Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2019 17:50 - Манифест как да превърнем градина в пустиня
Автор: nbrakalova Категория: История   
Прочетен: 10316 Коментари: 26 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Автор: Станислав Бояджиев

На 21 февруари се навършиха 171 години от публикацията на тънката книжка "Манифест на комунистическата партия". Авторите са двама, но за основен се счита Карл Маркс. Освен теоретичните разсъждения и поетичния "бродещ призрак на комунизма", на страниците му последователи ще откриват и следват конкретни препоръки за нова организация на производство и обществени отношения. Сред тях са прочутите имена на Ленин, Сталин, Мао, по-съвременните Кастро, Пол Пот, Чавес, Мадуро, нашенските Димитров, Червенков, Живков. Приживе фантазията на Маркс е стигала до отмирането на капитализма, както той нарича условията в които се развива съвременната цивилизация, и старта на строителство на новия обществен строй - комунизма. Така е виждал новото в руините на, разнебитената по онова време от революции, Европа. Маркс е водил живот на богаташ. Имал е прислуга, през ваканциите е ходел на море, а децата му са посещавали частни уроци. Написал е книги и си е задавал си е въпроси. Един от тях е справедливо ли е разпределението на богатството? Може би не. Маркс е бил убеден привърженик на отрицателния отговор и в Манифеста засяга не само разпределението, но и създаването му. В резултат на неговите виждания милиони хора живяха и живеят в "справедлива" мизерия и с отнета свобода. Цитатът от Манифеста: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се" се превръща в лозунг за никнещите по цял свят комунистически партии.

Е, не се съединиха, но партиите на пролетариите се превърнаха в тоталитарни и нещастията, очаквани от по-разумната част на човечеството, веднага сполетяха държавите, в които бе заграбена, предимно с насилие, властта. Превърнаха в пустиня огромни територии от планетата и то не само в икономически план, но и на ментално ниво за поколения напред. Пораженията са видими и тук, макар и днес да живеем в държава категорично отхвърлила комунистическата идеология. Твърде лесно е да се оправдае определеното по-горе "очаквано от разумните" със записаното от брадатия теоретик някъде към десета страница: "Обвиняват ни, че ако някога дойдем на власт, ще настъпи всеобща леност". Видно е, че запознатите с текста още преди публикуването му се оказаха прави, защото хората в комунистическите страни не работеха с ентусиазъм за проповядваното абстрактно равенство, държава или светло бъдеще, а конкретно за издръжката си, за децата си, и за увеличаване на частната, макар и ограничена със закони, собственост. Последното бе цел за унищожаване от комунистите и Маркс е записал: "Премахване правото на наследство". Икономическата инициатива, средствата за труд, търговията бяха отнети от хората в полза на партиите-държави.

"Идеите на Маркс не остават теоретични", припомни в края на миналата година германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, при посещението си в Китай и добави: "Ние, германците, не можем да говорим за Маркс, без да мислим и за опустошението, което се случи в негово име в Източна Германия и Европа – депресиращото време на Желязната завеса." И продължи: "През това време марксизмът беше всичко и индивидът не се броеше за нищо, семействата бяха разкъсани, съседите се изправиха един срещу друг, хората бяха затворени зад стени, а тези, които се опитваха да избягат, бяха убивани". Изненадващ контрапункт е гледната точка на Джереми Корбин, лидер на лейбъристите във Великобритания, за когото "философията около Маркс е очарователна". Този човек има амбицията да стане следващия министър-председател в кралството.

Интересна е ситуацията с Карл Маркс и в най-голямата държава, управлявана от комунистическа партия - Китай. "Лидерът" е анимация от седем епизода, която представя автора на Манифеста млад, висок, с изразена челюстна линия, леки кафяви къдрици и сини очи. Той е гладко избръснат и говорещ китайски език - визия далеч от типичния образ на немския философ, стар и с гъста бяла брада. Идеален персонаж, който информира младите китайци, че Маркс е не само велик мислител, както са учили в учебниците, но и според споделеното от г-н Юнцин (редактор на филма): "усърден, романтичен и непокорен тийнейджър". В по-сериозен план, в икономиката на Китай е очевидно отсъствието на идеите за "романтика". Още по-сериозното е, че властите в Пекин и на други места започнаха репресии срещу студентските марксистки организации. Учащи от университетите в Пекин и Ренмин са били задържани през последните шест месеца, след като организираха подкрепа за стачни работници във фабрика в Шенжен.

