюанси на полските цветя, синьото на небето и морето. Те ни донасят успокоение, вдъхновение, жизнерадост и здраве. Розовият, светлозеленият, бледожълтият, светлосиният, и белият цвят са за предпочитане за оцветяване на стените, обстановката около нас, предметите, дрехите.

Роля на цветовете върху емоционалната сфера

Всички цветове се съдържат в белия. Бялото е другото име на светлината Този цвят действа приповдигащо и възвисяващо върху психо-емоционалната сфера на човека и има най-здравословното влияние от всички цветове. Затова и вътре в болниците помещенията се боядисани в бяло. Белият цвят подтиква към доброта, благодарност, снизхождение, пълна власт над себе си. Това е и цветът на чистотата.

Червеният цвят стимулира психическата и физическа енергия, придава сила, смелост, целенасоченост, упорство, постоянство. Този цвят подтиква към саможертва и себеотдаване.

Розовият цвят предизвиква любов и чувство на радост, подмладяване, дружески отношения, сърдечно притегляне към носещите розово. Затова бебета и малки деца се обличат в розово. Розовото е цветът на общочовешката любов, хуманизма, подема, изобилието. Човек, носещ дрехи с този цвят е със спокоен характер, обича красотата, проявява трайна преданост. Розовият цвят се препоръчва като цвят на съзиданието, на творческата енергия. Това е цветът на младостта и любовта.                     Заобиколете се с този цвят чрез дрехите, жилището, предметите около вас. Наблюдавайте розовите изгреви и залези. Търсете розовият цвят в природата, наблюдавайте го, за да се подмладите и освежите!

Оранжевият цвят е наречен душа на енергията. Той насочва към дълбокомисленост и съобразителност, уравновесеност, самоконтрол. Златисто-оранжевият цвят засилва мисловната дейност, води до мъдрост, дава силна духовна енергия. Колкото по-златист е оттенъкът на жълтото, толкова е по-добър ефектът от него, създава чувство на веселост, подтиква към хигиена на тялото.

Златисто-жълтият цвят е символ на мисълта, интелекта, сърдечността. Той прогонва страха, безпокойството, нервността, води до радост и оптимизъм.

Лимоново-жълтият цвят стимулира умствената дейност и творческите способности, подтиква към научни идеи и открития.

Всички нюанси на синия цвят влияят добре върху човека. Синьото означава вдъхновение, напомня допир до хладка вода.Това е духовен цвят – разкрива художествена, хармонична природа на човека с възвишено духовно разбиране. По-тъмните нюанси допринасят за висока степен на духовност, честност, искреност, мъдрост. Синьото небе ни дава чувството за необятната Вселена, там където са душите и Духовете. Синият цвят на морето ни дава простора, величавата красота на света.

Зеленият цвят влияе върху растежа, възстановяването на организма, увеличава продължителността на живота, носи надежда, покой, изобилие, здраве, обич.Той ни напомня за природата ,където са зелените дървета, зелените ливади. Затова действа освежаващо. Също така успокоява нервите, води до преодоляване на страха. Затова се препоръчва нервни и напрегнати хора да са заобиколени с този цвят.

Виолетовият цвят е символ на скромност, духовност, способност в практическите работи, физическа сила и воля.

Кафявият цвят е символ на Земята. Подтиква усилията и желанията за дела, старание, постоянство при делови отношения.

Сивият цвят е цвят на болестите. Смесен с черния, показва мъка, загуба, безчувственост.

Черният цвят трябва да се отбягва заради неговото мрачно въздействие, което води до потиснатост, меланхолия, депресия. Траурните дрехи са черни, напомнят смърт.

          “Дишай розов въздух!”

Проучвайки влиянието на цветовете американката И. Мартин след четиридесет годишната си възраст започнала да прилага самовнушение – представяла си, че диша непрекъснато “розов въздух”. Прилагала дихателни упражнения с вдишване на “розов въздух”. Така постепенно започнала да се подмладява и след известно време изглеждала като младо момиче. Тя популяризирала своята проста и ефикасна система за подмладяване в САЩ, известна с мотото “Дишай розов въздух!”.             
Розовият цвят е цветът на радостта и духовната любов. Добре е да се заобиколи човек с този цвят в дрехи, жилище, предмети. Да се наблюдава розов цвят в изгреви и залези. Търсете розов цвят в цветя по поляните, наблюдавайте ги, за да се освежите, зарадвате и  подмладите.                            
Народна мъдрост казва: „Гледай светът през розови очила”.

  

                          Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 891399
Постинги: 848
Коментари: 119
Гласове: 620
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031