Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 16:11 - ЗА ВРЪЗКАТА НА КАРМАТА С НАШИТЕ ТЕЛА
Автор: ivankakirova Категория: Други   
Прочетен: 137 Коментари: 0 Гласове:
0



 ЗА ВРЪЗКАТА НА КАРМАТА С НАШИТЕ ТЕЛА

                                                                   С годините душите ни

                                                                   по-силно се обикват.

                                                                   Аз все до теб,

                                                                   ти все до мене,

тъй нашите същности

взаимно се проникват.

И все пак,

всеки сам си е Вселена.

           Михаил Кендеров

                         

Много важно е каква е активността на духовните ни тела, по време на живота ни на Земята. Различна е силата на тези тела, които съответно подготвят Кармата за следващия ни живот.

За силата на телата при следващия живот

Когато нашият Аз е бил активен по време на живота, в следващия живот ще имаме богата и силна душа /астрално тяло/.

При активен душевен живот на Земята – преживели сме много събития, които душата е осмислила, при следващия живот получаваме мощна жизненост, здраво етерно тяло.

Когато в земния живот сме работили добре с етерното тяло, което означава, че сме развили полезни навици – спазвали сме добър ритъм на работа, на движение и почивка, на достатъчен сън и пр. – т.е. хармоничен живот със здравни привички – в следващия живот ще имаме здраво и красиво физическо тяло.

И обратно, ако Азът е бил пасивен, не е направил много в един живот, живял е безцелно и не се е самоусъвършенствал, в следващото прераждане ще има нездрава душа, с  душевни проблеми.

Ако в живота си на Земята душата е обладана от низши страсти, низши нагони и алчност, в следващия живот човек получава слабо, немощно етерно тяло.

Хаотичен, неритмичен, неподреден живот, без здравни привички, води в следващия живот до неугледно, недобре конструирано физическо тяло.

 Как се изразява Кармата чрез етерното тяло?

От етерните строителни формиращи сили /”строителното тяло”/ зависи вътрешното устройство и конструкцията на всички органи, а именно -  как са разположени жизнените сили в нашите органи. От етерното тяло зависят също растежните и размножителни сили. От Кармата и от кармичните последствия, които трябва да се изпълнят, зависи устройството и целият ни етерен организъм, т.е. конструкцията, естеството на нашето тяло. Както от наследствения материал, така също и от Кармата зависи дали човек е атлетичен, с нежна конструкция, пълен или слаб, нисък или висок.

Кармична зависимост е също какъв пол се раждаме, защото Кармата в мъжко или женско тяло протича по различен начин. Обикновено в един живот човек е жена, а в следващия – мъж, за да има опитност в живота и в двата пола през една културна епоха. Така е по принцип. Но през колко време човек ще се прероди зависи от различни обстоятелства и в земен живот може да се случи  и след много по-къс период от време.

След потъването на Атлантида  /преди около 10,000 години/  историческите културни епохи са: Древноиндийска, Древноперсийска, Египетско-Вавилонска-Халдейска, Гръко-Римска и сегашната Пета следатландска епоха. Всяка от тези епохи продължава по около 2160 години. По принцип прераждането става приблизително  на 1080 години, веднъж като мъж и следващият път като жена.

Важно е какво е етерното тяло, какъв тонус има личността – малко или много енергия, изявена жизненост.

Темпераментът е вроден, не се изменя в живота и зависи също от етерното тяло. Той може да е проблем, но и възможност. Темпераментът е съдба – не можеш да го промениш, но можеш да го използваш по най-добрия начин. Ако човек се насочи към подходяща професия, съобразена с темперамента, това също има връзка с Кармата. Можем да си зададем въпроса: “Моят темперамент доведе ли ме до професията ми?”. Например сангвиник е подходящ за общо практикуващ лекар, мерланхолик - за медицинска сестра /състрадателна/, флегматик – за научен работник, сангвиник или холерик – за учител.

От етерното тяло зависят привичките, навиците, стереотипите, ритъмът на живот, които също имат връзка с Кармата. От тях зависи дали ще живеем подредено, с правилен ритъм, природосъобразно, със здравни навици.  Лошите навици, привички, ритъм на живот, въпреки че зависят от Карма могат да се променят при достатъчно желание и воля.

            Каква е връзката на Кармата с душата?

В душевния живот на човека се съдържат таланти, способности, интереси, предпочитания, хобита, афинитети  /склонности/. Ние идваме в този живот с кармични предразположения и възможности, заложени в астралното ни тяло, за да развием различни качества, способности, умения, дарби и интереси.