На теория марксизмът е идеологическата основа на режима на Китайската комунистическа партия. На практика обаче, докато марксизмът се използва като инструмент на партийното управление, неговите принципи не са. Китайският президент Си Дзинпин, вдъхна нов живот на идеологическата пропаганда, за да оправдае нарастващото преразпределение в държавата и обществото. "Мисълта на Си Дзинпин" е представена от партията като "марксизма на съвременен Китай". Въпреки силните послания на Си за значението на марксизма за настоящето и бъдещето на Китай, разривът между реториката на марксизма и реалността в Китай никога не е бил по-ясен. Но китайската компартия е вездесъща във всеки аспект на китайското общество и е свободна да тълкува и използва марксизма в зависимост от обстоятелствата. Нейно е изключителното право за избира на идеология и тълкуването и в страната.

Последните новини, обиколили света, свързани с името на Карл Маркс са от гробището за много богати в северен Лондон, в което самият той е погребан. Плочата с надпис (взета от оригиналния надгробен камък на Маркс от 1883 г. и включена през 1954 г. в паметник, край асфалтираната алея отделяща парцелите) бе изпотрошена с чук от неизвестен, в повечето случаи наричан "вандал". Недоброжелател би отбелязал, че е спорно кой е по-голям вандал, а предположението, че е някой брекзитър, недоволен от автора на призива "да се съединяваме" остава без коментар. Със сигурност ако полицията се ангажира с издирването на "вандала", то трябва да се фокусира към ниските на ръст, тъй като чукът не е достигнал лицето на Маркс. Продължението на акцията в следващите дни бе по-конкретно. С червена боя върху паметника бяха изписани думите: "Доктрина на омразата", "Архитект на геноцида" и "Мемориал на болшевишкия Холокост". Бе уточнена и вероятната цифра на милионите загинали в името на твореца на комунистическата идеология. Някой много критичен към Маркс и към тази част от световната историята се е погрижил да покаже отношението си по този начин. След толкова години?

Изглежда Фридрих Енгелс, негов сподвижник и основен спонсор, се оказа правдив пророк в надгробното си слово през 1883 г., в което казва: "Неговото име ще пребъде през вековете, както и неговите трудове". Можем само да репликираме, че и името на Херострат, подпалил едно от седемте чудеса на света - храма на Артемида в Ефес, отеква във вековете до днес. И славата му е на човек, който разрушава създаденото от другите.

26 февруари 2019

https://topnovini.bg/mneniya/803061-manifest-kak-da-prevarnem-gradina-v-pustinya?fbclid=IwAR33qh9SgkHUU7L6QBW698d6pI0XXb3vJl3bmKfXC3luc_lGrvR6hgy8RV8 



Гласувай:
6



1. germantiger - ...
11.03.2019 18:16
НЕ се питам защо Бояджиев е пропуснал ЕВРЕЙСКИЯ ПРОИЗХОД и същност на Маркс
цитирай
2. krumbelosvet - Прочетох заглавието и един ред.
11.03.2019 21:14
То бива невежество...
Няма нужда да обсъждаме Манифеста и комунизма. Достатъчна е ИДИОТСКАТА ТЕЗА, че преди Манифеста животът е бил райска градина.
Знае ли авторът откъде иде изразът "Овцете изядоха хората"? Ще му дам жокер: Отпреди Манифеста е. ПРЕДИ МАНИФЕСТА в добрата стара Англия.
цитирай
3. alchemist - Всъщност Маркс развива идеите на ...
11.03.2019 22:07
Всъщност Маркс развива идеите на Платон от "Държавата."
Когато си намеря "Манфеста" и го прочета, ще коментирам повече.
цитирай
4. nbrakalova - Към 1. germantiger - ...
12.03.2019 09:44
germantiger написа:
НЕ се питам защо Бояджиев е пропуснал ЕВРЕЙСКИЯ ПРОИЗХОД и същност на Маркс

Не питаш, защото явно имаш отговор, но не е сигурно дали той ще съвпадне с този на автора. Не съм сигурна, може да се лъжа, но е възможно коментарът ти да е и камък в моята градина; има основание, не само емоцията е, която ми пречи да съм задълбочен човек, преценявайки материалите преди да ги споделя.
Според мен, акцентът е върху Манифеста, а не върху биографията на Маркс, още повече че е всеизвестен факт еврейският му произход. Не знам. Но познавам човек, чрез когото бих могла да получа отговор от автора.
цитирай
5. nbrakalova - Към 2. krumbelosvet - Прочетох заглавието и един ред.
12.03.2019 09:48
krumbelosvet написа:
То бива невежество...
Няма нужда да обсъждаме Манифеста и комунизма. Достатъчна е ИДИОТСКАТА ТЕЗА, че преди Манифеста животът е бил райска градина.
Знае ли авторът откъде иде изразът "Овцете изядоха хората"? Ще му дам жокер: Отпреди Манифеста е. ПРЕДИ МАНИФЕСТА в добрата стара Англия.

Не е достатъчно да се прочита само заглавието и някой и друг ред, когато човек иска да се запознае в дълбочина с нечия гледна точка или разсъждение…
Никой не се лъже, че е имало време, когато животът е бил „по мед и масло“, или някога би могъл да бъде такъв. Злото има различни лица, твърде често интелигентни, но не и любящи.
цитирай
6. nbrakalova - Към 3. alchemist - Всъщност Маркс развива идеите на ...
12.03.2019 09:49
alchemist написа:
Всъщност Маркс развива идеите на Платон от "Държавата."
Когато си намеря "Манфеста" и го прочета, ще коментирам повече.

Дори да е така, знаем отношението на Платон към плебса, към който уж най-благородно Маркс (и сие) демонстрират подчертана загриженост.
Благодаря за посещението. Ще ми бъде интересно продължението на коментара Ви.
цитирай
7. germantiger - финално
12.03.2019 13:12
Поне под 4 твои постинги съм се въздържал от продължаване на дискусията с теб и камъни в нечия градина

предполагам защото съм повръхностен, незадълбочен и защото авторите несъмнено имат отговори на моите върпоси зададени и незададени

един такъв арогантен автор като марк аврелий несъмнено е имал отговор за всичко, защото следствие на четеното от него при теб е бил човек съсършен без "грам" самокритика непосочил нищо за поправяне и изправяне в самия него, възпял в "ода" себе си и хората около него в онова "встъпление"

както си споменала на крум - не е достатъчно само да се чете заглавие или ред, а да се познава нещо в дълбочина щом се пише и говори за него... в този ред на мисли се сещам за онзи от щатите в радиопредаване, който беше наговорил куп глупости за Римската империя, но пък той беше вярващ човек и съответно задълбочен дори в непознаването на Античността

ПС
марк аврелий действително ли е толкова смаозабравен и безкритичен към себе си както звучеше в увода си? явно е имал у себев си стремежа на кордон към самоусъвършенстване и нещо от твоя идеал за мъж - ако греша да ме извиниш, щото не задълбавам
цитирай
8. elcomandos - Прочетох не само заглавието и пъ...
12.03.2019 13:33
Прочетох не само заглавието и първия ред, но целия текст, че и коментарите. Демек, запознах се с дълбочината на автора и със защитата, която вие колежке му правите. Съвсем очевидно е, че и двамата не сте чели Манифеста, да не говорим за дебелите трудове на Маркс.
Когато един "културен", "образован" и очевидно изповядващ "общите ни ценности" автор, поставя в кавички вандал, показвайки с това, че не приема за вандалска проява оскверняването на гроб, понеже той е на човек когото не понася, то това говори ясно що за увреден ментално елемент е написал това парцалче.
Колежке, Маркс не е питаел топли чувства към "плебса" - този продукт на капитализма. Маркс създава теоретичните основи на едно общество в което няма да има такъв плебс.
Понеже авторът, който колежке вие явно харесвате (щом го разпространявате), пише за мързеливия комунист и работливия частник по един безподобно глупав и клиширан начин, то бих се радвал да се отбиете в моя блог, прочетете и подложите на критика единствената ми за сега статия. В нея аз твърдя, че в съвременната икономика формата на собственост няма никакво значение за ефективната работа и управление. Елате и ми обяснете с аргументи, защо държавата е лош стопанин, а частникът е добър стопанин.
Що се отнася до Китай, там идеите на Маркс са изучени, анализирани, допълнени и максимално пригодени към китайските условия. Аз отлично разбирам, че дълбочината на автора, далеч не достига за да разбере, че копи-пейст, било от Маркс, или от Адам Смит, не води до добър резултат. Китай има 6000 години история, култура, традиции, не може да копираш нечия рецепта и да я наложиш отгоре очаквайки да получиш добър резултат. Подобна глупост е присъща само на абсолютните бездарници, случайно попаднали на управленския връх. Тук разбира се говоря за родните ни икономисти и политици след 1989г. които които чрез копи-пейст на чуждото върху нашето тотално унищожиха България.
цитирай
9. morskipesni - Семпло, невежествено, недостойно четиво.
12.03.2019 13:55
Има такива манипулаторчета, пробутват. Ако мине. Не мина.
цитирай
10. nbrakalova - Към 7. germantiger - финално
12.03.2019 15:38
germantiger написа:
Поне под 4 твои постинги съм се въздържал от продължаване на дискусията с теб и камъни в нечия градина