Духовния зародиш, който ще се преражда, сам си търси подходяща родителска двойка, за да реализира най-добре таланта и дарбите си. Така например си обясняваме многото поколения музиканти във фамилия Бах, или фамилии от лекари. В тези фамилии съответните физически тела са устроени като добър инструмент за изявяване на талантите в съответната област.

Важно е например ако един художник донесе дарбата си от предишен живот да я доразвие в този живот. Всеки човек идва със своите способности от минал живот и ги обогатява във всеки следващ живот. Така си обясняваме защо в едно семейство /братчета и сестричета/, даже и близнаци от малки се изявяват със съвсем различни таланти, макар да имат еднакво възпитание.

Съществено е да се насочваме към нови интереси и хобита, да си казваме, че трябва да се стремим да реализираме различни способности и умения, които се натрупват, обогатяват душата и се пренасят в следващ живот.

Афинитетите, склонностите се проявяват с развиването на талант. Например ако човек има афинитет към нюансите на различни цветове може постепенно да развие  способност или талант – да шие гоблени, или да е дизайнер, да се занимава с приложно изкуство. Или личност, която много обича цветя и в даден момент започне да ги рисува, или подрежда, тогава му се открива нова дарба. Най-често интересите, дарбите, афинитетите, идват от минало прераждане и се изявяват още у малкото дете. Но важното е да ги поощряваме у децата, а ние самите да ги разширяваме съзнателно, да намираме време за тях в сегашния си живот. Така подготвяме таланти, дарби и за следващия си живот. Например моя близка имаше професия история на изкуството. Но след пенсионирането си съзнателно разви своите способности и стана добър художник.

Житейско кредо в живота може да бъде: “Да се променям, да бъда винаги друг, да търся новото”.

          От какво зависи Карма на събитията?”

Всяко от нашите тела така е изградено, че да даде най-добра възможност за изпълнение на Кармата.

Азът /Духът/ е този, който чрез волята определя кармичните случки и преживявания, събития, срещи в нашия живот.

В горното стихотворение поетът Михаил Кендеров е изразил как   една кармична среща е свързала  душите на двама съпрузи с годините - в хармонична, проникновена и дълбока обич.

Във всеки живот има врязващи се събития, повратни моменти, които напълно променят по-нататъшния му ход. Такова събитие е избор на подходяща специалност или професия, среща на бъдещ съпруг, близък приятел, или любим, който променя живота ни. Знам един случай когато една моя близка отишла “случайно” на една изложба и там срещнала свой познат, който я представил на свой приятел. Този “случайно” срещнат човек станал неин съпруг.

Затова много важно е човек да има познанието и за всяко събитие, случка или среща да си задава въпроси: “Кое събитие в моя живот е важно?”, “Кое събитие или човек определя съдбата ми?”.

Особено внимание трябва да обръщаме на срещи с личности, които променят живота ни. Кармата е свързана с миналото, но може да ни отведе към бъдещето. Ако човек има познание за Карма може да поправи съдбата си чрез обучение, чрез духовно самовъзпитание. Такава личност може да промени живота си като обръща внимание на всяка нова среща с непознат, да си взема поука от грешките спрямо други хора, да се извини и да не допуска да се повтарят. Трябва при самооценката си човек да осъзнае лошите си постъпки и навици или черти на характера и да се стреми да ги превърне в нещо позитивно. Да умеем да прощаваме. Така се гради благоприятна Карма за бъдещето.

Трябва да осмисляме всичко, което преживяваме:  хубавите случки,  лошите събития, ударите на съдбата. Защо ни се случват? Може би са уроци, от които да се учим, за да не грешим, а може би изплащаме последствията, заложени в Кармата ни? Ако не осъзнаваме тежките събития и се мъчим само да ги забравим, те остават извън съзнанието и контрола на Аза, непреработени с осъзнаване. Тогава тежкото неосмислено преживяване слиза от астралното тяло в етерното. Ако се задържи там дълго, слиза чак до физическото тяло. Така се зараждат т.нар. психо-соматични /психо-физически/ болести. Нашата Карма не трябва да ни прави фаталисти, да стоим със скръстени ръце и да чакаме да видим какво ще ни се случи. Ние не само сме създали своята съдба в миналия си живот. Със своите постъпки и дела /ръководени от нашия Аз/ ние също създаваме нова Карма – тя просветва към бъдещето. Трябва да разглеждаме Кармата като предизвикателство, като шанс за нас. Чрез съзнанието си,  чрез нашите постъпки и дела ние сме свободни да създаваме нова Карма, нови възможности.

Прекрасна нова възможност за добра бъдеща съдба е да поемем по пътя на  просвета в духовното познание.

                                                Доц.д-р Иванка Кирова, к.м.н.

                   




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivankakirova
Категория: Други
Прочетен: 905407
Постинги: 852
Коментари: 120
Гласове: 621
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930