предполагам защото съм повръхностен, незадълбочен и защото авторите несъмнено имат отговори на моите върпоси зададени и незададени

един такъв арогантен автор като марк аврелий несъмнено е имал отговор за всичко, защото следствие на четеното от него при теб е бил човек съсършен без "грам" самокритика непосочил нищо за поправяне и изправяне в самия него, възпял в "ода" себе си и хората около него в онова "встъпление"

както си споменала на крум - не е достатъчно само да се чете заглавие или ред, а да се познава нещо в дълбочина щом се пише и говори за него... в този ред на мисли се сещам за онзи от щатите в радиопредаване, който беше наговорил куп глупости за Римската империя, но пък той беше вярващ човек и съответно задълбочен дори в непознаването на Античността

ПС
марк аврелий действително ли е толкова смаозабравен и безкритичен към себе си както звучеше в увода си? явно е имал у себев си стремежа на кордон към самоусъвършенстване и нещо от твоя идеал за мъж - ако греша да ме извиниш, щото не задълбавам

Сам си казвал, че тук не е място за задълбочаване в детайли, затова ще го избегна. Изобщо не си нито повърхностен, нито незадълбочен и го знаеш много добре! Колкото до авторите, сигурно като всеки друг човек, те имат своите отговори, върху които разсъждават или пишат тогава и там, където решат. Нито Марк Аврелий, нито който и да било човек може да бъде съвършен, но не мога да си затворя очите, че с някои свои виждания той впечатлява. Не можейки да заобиколи въпроса за смисъла на живота, често песимистичен, той търси своя опора по отношение смъртта и житейското издържане, включително и в междуличностните си отношения. Не съм останала с впечатление, че се е самозабравил, но на база тогавашното езическо мислене и ценностна система се стреми в изработването на характер, чрез който да придобие онзи самоконтрол, който да го направи способен в издържането на житейските и човешки предизвикателства.
Възможно е в определена степен да си прав във възприятието си за Марк Аврелий. И двамата го гледаме от различен ъгъл и от различна гледна точка. Уводът, както наричаш въведението, е от Едуин Гин, 20.01.1893 г. В Книга І Марк Аврелий ретроспективно записва от кого какво е научил или наследил, както и своето отношение към тях. В следващите книги са мислите му към самия себе си. С част от тях съм съгласна, или съм просто впечатлена, имайки предвид мисленето по негово време. Все още го чета.
В казаното от„онзи“ (мисля от Австралия, без напълно да мога в момента да си спомня), може би не всичко е безоснователни глупости, защото сам Аврелий споменава в т. 16 „… Видях, че е преодолял всичко, свързано с любовта към момчетата.“ Или в т. 17 „… Че никога не докоснах нито Бенедикта, нито Теодор, и че бях излекуван, след като ме завладя любовна страст.“ Иначе, естествено, едва ли въпросният, откъдето и да е, познава Античността в мащаба и в темите, в които ти я познаваш.
Благодаря ти, че си отделил време, за да прочетеш и коментираш.
цитирай
11. nbrakalova - Към 8. elcomandos - Прочетох не само заглавието и пъ...
12.03.2019 15:41
elcomandos написа:
Прочетох не само заглавието и първия ред, но целия текст, че и коментарите. Демек, запознах се с дълбочината на автора и със защитата, която вие колежке му правите. Съвсем очевидно е, че и двамата не сте чели Манифеста, да не говорим за дебелите трудове на Маркс.
Когато един "културен", "образован" и очевидно изповядващ "общите ни ценности" автор, поставя в кавички вандал, показвайки с това, че не приема за вандалска проява оскверняването на гроб, понеже той е на човек когото не понася, то това говори ясно що за увреден ментално елемент е написал това парцалче.
Колежке, Маркс не е питаел топли чувства към "плебса" - този продукт на капитализма. Маркс създава теоретичните основи на едно общество в което няма да има такъв плебс.
Понеже авторът, който колежке вие явно харесвате (щом го разпространявате), пише за мързеливия комунист и работливия частник по един безподобно глупав и клиширан начин, то бих се радвал да се отбиете в моя блог, прочетете и подложите на критика единствената ми за сега статия. В нея аз твърдя, че в съвременната икономика формата на собственост няма никакво значение за ефективната работа и управление. Елате и ми обяснете с аргументи, защо държавата е лош стопанин, а частникът е добър стопанин.
Що се отнася до Китай, там идеите на Маркс са изучени, анализирани, допълнени и максимално пригодени към китайските условия. Аз отлично разбирам, че дълбочината на автора, далеч не достига за да разбере, че копи-пейст, било от Маркс, или от Адам Смит, не води до добър резултат. Китай има 6000 години история, култура, традиции, не може да копираш нечия рецепта и да я наложиш отгоре очаквайки да получиш добър резултат. Подобна глупост е присъща само на абсолютните бездарници, случайно попаднали на управленския връх. Тук разбира се говоря за родните ни икономисти и политици след 1989г. които които чрез копи-пейст на чуждото върху нашето тотално унищожиха България.

Плебсът не е продукт на капитализма. Винаги го е имало, има го и ще го има. Теоретичните основи на обществото на Маркс са също вид утопия, включваща в средствата си за постигане и изграждане „какво тук значи някаква си личност“... Не вярвам в неговата загриженост, както и не забравям, че се е ползвал най-общо казано от трапезата на капиталиста. С интерес ще посетя блога Ви, но отдавна нямам намерение да водя идеологически спорове. Човешкото естество не предполага успех на каквато и да е форма на управление. Не можете да ме убедите и в каквато и да е загриженост по отношение обществените маси, независимо от социалните придобивки днес.
Не се чувствам задължена подробно да се аргументирам защо и доколко споделям дадени авторски виждане. Ще избегна и коментар върху „мързеливия комунист“ и „работливия частник“, защото отговорът е във видимите резултатите при банкрута при едните и приемствеността при другите. Има ли смисъл да се говори за държавата като стопанин или за човека стопанин? Това е въпрос не само на власт, икономика, но и на философия, включително лична.
А какво беше онова, преди 1989 г., когато по подобен безогледен, включително и безчовечен начин също се извърши едно копи-пейст от конкретното чуждо, за да унищожи дотогава създаденото?
цитирай
12. nbrakalova - Към 9. morskipesni - Семпло, невежествено, недостойно четиво.
12.03.2019 15:45
morskipesni написа:
Има такива манипулаторчета, пробутват. Ако мине. Не мина.

Има състояние, в които наистина не може "да мине".
цитирай
13. germantiger - +
13.03.2019 09:43
Чудесно знам, че никой човек не е и не може да бъде съвършен - не е ли ясно какво пиша, как да го кажа по-детски за да бъде разбрано - написаното от Аврелий в твоя постинг беше арогантно, претенциозно - в него нямаше грам самокритика и нямаше никаква самоирония , които са едни от белезите на интелигента (не телигента). И за да не почнеш по детски (ти ще повториш това по детски) та за да не започнеш да се пазариш на дребно - пак го пиша като за децата - не подлагам на съмнение интелекта на такова светило като аврелий, но текста явно показа арогантност, самомнение, абсолютна безкритичност към себе си, славословие и претенция.

Като за детската градина съвсем: имаше ли в аврелий нейде самокритика, имаше ли съмнение в себе си, имаше ли в него едно дрои качество нехаресано от него в самия него, имаше ли едно съвършенство в самия него с което да показва, че ще се бори и поправя - не, в текста нямаше - той беше самосъвършен/нова идиотска дума за "състоянието му", че и "Към себе си" - арогантния кръг се затвори.

...

НА ПАЗАРА ЛИ СМЕ, ТЪРГОВЦИ ЛИ СМЕ:

В казаното от„онзи“ (мисля от Австралия, без напълно да мога в момента да си спомня), може би не всичко е безоснователни глупости, защото сам Аврелий споменава в т. 16 „… Видях, че е преодолял всичко, свързано с любовта към момчетата.“ Или в т. 17 „… Че никога не докоснах нито Бенедикта, нито Теодор, и че бях излекуван, след като ме завладя любовна страст.“

КОЛКО Е ВЕЩ ИЛИ НЕВЕЖ, ще се попазарим ли, ще попретеглим ли и ще си затворим ли очиоте за цялото ВНУШЕНИЕ в онова интервю и то внушение долно и нарочно, обобщаващо, сочещо, дамгосващо. Сега по детски ще ми кажеш ли, че в думите ми има преклаен драматизъм и за това ли ще се попазарим, за колко цента и стотинки, за някой червонец ли или по-точно за австралийски долар.

Отвращавам се от тоя пазар в който ти на дребно, но упорито винаги ще оправдаеш и ще твърдиш правотата на цар, австралиец или философ.

Аз може да съм арогантен, но аз не съм Марк и мога да си го позволя.
цитирай
14. germantiger - финално
13.03.2019 09:45
9. morskipesni
Ако мине. Не мина.

...

той комунизма си замина

НРБ УМРЯ - СССР Е ГРОБ

мина, отмина
цитирай
15. germantiger - ++
13.03.2019 09:50
8. elcomandos
Когато един "културен", "образован" и очевидно изповядващ "общите ни ценности" автор, поставя в кавички вандал, показвайки с това, че не приема за вандалска проява оскверняването на гроб

...

след 1944 кому онанистите са убили без съд и присъда с незнаен нейде гроб прадядо ми

лично аз бих сквернил гробовете им заслужено

ЧЕРВЕНИТЕ ГРОБОВЕ БЯХА С ПЕТОЛЪЧКИ, не с кръстове
цитирай
16. germantiger - финално
14.03.2019 00:32
когато ти посоча, че любимия ти цар (сега на дртебно ще ме репликираш, че не ти е любим, не ми е точно определението нали) та като ти посоча в какво твоя (не бил твоя ще репликираш нали)

айде последен опит

като ти посоча в какво симеон 2 не струва, ти ще се "вкопчиш" да покажеш, че струвал

като ти посоча ясно, "крещящо" - ВСЪЩНОСТ ИСТИННО в какво онзи австрлийски вярващ лъжеше или незнаеше, ти ще започнеш да ми се дребниш, че знаел ама не дотам и досам

като ти посоча, че аврелий е безкритичен, без самоирония и нереален към себе си, ти ще ми пишеш за ъгъл, гледна точка итн

......

напиши, че германците са били също зверове на война

няма да ти се пазаря - ще кажа да, в това и онова и ДА защо ще добавя

посочи ми в какво фридрих се е провалил

о ДА, ще ти напиша аз и ще продължа с провалянето или върховете му

кажи ми в какво аз съм надут/сакън тая дума не е за теб

аз ще си призная - така е и едва ли ще се справя и оправя, дори не се стремя да се поправя

...

НЕНАВИЖДАМ КОГАТО ИСТИНАТА СЕ ОТРИЧА ИЛИ ПАЗАРИ

не желая да комуникирам с пазарлък и полуистини

сега е ясно нали ИЛИ ?
цитирай
17. nbrakalova - Към 16. germantiger - финално
14.03.2019 11:13
germantiger написа:
...
НЕНАВИЖДАМ КОГАТО ИСТИНАТА СЕ ОТРИЧА ИЛИ ПАЗАРИ
не желая да комуникирам с пазарлък и полуистини

сега е ясно нали ИЛИ ?


ЯСНО !!!
Но се питам дали истината в нашите очи е пълната истина.
цитирай
18. germantiger - ...
15.03.2019 14:41
17. nbrakalova
ЯСНО !!!
Но се питам дали истината в нашите очи е пълната истина.

...

Докато не спреш да се криеш зад принципа пред истината на конкретиката - никога няма да ти е ясно.

Не гадая къде си се "научила" на това (убеден съм, че ще полемираш по това "учене" и ще започнеш принципни лакардии).

Живота не е само принципи и "теория" - знаеш това.

При теб място за конкретиката няма, особено ако е в противовес на цар и поп(ооо за това с попа би се "вкопчила" ако не го маркирах).
цитирай
19. germantiger - +
15.03.2019 14:43
НА НЕБЕТО ИМА ОБЛАЦИ аз

НА НЕБЕТО МОЖЕ ДА ИМА ДЪРВЕТА ти

ама разбира се, философски погледнато може да има дори гори

разбира се, че е ясно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nbrakalova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1624876
Постинги: 501
Коментари: 1643
Гласове: 5868
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031